ABD Büyük Göller Bölgesi Extreme Göl Etkisi Kar Yağışları (17-19 Kasım 2022)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • http://westsenecaweather.com/ Buffalo şehir merkezinin güneyinde kalan bir semt, iki adet kamera mevcut burada da ilgilenenlere.


    Ayrıca bilgisayardan girme şansı olanlar için en çok etkilenmesi beklenen bölgelerden biri olan hamburg için https://www.511ny.org/map#Camera bu linkten girip haritada hamburgu bulun, orada tam şehir merkezinde webcam'i görebilirsiniz. Çözünürlülüğü düşük ama idare eder.


    Erie şehir merkezinde yere yakın ve çok kaliteli bir kamera; https://webcams.epicwebstudios…ams/9th-and-french-webcam

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • Kütlelerin gelişimi için 400km mesafe var gelişimleri çok daha fazla olacak. Açık mavi ile işaretlediğim yer önündeki kara parçası nedeniyle sürtünmeye bağlı orografik kaldırmaya maruz kalıyor ve yağış güçleniyor o yüzden Buffalo'nun güney kıyılarında daha fazla birikimler olabilir tabii bu benim görüşüm daha farklı bir mevzuya bağlı da olabilir. Özellikle bu civardaki birikim miktarı +1m olacak. Güzel bir süreç onları bekliyor...

    Ek olarak Buffalo'nun güney kısmının önündeki kara yükseltisinin artış göstermesi hava kütlesinin sürtünme kuvvetini arttırır ve bu sebeple orografik etkiye sebebiyet verebilir.

    HRRR Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı'nın sondaj verilerine baktığımız zaman gözlerimiz kamaşıyor. Atmosfer neredeyse 500mb'a kadar doygun ve 0'C sınırı yer seviyesinde. Rüzgarın açısal kırılma derecesi neredeyse sıfır. Mükemmel bir görüntü... Umarım bu tarz görüntüleri önümüzdeki kış yaşayabiliriz :boat:

    Bölgede soğuk advekiyon olması varolan kararsızlığı arttırarak konvektif yağışların güç kazanmasına neden oluyor. Beklenen miktarların üstünde kar yağışları gerçekleşebilir...

    Aradaki mesafe ~85km, bulutlar ise saatte ~60km/s hızla gidiyor. Çok geçmeden Buffalo ve civarına varır...

    Skew-T diyagramında LES kütlelerinin oluşumu ve parçalanmaması için bakmamız gereken yer rüzgarın durumudur. Normalde DEK yağışlarında 700mb ve yer seviyesindeki rüzgarın açısal kırılma derecesinin 60'ı geçmemesi gerekir ancak LES yani göl efekti kar yağışlarında bu durum daha farklıdır. Gölün fiziksel yapısı sebebiyle biz bu farkı 850mb ve yer seviyesi olarak sınırlandırırız. 850mb ve yer seviyesindeki rüzgarın açısal kırılma derecesi 30'dan daha az. Bu da herhangi bir sorun olmadığını gösteriyor. Rüzgar yönünün iyi olması ve kütlelerin güç kazanması için sahip olduğu mesafe ~400km bu da bulutların dikey gelişim gösterebileceğini ve dolaylı yoldan güç kazanabileceğine işaret...

    ,



    O Sistem Buraya Gelecek! hocam bu arada konunuzda izin almadan analizler yapıyorum kusuruma bakmayın. İnşallah sorun olmuyordur.

    HRRR modelinin 18 saat içinde beklediği toplam kar miktarı:


    Kütlelerin gücü ~38dBZ civarında olacak ancak radarda böyle değil de 28-30dBZ civarında gözükecek. Kütleler çok sert olacak. Bu tür konveksiyonel yağışlarda en sevdiğim mevzu yağışın gücünün çok kuvvetli olmasıdır. Takibe devam...


    Önümüzdeki kış sezonunda buna benzer ve daha detaylı DEK analizleri ve yorumları yapacağım. Bölge farketmeksizin bu tür konvektif analizler gelecektir...

  • Radarda sağlam kütleler gözükmeye başladı. Dunkirk civarlarından Hamburg'a doğru olan yerde mor ile işaretlediğim yer hava kütlesinin friction etkisini arttırarak orografik etkiye neden olacağını söylediğim yer. Kırmızı ile işaretlediğim yerler ise önümüzdeki saatlerde şehir merkezinde görülecek kütlelere benzer kütleler. Yoğun kar yağışına oraj hadisesi eşlik edecek gibi. Takibe devam...

    Einmal editiert, zuletzt von Palanci ()

  • Michigan Gölü'nün kuzeydoğusundaki bir kasabadan sesli ve kaliteli 2 kamera. Anlık yardırıyor ve burada da sağlam yağış bekleniyor. Thunder-snow olursa zevkli olur.



  • Kütlelerin Buffalo'ya girmesine az kaldı. Yaklaşık 27km'lik bir mesafe var. Çok geçmeden Hamburg civarlarında başlamış olacak, hemen sonrasında ise Buffalo'da başlayacak gibi.

  • istanbuldada deniz sayesinde böyle 2 günde 2 metre yapan sistem olur mu ? hocalardan açıklama gelirse sevinirim.

    mümkün değil demek istemiyorum ama ona benzer birşey.bu tarz sistem olması için denizin sıcak olması yeterli nem kutuplardan -24 üstü ull kopup deniz üstünden gelirse 100 cm yi aşabilir.ama bu bizim coğrafyada muhtemelen 100 senede 1 2 defa olucak birşey.belkide 1929 1954 kışı bu şekil olmuştur.

  • mümkün değil demek istemiyorum ama ona benzer birşey.bu tarz sistem olması için denizin sıcak olması yeterli nem kutuplardan -24 üstü ull kopup deniz üstünden gelirse 100 cm yi aşabilir.ama bu bizim coğrafyada muhtemelen 100 senede 1 2 defa olucak birşey.belkide 1929 1954 kışı bu şekil olmuştur.

    Konudan sapmış olabilirim ama eski arşivlere nereden bakabilirim örneğin 1929 sistemine.