5/7 Şubat 2023 Karadeniz’de Oluşması Muhtemel Sıcak Çekirdekli Siklon

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • O saate gelemedi yüksek çözünürlüklü alan ama şu var:


    Çok çok iyi , bahsettiğim rakımsal soğuk sızıntılarını resmen ifşa etmiş , ana modellerde yok bu Quality 😎

    Azıcık daha zorlasa ideali yakalayacak, bravo

  • tahminci üstadım wrf için teşekkürler, sıcaklık haritalarına baktığımda rakımı analizde hesaba katıp katmadigini anlayamadım, sence Aydos etekleri (300-350 m) yağışı kar olarak alabilir mi Anadolu yakasında? Çıkmayı planlıyorum ne diyorsun?

  • Evet kar alacaktır Aydos.

    İnceledikten sonra az çok kendim de gördüm ama yine de sizin de yorumunuzu almak isterim yarın daha doğrusu bugün için Ümraniye ve Ömerli de son çıktıya göre durum nedir kısa da olsa bilgi verebilir misiniz lütfen? :)

  • Gece WRF çıktısı yeni geldi, inceliyorum. Kısa süre içerisinde sizlerle yarın (aslında bugün) için olan analizimi paylaşacağım.

    tahminci hocam rica etsem araf bölgesinide yorumlarmısınız ? :)--
    2metre sıcaklarını birazdan mı paylaşacaksınız hocam ?

  • Bu wrf sadece İstanbul için mi çıktı veriyor acaba başka illere bakabiliyoruz mu ? tahminci

    Kuzey Marmara için daha büyük (fakat daha düşük çözünürlüklü) bir alan var. Model nested denilen şekilde iki alanın (domain) iç içe geçmesiyle çalışıyor.

  • Kuzey Marmara için daha büyük (fakat daha düşük çözünürlüklü) bir alan var. Model nested denilen şekilde iki alanın (domain) iç içe geçmesiyle çalışıyor.

    Batı Karadeniz için bakabilecegimiz inceleyebilecegimiz alan var mı hocam paylaşırsan sevinirim bizde kendi bölgemiz adına bakalım.yada bir kıyak yaparsan bize Batı Karadeniz Zonguldak Bartın hattı için tahmin yaparsan tadindan yenmez.

  • WRF modeli üzerinden kısa bir günlük analiz yapalım madem.


    5 Şubat 2023: Uvertür


    Önümüzdeki saatlerde lodos Marmara'nın batısından başlayarak kendini karayele bırakacak. Sabah saatlerinde bu değişim Marmara'nın çoğunluğunda tamamlanmış olacak. Karayeli ise hızlı mı hızlı bir soğuma takip ediyor.


    Sabah 6:



    Sabah 9:



    Bundan sonra rüzgar biraz daha kuzeye meylediyor, fakat soğuk cephemizin geçişi devam ediyor. Bu sırada yarı deniz etkisi yarı cephe yağışları alıyoruz:


    Bu süreçte saat 7-8 sularında soğumanın kuvvetlenmesi ile beraber Marmara'nın batısından ve yüksek rakımlardan kar haberleri almaya başlıyoruz.



    Saat 8-9 civarlarında ise kıyılardan (muhtemel KKY şeklinde) kar tanelerini izleyebiliyoruz. Doğu kıyılarının biraz daha beklemesi gerekecek ama.


    Soğuk cephenin ilerlemesi ile birlikte öğleden sonra. sıcaklıklar iyice düşüyor ve kar yağışı kıyılara ve doğuya yayılıyor:




    Saat 12-13 gibi kar yağışı artık kıyılara da iyice yayılmış oluyor. Rüzgar da iyice kuvvetlenmeye başlıyor:





    Akşam saatlerinde maksimum soğumayı elde ediyoruz:



    Bu sıralarda cephe geçişi etkisini yitiriyor, siklonumuzun öncüsü diyebileceğimiz kütlelerden güzel yağışlar alıyoruz:


  • Akşam saatlerinde son yaşadıklarımızdan sonra "hata mı bu?" diyebileceğim güzellikte bir soğuk-yağış çakışması var. Sıcaklıklar kıyılarda 0 üzerinde olsa dahi kuvvetli rüzgar ve yağış etkisiyle örtü görülmesi muhtemel. Yani özet: tipi :)





  • Sağolun hocam şüpheleri giderdiniz