Skew-T Diyagramı Yorumlama Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Konu için çok teşekkürler bir türlü tam olarak çözümleyemediğim bir diyagramdı. Boş bir zamanımda baştan sona okuyarak halledebileceğim sayenizde :)

    Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Anlamadığınız yer olursa soru sormaktan çekinmeyin :)

  • Evet arkadaşlar bilgilendirici metinden sonra örnek olması amacıyla bir Skew-T diyagramı inceleyelim.

    İlk olarak sıcaklık ve Dp çizgisi birbirine yaklaşmış hatta iç içe girmiş bu da yağış oluşumu demek. CAPE değerine baktığımızda 1555J/kg değerinde bir CAPE bizi karşılıyor ve bu oraj için oldukça uygun. Lifted indeks -4 dolaylarında bu da uygun. K indeksi 26, TT indeksi ise 45 dolaylarında bu iki indeks de oraj için uygun şartları sağlıyor. PW(Precipitable Water) orajla ilgisiz olsa da değerinin yüksek olması durumunda yağmur tanelerinin boyutu hakkında fikir verebilir. Yüksek PW - iri taneli yağmur diyebiliriz. Evet bu şekilde kolayca analiz edip küçük bir tahminde bulunabilirsiniz :)

  • Palanci Berkay34 Emeğinize elinize sağlık.

    İzninizle bende bu konuya bu faydalı bulduğum kaynağı paylaşmak istiyorum.

    Özellikle parametrelerin haritaların paylaşıldığı LightningWizard sitesini öneriyorum.


    https://lightningwizard.com/maps/

    Teşekkürler hocam. Sizi burada daha sık görmek isteriz :)


    Bu arada önümüzdeki yağışlı sistemin durumu belli olduktan sonra burada Skew-T analizleri ve tahminleri yapılacaktır. Öğrenmek isteyenler veya bizlere yardımda bulunmak isteyenleri buraya bekleriz.

  • Tabii her şey zamanla olacak. Tek başına bilgi yetmez yanında tecrübe de olmalı. Bizler burada yorumladıkça siz de zamanla anlamaya başlarsınız.

    Cok dogru demişsin,tecrübe.Sistemler gectikce iyi bir gorsel arvis gelecekteki sistemlerle kiyaslayip orajin puf noktalarina erismeni saglar.Genis bir alani kapsayan uyarilari herkes yapar onemli olan orajin asil dar alanda etkili oldugu kisimlari yakalayabilmek,halk da bunu bekler evinin onune dolu yagacak mı bunun tahminini ister :)) Konuyu yeni gordum elinize saglik oraj tahmininde kullanilan parametrelerin ne oldugunu aciklamissiniz guzel de olmus. Bir de Dolu,Hortum,Rüzgar,Yagis bu olusumlarin tahminini yaparken ne kullanmaliyiz,hangi degerleri kontrol etmeliyiz.Ornek olarak hortum tahmini,dolu tahmini icin neyi araştırmaliyiz oraj kelimesi o kadar genis bi seyi tasvir eder ki detaylarina girmek lazim bunun hakkinda bir yazi da beklerim sizden💯👏

  • Cok dogru demişsin,tecrübe.Sistemler gectikce iyi bir gorsel arvis gelecekteki sistemlerle kiyaslayip orajin puf noktalarina erismeni saglar.Genis bir alani kapsayan uyarilari herkes yapar onemli olan orajin asil dar alanda etkili oldugu kisimlari yakalayabilmek,halk da bunu bekler evinin onune dolu yagacak mı bunun tahminini ister :)) Konuyu yeni gordum elinize saglik oraj tahmininde kullanilan parametrelerin ne oldugunu aciklamissiniz guzel de olmus. Bir de Dolu,Hortum,Rüzgar,Yagis bu olusumlarin tahminini yaparken ne kullanmaliyiz,hangi degerleri kontrol etmeliyiz.Ornek olarak hortum tahmini,dolu tahmini icin neyi araştırmaliyiz oraj kelimesi o kadar genis bi seyi tasvir eder ki detaylarina girmek lazim bunun hakkinda bir yazi da beklerim sizden💯👏

    Bu konuyu açmamızdaki asıl sebep insanların merakını gidermek, onlara yardımcı olmak. Yani aslında planım şöyle sistem öncesi buraya çeşitli illerin Skew-T diyagramı atılır ve diyagramlar burada eğitici bir şekilde yorumlanır. Hem insanlar öğrenir hem de tahmin yapmış oluruz.


