İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Forum sistem anında misafirlere kapatılsın. Bugün böyleyse yarın sistem anında nasıl olur bilmem. Çok yavaş.

  • kar acisindan anadolu yakasi merak etmeyin ezik kalmaz kalmaayacak. 2021 tulpar sisteminde de cekirdek avrupa yakasina daha yakin oldugu halde umraniye gibi yerler 40 cm uzeri kar alirken avrupa yakasi ustun koru kar almisti. Marmara bolgesinde dogu kesimler her zaman daha sanslidir. Rahat olun. . Ben umraniyede en az 30-50 cm civari kar bekliyorum ins olacak

    Avrupa yakası üstün körü karmı aldı, kastınız florya sahil heralde :hfyeni (18): :hfyeni (18):

  • Bunyamin Surmelinin cm'lerine takilmayin. Cok diyip az cikmasindansa az diyip cok cikmasini tercih ettigi icin boyle. Son 5 yilda en az 10 tane ornek verebilirim cok az cm'ler bekleyip daha fazla aldigimiz. O da 1 saatlik bir dek bandinin Sali'dan itibaren sahillere bile 10 cm birakabilecegini biliyor tabii ki ama yaklasimi nedeniyle boyle davraniyor.

  • Yuzde100 katılıyorum birkaç sistem harici Anadolu yakası iç kesimleri Avrupa'yı geçmiştir. Ocak Şubat 2021de filan çok gördük. Onun için kimse üzülmesin ben çok rahatım:)+30cmler banko.. üzeri Polonezkoy Reşadiye bölgesinde rahat görülür..

    Hocam ne yarıştırıyorsunuz allah için ya siz?

    Gerçekten çok sıkıldım bu durumda sizin için banko olan ne veriler herkesin önünde herkes görüyor.Çocuk gibisiniz yemin ederim avrupa anadolu,alın hocam bütün yağış Anadolu Yakasına gitsin,gram yağmasın Avrupa yakasınada.

    Forum zaten kasıyor başlıkta yeni mesajlar görüyorum girip bakıyorum hala bir şeyler yarıştırıyorsunuz gerçekten tebrik ediyorum sizi :chinese:

  • 5-8 ŞUBAT SİSTEMİ ANALİZ DEĞRLENDİRME


    Selamlar merhabalar herkese.


    Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız kışlara göre bu sezon oldukça kurak ve değişik iklim koşullarına sahip bir kışa başladık ve yarıladık.

    Özellikle bu sezon sonbaharın da gelmesi ile İstanbul'da çok kurak yağışsız ve yüksek basınçlı havalar geçirdik.

    Bu durum barajlarımızı ciddi manada buharlaşmasına ve azalmasına olanak sağladı.

    Son yıllarda yaşanan kurak kışlara alıştığımızı ancak her geçen sene bu durumun daha ciddiye gittiğinin farkındayız.

    İstanbul'da son 10 yılın en kurak kışını geride bırakacağız. 2014 yılında yaşadığımız ciddi kuraklıktan da öte bir durum var.

    Barajlarımız yüzde 28.75 sevesinde, ve yaz ayını sıkıntısız yaşayacağımız meçhul?

    Bu yüzden bu yazıyı okuyan 100 binlerce ziyaretçimizden ve üyelerden isteğimiz var, kuraklığı unutmayalım. Her zaman ciddiyetin farkında olalım yakınımızda ki herkese bu durumu aşılayarak tasarruf yapmasını sağlayalım.


    Analize geçmeden bu konuya önemle dikkat çekmek istedim okuyan ve hayatında tasarrufu sağlayan herkese de ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Şimdi önümüzde ki sistemin analizine geçelim.


    Sistemin ana karakteristik yapısını inceleyelim ilk önce.


    Sistem İzlanda üzerinde ki alçak basınçtan kopan soğuk parçanın Artic bölgenin de desteklediği ve bunun neticesinde balkanlar üzerinden üstümüze gelen klasik İzlanda/Artic kökenli olan Polar ataktır. Sistemin geliş istikametini incelediğimiz zaman bu duruma varıyoruz.


    Genel itibariyle İzlanda üzerinden gelen sistemler her ne kadar Artic(Kutup bölgesinden) destek alsa da soğuğu yeterli değildir. Bu tip sistemlerin ana karakteristiğinde bol yağışlı siklonik olmaları ön planda olur. Nitekim de şuan önümüzde ki sistemde öyle gözükmektedir.


    Bu sistemde bizim için önemli olan ilk etken tabi ki de barajlarımızın dolmasıdır. Elbette kar yağışlarına tanıklık edeceğiz lakin barajlarımıza yapacağı katkı bizler için çok değerli.


    Şimdi ise sistemin geliş rotasını ve istikametini açıkladıktan sonra daha teknik detaylara inerek sistemi inceleyelim;


    ECMWF YAĞIŞ BEKLENTİSİ (MM)

    2m3zlnl.gif



    4 şubat gece saatleri yani önümüzde ki saatler itibariyle Karadeniz'de oluşan mezosiklon güçlenmeye başlayacak ve şehrimize doğru ilerleyecek. Bu siklonik AB alanı sürekli olarak rüzgarın yönünde değişim sağlayacak ve bu durum sistemin kaderini belirlemiş olacak.


    Bu sistemin Fenomeni rüzgar, zaman zaman hamleleri +100km'yi aşabilir.


