Bulutlar ve Türleri (Detaylı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bulut Nedir?

    Havadaki su buharının yüksek irtifalarda yoğunlaşmasından dolayı oluşan küçük su damlası topluluğuna bulut denir. Su damlalarının boyutu o kadar küçük boyuttadır ki onları gözümüzle göremeyiz.


    Bulut Türleri

    İlk olarak bulutları irtifalarına göre 3'e ayırıyoruz. Yüksek, orta ve düşük irtifa olmak üzere sınıflandırılır.


    Yüksek İrtifa Bulutları:

    Cirrus, Cirrostratus ve Cirrocumulus. Bu bulutlar yüksek irtifada bulunan bulutlardır.


    Cirrus

    Cirrus bulutları, ismini kıvrılma anlamına gelen "curl" kelimesinden alır. Bu bulut diğer bulut türlerine göre belirgin bir görünüme sahiptir. Cirrus bulutları buz kristallerinden oluştuğu için normal bulut şekillerinden farklı görünürler ve ilk bakışta virgüllere benzeyen bir dizi farklı şekil alabilirler. Doğası ve yapısı gereği lifli bir buluttur. Gökyüzünde lifli bir bulut görürseniz o bulut Cirrus bulutu olabilir. Rengi beyaz ve açık gri şeklinde olur. Yağış bırakmazlar. Bu bulutun olduğu zaman gökyüzü çoğunlukla güneşli olur. 5 ila 15km yükseklikte bulunurlar.



    Cirrostratus

    Cirrostratus bulutu, ismini kıvrılma anlamına gelen "curl" ve katman anlamına gelen "strato" kelimelerinden alır. Biz Cirrostratus bulutlarını en iyi şekilde, troposferde yüksekte, gökyüzüne yayılmış bir bulut örtüsü, kümesi olarak tanımlayabiliriz. Cirrus ve cirrocumulus bulutları ve benzerleriyle aynı irtifada bulunan bu bulutlar, buz kristallerinden oluştukları için hale olayında başkahramandır. Buz kristalleri zaman zaman güneş halesi ve ay halesine neden olabilir. 6 ila 13km yükseklikte bulunurlar. Renkleri çoğunlukla beyaz ve açık gridir. Yağış oluşturmazlar. Cirrostratus bulutları olduğu zaman gökyüzü çoğunlukla parçalı bulutlu ve güneşli olabilir.



    Cirrocumulus

    Cirrocumulus bulutları, ismini kıvrılma anlamına gelen "curl" ve yığın anlamına gelen "cumulo" kelimelerinden alır. Bu bulut troposferde bulunan ince bulut kümesidir ve burada bulunan ve bulut yığını özelliklerine sahip olan tek buluttur. Cirrocumulus bulutlarının irtifası çok yüksek olduğundan, bulut yığınları tane tane şeklinde bir görünüm alır. Onları gördüğünüzde fotoğraf çekmeyi unutmayın çünkü bu bulut türü Cumulonimbus bulutuyla birlikte en az görülen bulutlardan birisidir. Ek olarak, bu bulut lifli formda bulunmayan yüksek seviyedeki tek bulutlardır. Yüksek sevideki bulutlar lifli yapıdadır ancak Cirrocumulus bu yapıya sahip değildir. Rengi beyaz ve açık gridir. Yağış oluştururlar ancak bu yağışlar yere ulaşamadan buharlaşır kısaca virga olur. Cirrocumulus bulunduğu zaman gökyüzü parçalı bulutlu ve güneşlidir. 5 ila 15km yükseklikte bulunurlar.




    Orta İrtifa Bulutları

    Altocumulus, Altostatus ve Nimbostratus. Bu bulutlar orta irtifada bulunan bulutlardır.


    Altocumulus

    Altocumulus bulutları, ismini yükselik anlamına gelen "alto" ve yığın anlamına gelen "cumulo" kelimelerinden almıştır. Altocumulus bulutları tipik olarak bir araya toplanmış gruplar ya da yığınlar halinde bulunur. Troposferin orta tabakasında, Cirrocumulusten daha alçakta ve Cumulus ve Stratocumulus bulutlarından daha yüksekte bulunurlar. On farklı ana bulut türünün tamamından daha fazla çeşide sahiptir, bulut türleri arasında en dinamik olanıdır. 2 ila 7km yükseklikte bulunurlar. Rengi beyaz ve gridir. Bu bulut türü de yağış oluşturabilir ancak virga yaşanır. Çoğunlukla hava parçalı bulutlu ve güneşli olur.



