İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Altay Kar Fırtınası) - 2025

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hava tahmin işlerinden hiç anlamayız. Biz sosyal medyada spor sayfasıyız ve beklenen kar yağarsa Galatasaray - Alkmaar maçını nasıl etkiler onu merak ediyoruz.

    Kısacası tahminleri okumaya geldik. :)

    Geriden oyun kuran...

  • 2017nin çeyreği 20-25cm hocam siz bunun farkındamısınız bilemiyorum 2022dede gelen vortexin yağış radarına bir bakmaınızı öneririm hayır sonrasında sistem esnasında sizler sitem ediyorsunuz neden böyle oldu buraya 4 saatir kar yok diye etmeyin eylemeyin cidden konusuyorum bu söylediklerim bizim forumumuz için iyi birşey enn minimal şekilde düşünerek efsanelerle kıyaslamadan beklemek en hayırlısı yoksa üzülürüz güzel bir sistemle karşı karşıyayız efsane olmayacak olan ama güzel bir sistem kimi yerlerde 30-40cmleride buldugu olabilecek bir sistem ama bir efsane değil

    Hocam efsane olur mu olmaz mı buna şimdiden kesin bir şekilde olmayacak diyemezsiniz burada karar merci siz değilsiniz. Daha önceki bazı sistemlerde de arkadaşlar yazmıştı, son 2-3 günde bile ne değişiklikler olup gitti denilen sistem Marmara'ya dönüp efsane olmuştu. Ayrıca sistem anında yağış olayı çok farklı, İstanbul genelde kendi yağışını bir şekilde üretiyor. 10 cm kar olur denilip kaç katı olduğunu birçok sistem de hep gördük. Bu sistemde de her şey olabilir. Beklenti yine düşük olsun ben ona bir şey demem ama potansiyel de çok yüksek.

  • GFS batılı ECMWF doğulu şekilde kalıyormuş sistem girişi olana kadar ve bizde anlık modellerden takip etmeye çalışıyormuşuz doğulu mu batılı mı diye:hfyeni (18)::hfyeni (18): olur mu olur

    "Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." Hadis-i Şerif

  • GFS batılı ECMWF doğulu şekilde kalıyormuş sistem girişi olana kadar ve bizde anlık modellerden takip etmeye çalışıyormuşuz doğulu mu batılı mı diye:hfyeni (18)::hfyeni (18): olur mu olur

    kralcılar ve diğerleri arasında iç savaş şiddetinde bir tartışma yaşarız artık

  • Selamlar arkadaşlar.

    Modellerin kararsızlığının arttığı bu dönemde bir değerlendirme yapacağım.

    Öncelikle yarın akşam-gece saatlerinde GFS'nin Anadolu Yakası'nın en doğusu ve en batısında gösterdiği kar yağışı çözünürlükle alakalı bir durum. Öyle ki bu anlarda 850'de -5 girişi, 500'de ise -27 girişi mevcut. Bu veriler ışığında yağmur tanelerinin arasında görülebilecek birkaç kar tanesi dışında kar beklemiyorum.

    Peki GFS neden kar gösterdi? Öncelikle Anadolu Yakası'nın en doğusu ve Kocaeli'nin iç kesimleri yükselti olarak tepelik bölgeler ve GFS bu bölgeyi kutucuklara ayırarak bizlere tahminlerini sunuyor. Ancak aşağıdaki görselde de gördüğümüz gibi Ataşehir-Pendik sınırları arasındaki o kutucuğa dikkat edersiniz sahili bile o kutuya dahil ediyor hatta tam ortada Aydos bile var:). Bu sebeple yarın akşam-gece bu bölgenin ve ilimizin batısının en yüksek tepeleri haricinde kar görme olasılığını %5 olarak verebilirim. Trakya'nın iç kesimlerinde bile kar ihtimali düşük.

    Bu kısmı fazlaca açıkladım çünkü bu çözünürlük meselesinin artık bilinmesi sınırda sistemler için önem taşıyor. Şimdi ise asıl sistemimize odaklanalım.