    Modele GFS - Carte prévisions


    İlk önce bu gece sabaha karşı rüzgar yönü karayel yönünden esmeye başlayacak ve sıcaklıkların düşmesine neden olacak. Karayel yönünden esen rüzgar havada ki nem seviyesini düşürerek yağışın cinsini bazı noktalarda direk olarak kar almasını sağlayabilir yarın öğle saatlerine doğru. Analizi ECMWF modeli üzerinden yapacağım, nitekim en tutarlı modeldir kendisi.


    ECMWF RÜZGAR YÖNÜ BEKLENTİSİ

    3dj0ges.gif


    Yarın öğlen 12.00/14.00(+/-2) civarından sonra şehrin batı kısmından başlayarak yağışın cinsinin başta yağmur ardından Karla karışık yağmura, ve Kara çevirmesi yüksek ihtimal. Rüzgar Karayel/Yıldız birleşiminde olduğu için yağışın cins değişimi batıdan doğuya doğru olacaktır.


    ECMWF RÜZGAR HIZI BEKLENTİSİ

    f756q4w.gif


    Lakin burada Anadolu yakasının yüksekleri Üsküdar/Ümraniye/Ataşehir/Çekmeköy/Sanacaktepe (+150m) üstü ve benzeri ilçelerde Avrupa yakası ile beraber aynı anda mikro klima etkisi ile rakım farkından yağışın cins değişimi yaşanabilir yağmurdan kara dönüşte. Sürprizlere açık bir durum.


    Öncelikle bu değişim yüksek kesimlerde olup zamanla rakımı düşük sahil kısmında yanşayacaktır.


    Kısacası şehrimizde yarın saat 17.00/19.00 (+/-2) sularında yağışın bir çok noktada kara dönmüş olması yüksek ihtimal önemli bir değişiklik söz konusu olmazsa.


    ECMWF 2M SICAKLIK BEKLENTİSİ

    9bxaj0q.gif


    Yarın gece saat 23.00/00.00 civarına kadarda bu şekilde devam etmesi bekleniyor. Bu arada ki zamanda kar birikimleri şehrimizde oluşacaktır özellikle yüksek kesimlerde miktarı daha yüksek olacaktır. Rakımı düşük kıyı kesimlerde de oluşacaktır ama görsel ve miktarı düşük olarak.


    Yani şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki sıcaklık konusu bu sistemde pamuk ipliğinde olduğundan dolayı büyük farklar meydana gelecek. İyi yönlüde kötü yönlüde sürprizlere açık olunuz.


    Gece 03.00/04.00 sularında bu sefer siklonik sistem Karadeniz üzerinden güçlü kısmını şehrimize indirmeye başlayacak ve burada dramatik farklar meydana gelecek. Siklonun gelmesi ile sıcaklık an ve an değişecek. Şuan için net bir şey söylemek emin olun gerçekten elimde değil ama durum pamuk ipliğinde sıcaklıklarda.


    ECMWF DEW POİNT (ÇİY KONTASI SICAKLIĞI) BEKLENTİSİ

    248jsz1.gif



    Benim beklentim Avrupa yakasının batısı iç kesimleri ve yüksek kesimleri bu siklonik yağışın belli kısmını kar alacağı yönünde. Özellikle iç kesimlerde hayatı etkileyecek kar yağışı görebiliriz.


    Pazartesi gün içinde siklonun üstümüze geçmesi ile sıcaklıklar yükselecek ve yağış bazı noktalarda özellikle Anadolu yakası ve boğaz hattının sahil kısmında yağmura dönmesi çok yüksek ihtimal.


    Salı günü ise dek şartları uygun olmaya hazırlık gösteriyor ve şehrimizin her iki yakasını da etklemesi çok yüksek ihtimal.


    Sahil kısmı özellikle örtü için salı/çarşamba günü gelmesi muhtemel olan DEK kar sağanaklarını beklerse daha iyi olacaktır.


    ECMWF YAĞIŞ ANINDA KAR BEKLENTİSİ

    mkufm15.gif


    Dediğim gibi sistemde dramatik farklar oluşacaktır. An ve an takip edilmesi gerekli.


    6 ŞUBAT SKEW-T

    gfs_2023020412_036_41.25-28.75.png


    Ufak bir sıcaklık değişimi konumunuzda ki yağışın cinsini değişikliye sebebiyet verecektir. 0.5 derecenin bile önemli olduğu bu sistem şimdiden herkese hayırlı olsun. hava-kars323 uzays3271653126 :hfyeni (29): :gun_bandana: :/8103*


    Barajlarımızın yüzde 40'lara çıkması dileği ile. :hfyeni (29):


    Santim tahmini lütfen sormayalım, bunu anlık takip edeceğiz. Sistem sınırda olduğu için maalesef net bir şey diyemeyeceğim.


    Hepinize iyi akşamlar, bol karlı sistemler.


    Selamlarımla efenim. 8) :/8103*



  • Elinize sağlık üstad

  • hocam bilgilendirme için çok teşekkür ederiz 🙏🙏

  • Son saatler artık pazar akşamı aksiyon başlıyor :) Allah'ın izniyle güzel örtülü kar ve barajlarimiza ilaç gibi gelecek :hfyeni (29):

  • beklediğim yorum İstanbul sefirimiz @berkay34 hocamdan geldi. Kendisine teşekkür ederim.


    İstanbul sefirimizin Öğlen ki ecmwf güncellemesi için yapacağı analize kadar forum daha fazla kasılmaması çıkış yapıyorum.