İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese selamlar,


    Soğukların kuvvetsizliği sebebiyle pek aksiyon yaşayamadan geride bıraktığımız 2 haftalık "soğuk" dönemcikten sonra şimdi benzer bir dönem de sıcak tarafta devam edeceğiz. Sonrası için güzel görüntüler beklediğim için sizinle paylaşmak istiyorum. Ama öncesinde geride bıraktığımız kadarıyla kışın ilk yarısını bir değerlendirelim.


    Bu kışın ilk yarısını; "havaforum gibi biz atmosfer sevdalılarını bir araya toplayan amatör platformlarının" da "mevsimsel tahmin yapan iklim modellerinin" de bizim gibi bu işe "gönül vererek yapan profesyonellerin" de az çok tahmin ettiği şekilde tamamlamış bulunuyoruz.


    Görselliği üzerinden anlatabilmek amacıyla Ozan Mert Göktürk hocanın (Medya peşinde olmaya çalışan yaşlanmış akademisyenlerin yerine genç, dinamik ve bizim gibi atmosfer sevdalısı bir akademisyen) kış tahmini görselini kullanacağım. Moderatör arkadaşların bu konuda müsamağa göstereceğine inanıyorum :) Yine benzer yorumlamalar içeren havaforum tahminine de linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.havaforum.com/2023-2024-kisi-nasil-gececek/




    Kışın ilk yarısı için bolca lodos ve AB beklentisi mevcuttu. Bu süreçte elbette sıcaklıkların da mevsim normallerine göre daha ılık olmasını bekliyorduk. Bu doğrultuda sınırda sistemler ile kısa ancak görselliği güzel kar yağışları ihtimalimiz de vardı. Umduğumuz kadar şanslı olamadık ancak bu ihtimali de belli bir oranda gözlemlemiş olduk. Trakya kesimi ise beklenen doğrultuda, uzun yıllardan sonra siklonik kar yağışlarına kavuşarak hem sistem arşivlerine 2024'ü ekledi hem de en az bizim seviyemizde olan kuraklık sorununu bir süreliğine geride bıraktı. Biz ise yüzde 20'lerin altına gerilemiş olan barajlarımızı henüz daha kışı yarılamışken bile %70'lerin üzerine taşıyabildik. (Bahar ortasında barajların %90 seviyesini geride bırakmasını bekliyorum) Bu yağışlar sadece barajları doldurmakla kalmayarak, toprağımızı suya doygun hale getirip yer altına ciddi miktarda destekte bulundu ve kuraklığı geride bıraktık.


    Kışın ikinci yarısı için genel beklenti ise Azor yüksek basıncının, atlantik siklonlarına set çekmesi ve kuzeydoğu kaynaklı soğukların Avrupa ve ülkemize doğru koridor açması şeklindeydi. Aslında bunu geçtiğimiz 2 haftalık süreçte yaşadık ancak soğuk koridorunun ucunda kuvvetli soğuk deposu kalmamıştı. Şimdi ise Azor yüksek basıncının bize doğru genişlediği bir dönem yaşayacağız. Bu da sürecin bir parçası elbette.


    Son olarak ekim ayından beri geçirdiğimiz dönemi 1990-2010 arasındaki mevsim normalleri ile kıyaslayalım. (ocak verisi 2 gün önce hazırlandı ancak henüz bizimle paylaşılmadı, ulaştığım zaman onu da ekleyeceğim.)



    Kışın şu zamana kadarki döneminde İskandinavya bölgesi, zaman zaman doğudan gelen sibirya soğuklarıyla zaman zaman da atlantikten gelen AB alanlarıyla son yılların en sert kış koşullarını yaşadı. Biz de lodos etkisinde ve yağış bakımından son derece aktiftik. Önümüzdeki 10 günlük süreç de bu doğrultuda devam edecek gibi duruyor. Sonrasında ise bu seriye bir süreliğine elveda diyeceğimizi düşünüyorum.