    18-20 Şubat

    Öncelikle Kutuptan güney enlemlere inen bir soğuk hava kütlesi Azor'un 1. hamlesinin zayıflığı sebebiyle bizi neredeyse es geçiyor. Bu nedenle burada oluşacak olan soğuk cephe geçişinin yine büyük çoğunluğunu yağmur olarak alabiliyoruz. Cephenin son anlarında kar görme olasılığı için ihtimaller devam ediyor hala netleşmedi.

    20-24 Şubat

    Soğuk kütle doğuya doğru ilerlerken Ural Yükseği ile karşılaşıyor ve hareket yönü kısıtlanıyor. Bu sırada derinleşen İzlanda desteğiyle Azor kuzeye doğru yükselmeye başlıyor. Daha fazla dayanamayan soğuk kütle kuzeyden koparak bir ULL'ye (upper lewel low yani yukarı seviye alçağına) dönüşmeye başlıyor). Bu iki YB arasında sıkışan ULL saat yönünün tersi yönünde dönmeye başlayarak bulunduğu konumda güç kazanmaya başlıyor. Ve sıkıştığı yerden açılan koridor üzerinden bizim ülkemize doğru ilerliyor. Böylece blokaj oluşmuş oluyor.

    İşte bu ilerleme konusunda ise tabiri caizse tam bir kaos hakim. Şimdi Boeing 777 hocamın paylaştığı aşağıdaki görsel üzerinden yoruma devam edelim.

    Öncelikle WRF, Arpege ve BOLAM gibi sınırlı alan modellerinin daha batılı çıktılar üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Fakat hep aşırılıktan uzak kaçan bu sebeple de geçmişte çoğu sistemden alnının akıyla çıkan ECMWF ve UKMO modellerinin ana senaryoları biraz doğulu gelmiş.

    Şimdi gelelim GFS'ye. Aşağıya diyagramı bırakıyorum, GFS 500 ortalaması -37/-38 seviyesine gelmiş. Bu da bize diğer senaryoların ana senaryoya destek çıktığını gösteriyor. Ancak hala fazla doğulu çıkan senaryolar da var ki GFS ortalaması merkezi Sinop ve biraz batısı üzerinden çıkartıyor.

    Ben burada UKMO'ya daha çok güvenirdim ancak o da tek güncellemede yaklaşık 100-150 km civarında doğuladığı için herhangi bir yorum yapamıyoruz.

    Dün yazdığım yazımdaki görüşlerim hala aynı. Merkezi Kastamonu-Sinop arasından bekliyorum. Ne Bartın kadar batılı ne de Ordu kadar doğulu.

    Dolayısıyla yukarıdaki her bir modelin ortalamasını alıp toplam model sayısına böldüğümüzde çıkan sonucun ULL merkezi olacağını düşünüyorum:).

    Aslında bizim için daha önemli olan soğuk kaçağı olmadan ULL'nin oturması. Çünkü merkez olarak İstanbul'a yakın bir merkez beklemiyoruz haliyle bu merkezin güçlü olması lazım ki biz de en iyi şekilde etkilenelim. Bu sebeple takip edilmesi gereken bir diğer husus bu çekirdeğin gücü olmalı.

    Bu arada bir önceki sayfalarda hangi model kral tartışması dönüyordu. Arkadaşlar görünen bir gerçek var ki küçük bir katsayı da olsa ECMWF orta ve yakın vadede genel olarak GFS'den daha başarılı bir model. Ancak bu ikisini de gömmez veya birini kral yapmaz. Her sistemin dinamikleri farklıdır.

    Özellikle birkaç paylaşım gördüm ... modeli ciddiye almayalım diye. Böyle birşey mümkün olamaz arkadaşlar. Her modeli takip etmek bizlere bir fikir verir. UKMO doğulayınca çöp model olmaz veya GFS batılayınca kral olmaz olmamalı.

    Özetle bu kaostan çıkmak için Giritten Kıbrıs'a doğru hareketlenen AB'nin bir oturmasını bekleyelim. Sonrasında yavaş yavaş modeller İzlanda ve Azor'u da çözmeye başlayacaklar zaten.

    Herkese iyi geceler dilerim.