    Altostatus

    Altostratus bulutu, ismini yükselik anlamına gelen "alto" ve katman anlamına gelen "strato" kelimelerinden alır. Altostratus bulutları orta irtifaki bulutlar arasında bulunur. Nimbostratus bulutları ile birlikte, bu bulutların kendileriyle ilişkili herhangi bir türü yoktur. Ancak, bir altostratus bulutuna bakıp bakmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilecek bir avuç bulut çeşidiyle gelirler. Gökyüzünün tamamını kaplayan ve yere çok yakın olmayan bir bulut görürseniz ve bulutların arasından görünen bir güneş varsa Altostratus translucidus bulutu gözlemleme ihtimaliniz yüksektir. Diğer taraftan, bulut opaksa ve güneşin konumunu göremiyorsanız, o zaman onu bir Altostratus Opacus olarak düşünün.



    Nimbostratus

    Nimbostratus bulutları, ismini yağmur anlamına gelen "nimbo" ve katman anlamın gelen "strato" kelimelerinden alır. Nimbostratus bulutları, yağmurlu, kasvetli günlerle ilişkilidir. Ayrıca karlı havalardan da sorumludurlar. Her iki durumda da bu bulutlar açık hava etkinliklerinizin ertelenmesine neden olabilir. Görsel olarak söylemek zor olsa da, bu bulutlar çok seviyeli bulutlar kategorisine konulabilir, yani bir nimbostratus bulutunun tabanı yere nispeten yakın bulunabilir, ancak tavan seviyesi orta bulut seviyesine kadar uzanabilir. Nimbostratus bulutunun kalınlığı, ona diğer bulutların çoğundan daha koyu bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur. On ana bulut türünden sadece iki tanesi tutarlı yağış üreticileridir: Nimbostratus ve Cumulonimbus. Cumulonimbus ani aşırı yağıştan sorumludur Nimbostratus ise gün boyuna yayılmıştır. Yani yağmur yağıyorsa ve bütün gün yağmur yağdıysa, bir Nimbostratus bulutuna tanık oluyorsunuzdur. 0,5 ila 5,5km yükseklikte bulunurlar. Rengi gri ve koyu gridir. Bu bulut varsa yağış vardır. Hava kapalıdır ve kasvetli bir ortam vardır.



    Alçak İrtifa Bulutları

    Cumulonimbus, Cumulus, Stratus ve Stratocumulus bulutları alçak seviyede bulunan bulutlardır.


    Cumulonimbus

    Cumulonimbus bulutları, ismini yığın anlamına gelen "cumulo" ve yağmur anlamına gelen "nimbo" kelimelerinden alır. Cumulonimbusler fırtınalı havalardan sorumludur. Yağmurlu ve rüzgarlı koşullara neden olan, dolu, gök gürültüsü ve şimşek/yıldırım oluşturan bir buluta bakıyorsanız, bir Cumulonimbus bulutuna yakınsınız demektir. Bu bulutu uzaktan izliyorsanız, en çok göze çarpan şey bulutun etkileyici yüksekliğidir. Cumulonimbus bulutu, üç bulut seviyesinin tümüne yayılan tek buluttur. Tabanı yere çok yakın olabilir ve tepesi troposferin en yüksek katmanına kadar uzanabilir. 0,5 ila 16km yükseklikte bulunurlar. Rengi çok koyu olacak şekilde gridir. Bu bulut çok şiddetli yağışlara neden olur. 10 ana bulut türünde en nadir görülen bulut türünden birisidir. Uzaktan görüyorsanız fotoğrafını çekmenizi öneririm çünkü çok güzel bir görünüme sahiptirler.


    Cumulus

    Cumulus bulutları, ismini yığın anlamına gelen "cumulo" kelimesinden almıştır. Cumulus bulutları hepimizin çocukken çizdiği bulutlardır. Farklı şekil ve boyutlarda olmalarına rağmen, genellikle on farklı bulut türü arasından seçilmesi en kolay bulut türüdür. Ortalama bir kişiden bir bulutu çizmesi istendiğinde, genellikle akla ilk gelen bulut Cumulus bulutlarıdır. Farklı boyutlardaki Cumulus bulutları, ilişkili oldukları dört türle tanımlanır. Baktığınız kümülüs bulutu boyundan daha genişse, bu bir Cumulus Humilis. Uzun olduğu kadar genişse, o zaman bir Cumulus Mediocris. Ancak bir kümülüs bulutu genişliğinden daha uzunsa, Cumulus Congetus olarak bilinirse , işler ilginçleşebilir. Cumulus congestus bulutları dikey büyümelerine devam ederse, yağmur üretebilirler ve sonunda bir Cumulonimbus bulutuna ya da fırtınaya dönüşebilirler. Dikey gelişimi yeterince etkiliyse Cumulonimbus veyahut Cumulus Congetus'a dönüşebilir. 0,2 ila 2km yükseklikte bulunur. Rengi beyaz ve gridir. Zaman zaman cumulus congetus halinde hafif yağış oluşturabilir.