    Şimdi önümüzdeki süreçteki beklentimi paylaşmak istiyorum.


    Şuan mevcut dizilim üzerinden konuşmaya başlayalım. En kuzeydeki İskandinavya haricinde tüm Avrupayı etkisi altına almış ve bize doğru genişlemeye başlayan Azor yüksek basıncını görüyoruz. İskandinavya'da birikmiş kuvvetli soğukların da kuzeyinde ise kırmızı ile çember içine aldığım kutup yüksek basıncı, tam kutup bölgesinde hazırda bekliyor.

    Atlantik-Amerika taraflarına baktığımızda ise siyah ile çember içine aldığım bir Atlantik siklonu görüyoruz.




    Dizilim şuanda son derece basit ve tahmin edilebilirliği kolay. Bu sebeple özellikle ülkemizi içine alan bölgenin diyagramlarında inanılmaz bir senaryo uyumu var. Şimdi ilk değişimi takip edelim. Üstteki görüntüden yaklaşık 100 saat sonrasındaki görüntüyü aşağıda görüyoruz. Atlantikteki siklon İngiltere'ye kadar gelmiş ve İskandinavya'daki soğukların desteğini alarak Avrupa'yı etkilemeye hazırlanıyor. Eski konumunda gelişen (gri çember) yeni atlantik siklonu ile arasında ise YB alanı yükselmeye başlıyor.

    Avrupada ise ayın 9'unda bize etkileyecek zayıf sistemcik haricinde Azor pide formunda üstünlüğüne devam ediyor.


    Hepsinden önemlisi kutuptaki yüksek basınç alanı orada ve soğukların kutupta toplanmasını engellemeye devam ediyor. Bu görüntüye göre İskandinavya-Sibirya-Japonya-Kanada bölgesine doğru dağılmış soğuklar görüyoruz. Kutup girdabı zayıf durumda.



    100. saatteki bu görüntüden sonra işlerin lehimize döndüğünü anlamaya başlayacağımız döneme geliyoruz. Sistemciğin ardından, AB alanının kıtada yarattığı dönme etkisi ile pide halindeki azor doğrudan üzerimize doğru atağa geçecek ve bu sırada lodos fırtınası ile bir güzel ısınacağız. Bu süreçte diyagramın önce dallanıp budaklanmasını sonra da -13'lere doğru kümelenen bir hamak kurmasını bekliyorum. İşte o görüntünün sebebi bir sonraki görsel:



    Lodostan hemen sonra siyah renkle işaretlediğim ve kıtaya dalan büyük ölçekteki Atlantik siklonu bize doğru genişleyebilir ve bu süreçte muhtemelen dağlarımız lodos arkası kar dediğimiz sistem türünü yaşayabilir. Bu sırada atlantikten gelen ikinci AB alanının ise dönüş açısının etkisiyle hareketlendirdiği Azora, iki AB arasından bir koridor yaratması muhtemel görünüyor. Bu sürede kuzeyde hala dirayetli olarak görünen YB alanımız ile Azor arasında oluşması muhtemel koridor ise soğukların Rusyanın batısından balkanlara doğru uzanıp bizi balyoz gibi vurmasıyla sonuçlanabilir.


    Görseldeki dizilim elbette değişim gösterecektir ve belli konumlarda parazit AB alanları türeyebilir. Ancak genel hattıyla bu temiz sinoptik diziliminden yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi bir salınım bekliyorum. Burada kilit durumda olan parametreyi kutuptaki yüksek basınç olarak görüyorum. Bir süredir orada ve model çalıştırmalarına göre bir süre daha orada olacak gibi görünüyor.


    Bu durağan süreçte, model çalıştırmalarını ve diyagramları çok fazla önemsemeden belli aralıklarla kutup YB alanını takip edeceğim. Yaklaşık 4 gün sonra ilk büyük AB alanı İngiltere'ye geldikten sonra çalıştırmaları sıkı takibe almayı planlıyorum.


