Ben kendi adıma kar beklentisini bu kış için bitirdim daha çok yaz için yağış ihtiyacimiz var onu takip edeceğim kar gosterir gelmez ise üzülmem bu saatten sonra ama gelirse sürpriz olur seviniriz
Yağışlı ve sıcak gunler geldi zaten böyle gidecek.
Yazdıklarım Ecmwf'ye dayalı kendi görüşlerim olup en iyimser modelin ecmwf olduğu unutulmamalı.
Öğle saatlerine doğru kuzey ege taraflarından sokulmaya başlayacak yağışlar ilk etap'da alçak rakımların tamamında virga olarak görülecek olsada 700 rakım üzerinde kar şeklinde etkili olmaya başlayacak saatlerin ilerlemesi ve alt seviyedeki nem değerlerininde toparlamasıyla hem yağışlar etkisini arttıracak hemde düşük rakımlardaki virga'da etkisini yavaşdan kaybetmeye başlayacak.
Bergama'da yağışların ilk etabında deniz seviyesinde 2.9c sıcaklık %85 nem beklentisi mevcut ilçe merkezi dahil yağışlar zaman zaman kky ve kar şeklinde görülebilir saatlerin ilerlemesiyle birlikte yağış yağmura dönüyor ,yağışlar +300 rakım civarı ve üstünde ( beklenti 1.8c %88 nem) zaman zaman etkili kar şeklinde bu rakımdan itibaren kısa süreli örtülerde görülebilir , Kınık,Soma gibi kesimlerdede koşullar çok değişmiyor ilçe merkezlerinde kky -kar zaman zaman görülebilir sıcaklık beklentisi 2-3c derece arasında düşük seviyeli nem miktarındaki değişiklikler yağış türündede değişikliklere neden olabilir.
Aliağa civarında genel olarak +300-400rakım
daha güneye indikçe aslında sıcaklıklarda çok bir fark yok şartlar hemen hemen aynı yağışlar kuzeyde daha etkili görünüyor sadece Madra-Yuntdağ gibi kesimlerin +550-600rakım üzerinde 3-10cm arasında örtüler görülebilir.
Manisa,Turgutlu,Salihli ilçe merkezleri dahil yer yer kky-kar yağışları görülebilir +400-500 rakım üzerinde kısa süreli zayıf örtüler ihtimal dahilinde.
Sınır Manisa-Turgutlu civarları daha güneyde kalınlık değerleri 1310Gpm ve üzerine çıktığı için kar ihtimali 600 rakım altında çok düşük.
Buca kaynaklar öğleden beri saf yağmur yağıyor tek bir kar tanesi göremedim daha nif dağında yaklaşık 800 900 rakımdan itibaren beyazlık vardı akşamüstü büyük ihtimal örtü de oluşmuştur çok farklı bir sistem oldu manisada 100 rakımda kar görülürken burada sınır 800 metrede kaldı...
Bunun sebebi yukarıdaki attığım görsel
Kar yağışı tahminimde mutlaka bakılması gereken iki önemli veri vardır.
1-Skew-t
2-Kalınlık değerleri
700-1000Hpa’da önemli olmakla birlikte Özellikle 850/1000Hpa kalınlık değeri deniz seviyesi için mutlaka bakılmalı.
Skew-t üzerinden daha farklı yükseklikleri hesaplayarak ara katmanlardaki sıcak-soğuk havayı’da bulabilirsin ama amatörler için 850-1000Hpa bakılması yeterli (kar yağışı için) büyük oranda fikir verir.
Daha üst ve ara katmanlar konveksiyon,kararsızlık, sıcak adveksiyon gibi verileri öğrenmek için kullanılır.
kuzey Ege ilçe merkezleri istediğini alamadı tahmini yazdığımda yağışlar kuzey Ege ağırlıklıyken sabah-öğle güncellemelerinde modeller dönerek yağışı hem güneyletti hemde etkisini arttırdı.
Genel olarak ecmwf her zaman ki gibi güzel iş çıkardı ,yağış konusunda gem icon gibi modellerde başarılıydı diğer verileri fiyasko olsada.
kısa vadede Ecmwf /sınırlı alanları baz almaya çalışın
Manisa’da yağdı kuzey Ege’de niye yağmadı diyenler olabilir alt seviyedeki kalınlık değeri 1300Gpm )kar yağışı için sınır değerdir kar yağacak veya yağmayacak diyemezsin diğer şartlarıda kontrol etmen lazım bu bölgeler içinde uygun zaman dilimleri vardı model beklentisine göre ama anlıkda gerçekleşenler farklı olabiliyor.
1310Gpm’de kar yağma ihtimali çok çok düşüktür.
GFS için çok söyleyecek birşey yok şu şekil performans ortaya koydu
Az da olsa yağışlar bölge genelinde yağmur olarak düşecek iyiceme yumuşatacak havayı bu gün bozdağda 1700-1800 metre üstlerinde yağışın türü kar olacak
Arkadaşlar maalesef bizim için yine kötü kışlar arasında yerini alan bir kış sezonunu yaşadık Bundan sonraki süreçte inşallah güzel yağışları alırız barajların çok ihtiyacı var durum çok kritik uzun bir süre olamayacağım Kendinize çok iyi bakın yağışlı günlerde Ara ara girip yazacağım Herkes hakkını helal etsin Artık bir dahaki Kışa inşallah daha güzel daha heyecanlı sitemler kovalarız Kendinize iyi bakın Kalın sağlıcakla