    Stratus

    Stratus bulutu adını katman anlamına gelen "strato" kelimesinden alır. Bulutlu, kasvetli bir gün düşündüğünüzde, aklınıza stratus bulutları gelebilir. Stratus bulutları, yere yakın ve zaman zaman yerle temas eden, daha iyi bilinen adıyla sis bulutlarıdır. Yüksek binaların olduğu bir şehirde yaşıyorsanız, stratus bulutlarını binaların tepelerini örtmesiyle tanıyor olabilirsiniz. Bana göre en sıkıcı bulut tipi bu buluttur. Rengi gri ve koyu gridir. Yağış sis dolayısıyla çiğ şeklinde olabilir. 0 ve 2km yükseklikte bulunurlar.


    Stratocumulus

    Stratocumulus bulutları,ismini katman anlamına gelen "strato" ve yığın anlamına gelen "cumulo" kelimelerinden alır. Stratocumulus bulutlarını, stratus bulutları ve cumulus bulutlarının bir karışımı olarak düşünebilirsiniz. Kabarık bulutlardan oluşan bir katmandır ve genellikle atlocumulus bulutlarına benzer şekilde bir arada bulunabilirler. Bu bulut birçok yönden, altocumulus bulutları gibidir ancak yere çok daha yakındır. 0,5 ila 2km yükseklikte bulunur. Zaman zaman yağış yapma olasılığı az da olsa vardır.


    Elimden geldiğince güzel bir şekilde açıklamaya çalıştım. Sonraki yazımda hangi konuyu ele alacağıma siz karar verin istiyorum. İyi okumalar dostlar...

  • Sonraki konu ne hakkında olsun?


    1) Yangın sebebiyle oluşan bulutlar

    2) Cumulonimbus bulutunun detaylıca açıklaması ve Cumulonimbus türleri


    1 diyenler gözlük, 2 diyenler şaşırma emojisi bırakırsa çok kirlilik olmadan karar verebiliriz.

  • elinize sağlık hocam
    yangın konusu yapın hocam o daha ilgi çekici internette kaynaklar hep yabancı aşırı fazla anlayamadım pyroorcumulusleri

  • elinize sağlık hocam
    yangın konusu yapın hocam o daha ilgi çekici internette kaynaklar hep yabancı aşırı fazla anlayamadım pyroorcumulusleri

    Teşekkür ederim. Her iki konuyu da yapmak istiyorum ancak kararı buraya bıraktım. Bir süre sonra hangi konu kazandı ona bakıp hazırlayacağım. Bana kalsa ben oraj sevdalısı olduğumdan cumulonimbus bulutunu açıklamayı isterim ancak yangın sebepli bulutlar da ilgimi çekiyor. Kararı üyelere bıraktım :)

  • Teşekkür ederim. Her iki konuyu da yapmak istiyorum ancak kararı buraya bıraktım. Bir süre sonra hangi konu kazandı ona bakıp hazırlayacağım. Bana kalsa ben oraj sevdalısı olduğumdan cumulonimbus bulutunu açıklamayı isterim ancak yangın sebepli bulutlar da ilgimi çekiyor. Kararı üyelere bıraktım :)

    bende oraj seviyorum hocam 2 side güzel olur bence

  • Videoyu yanlış anladım sanmıştım ama doğru anlamışım.

    Yangının neden olduğu ısı enerjisi dolayısıyla oluşan bulutlar bunlar. Yangınlar zaman zaman cumulus ve cumulonimbus oluşturabilir. Cumulonimbus yeterine gelişim gösterirse süper hücreye dönebilir. Yangının neden olduğu cumulus ve cumulonimbuslere biz pyrocumulus diyoruz. Genel anlamda Flammegenitus bulutları diyebiliriz.

    Yabancı Ülkelerdeki Meteorolojik Hadiseler konusunda küçük bir yazı yazmıştım. İki konuyu da yazacağım ancak önceliği belirlemek için burada minik bir anket yapmıştım şuan 7-6 Yangın sebepli bulutlar önde. Böyle giderse yakında konusu gelecektir...


    GülşenD’

  • hocam birşey sormak istiyorum bu görseldeki bulutu 2021 de çektim. Bu bulut hangi cumulus türü hocam ?

    not:virga da vardı galiba.

  • hocam birşey sormak istiyorum bu görseldeki bulutu 2021 de çektim. Bu bulut hangi cumulus türü hocam ?

    not:virga da vardı galiba.

    Direkt Cumulus bulutu gibi. Alt tür olarak Cumulus Virga diyebiliriz.