    Ayın 16'sı ila 19'u arasında giriş yapmasını beklediğim sistem ile kış koşullarına tekrardan giriş yapacağımız düşüncesindeyim. Bu sistemin kıyılarımızda dahil kar kar yapma ihtimalini daha şimdiden %30'un üzerinde görüyorum :)

  • Her güncellemede ayın 14'den sonrasına türlü türlü senaryolar çıksa da bu tarihten itibaren hareketlilik devam ediyor. O zamana kadar ılık havaların tadını çıkarmak gerek...

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)

  • Çok değerli berkeeldek kardeşim öncelikle emeğine sağlık ,bir şey rica edeceğim sizden,bu güzel analiz ve çalışmalarınızı sadece bölge istanbul konusundan paylaşmak yerine (ki mesela ben her daim istanbul konusuna girmem ) bazen kaçırabiliyoruz .Bunun yerine Veri paylaşım merkezi veya Üyelerin tahminleri gibi genel başlıklara da yaparsanız çok daha güzel olur kanaatindeyim.

    Tekrar emeklerine sağlık .

    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊

  • GFS 120 saat sonrası çöplük bence. 14 sonrası alacağımız sistemi şekillendirecek olan A.B alanları gereksiz şişirmiş görünüyor. GEM ve UKMO ya 120 saat ve sonrasına bakmanızı tavsiye ederim. GFS üzerinden kış bitti veya yine ötelendi yorumlarını otomatik silecek bir sistem olsa keşke...Boşuna forumda kirlilik oluyor. İngiltere ve çevresinde mevcut olan A.B alanlarını UKMO üzerinden takip etmek sanki daha sağlıklı.

  • Yiğit sen İzmir'de Urla'da yaşıyordun diye hatırlıyorum , İstanbul'a mı yerlestin


    Doğma büyüme İstanbul'da yaşıyorum. İzmir'de hiç yaşamadım, başka biriyle karışmış olmasın?

    Merhabalar, ben Yiğit. Bugün 19 yaşındayım ve uzun zamandır hava olaylarına merak saran birisiyim. Şu an Beykent Üniversitende İktisat 2. sınıf Türkçe bölümü okumaktayım. Bu forumda amacım özellikle kış mevsiminde güncel veriler hakkında amatör tahminlerde bulunmak kar hevesini diğer üyelerle yaşamaktır :)


    "Bütün ümidim gençliktedir." - Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

    (1881-193∞)

  • Doğma büyüme İstanbul'da yaşıyorum. İzmir'de hiç yaşamadım, başka biriyle karışmış olmasın?

    İzmir sayfasında geçen senelerde aynı fotorafla ve Yiğit isminde bir arkadaş vardı, yanılmış olabilirim, İzmir' de kar umudu kalmayınca İstanbul'a gittiğini düşündüm,kusuruma bakma .

  • Çok değerli berkeeldek kardeşim öncelikle emeğine sağlık ,bir şey rica edeceğim sizden,bu güzel analiz ve çalışmalarınızı sadece bölge istanbul konusundan paylaşmak yerine (ki mesela ben her daim istanbul konusuna girmem ) bazen kaçırabiliyoruz .Bunun yerine Veri paylaşım merkezi veya Üyelerin tahminleri gibi genel başlıklara da yaparsanız çok daha güzel olur kanaatindeyim.

    Tekrar emeklerine sağlık .

    Sedat abi güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Bugün ve sanırım buna benzer daha öncesinde yazdığım bir iki analiz için önerinize katılıyorum ve sonrakiler için dikkate alacağım. Bu tip genel sistem tahmini dışında ise genel olarak yazdığım mesajlar ve yaptığım çalışmalar Istanbul ile sınırlı kalıyor. Sanıyorum ki o mesajları bu sayfada paylaşmam daha doğru olur :)