    Evet hocam onlar hakkında da detaylı bilgilendirici yazılar gelecektir hocam. Şuan bilgisayarım yanımda değil. Müsait olduğum zaman şiddetli hava olayları hakkında küçük bilgilendirici metinler yazmayı planlıyorum.

  • Evet hocam onlar hakkında da detaylı bilgilendirici yazılar gelecektir hocam. Şuan bilgisayarım yanımda değil. Müsait olduğum zaman şiddetli hava olayları hakkında küçük bilgilendirici metinler yazmayı planlıyorum.

    Arastirmalari kesme hergun atmosferle ilgili yeni bisey ogreniyorum yabanci kaynaklari tara,son zamanlarda twitterda da guzel yazilar ve paylasimlar goruyorum onlari mutlaka incele👍 Bu hobi sayesinde ingilizcemi de saglam gelistirdigimi farkettim,oneririm yabanci forumlar ve makaleleri.

  • Arastirmalari kesme hergun atmosferle ilgili yeni bisey ogreniyorum yabanci kaynaklari tara,son zamanlarda twitterda da guzel yazilar ve paylasimlar goruyorum onlari mutlaka incele👍 Bu hobi sayesinde ingilizcemi de saglam gelistirdigimi farkettim,oneririm yabanci forumlar ve makaleleri.

    Aynen öyle hocam. Özellikle yabancı makaleler oldukça işe yarıyor. Hem dil geliştirme hem de meteorolojik gelişme açısından yabancı kaynaklar bizim için nimet...

  • Bu konuyu açmamızdaki asıl sebep insanların merakını gidermek, onlara yardımcı olmak. Yani aslında planım şöyle sistem öncesi buraya çeşitli illerin Skew-T diyagramı atılır ve diyagramlar burada eğitici bir şekilde yorumlanır. Hem insanlar öğrenir hem de tahmin yapmış oluruz.


    Evet hocam onlar hakkında da detaylı bilgilendirici yazılar gelecektir hocam. Şuan bilgisayarım yanımda değil. Müsait olduğum zaman şiddetli hava olayları hakkında küçük bilgilendirici metinler yazmayı planlıyorum.

    İlk yazı geldi. Keyifli okumalar.


    • Offizieller Beitrag

    Elinize sağlık gençler, bu arada skew-t diagramını özellikle istanbullu ve karadenizli yeni üyelerde anlamaya çalışsın , malum DEK yağışları içinde kullandığımız bir diagramdır, çoğunlukla oraj kovalarken yararlanırız ama işin kış boyutuda söz konusu:)


    Benimde eksik olduğum yerler var, bakalım özellikle anlatımlarınızdan sonra bolca örnek diagram üzerinden yorumlama yaparsanız sanırım herkes için açıklayıcı ve güzel olur..

  • Elinize sağlık çok bilgilendirici ve faydalı bir konu olmuş ayrıca bir sorum olacak skew-t diyagramına biz bakabiliyor muyuz yoksa özel ücretli üyelik mi gerekiyor ve bu skew t diyagramının sitesini bulamadım

  • Elinize sağlık çok bilgilendirici ve faydalı bir konu olmuş ayrıca bir sorum olacak skew-t diyagramına biz bakabiliyor muyuz yoksa özel ücretli üyelik mi gerekiyor ve bu skew t diyagramının sitesini bulamadım

    Hayır hocam ücretsiz. Pivotal Weather, WeatherOnline, Windy, Meteologix... gibi sitelerde mevcut. Benim önerdiğim Pivotal Weather. Siteye girip kendi konumunuza tıklayın ve direkt olarak karşınıza Skew-T diyagramı çıkacaktır.


    Önümüzdeki sistemde sizlerden buraya Skew-T diyagramı atmanızı isteyeceğim. Hem öğrenir hem de tahmin yaparız /scatisma2::341

    Einmal editiert, zuletzt von Palanci ()

  • Hayır hocam ücretsiz. Pivotal Weather, WeatherOnline, Windy, Meteologix... gibi sitelerde mevcut. Benim önerdiğim Pivotal Weather. https://www.pivotalweather.com…&fh=0&r=mideast&dpdt=&mc= bu linke girip kendi konumunuza tıklayın ve direkt olarak karşınıza Skew-T diyagramı çıkacaktır.


    Önümüzdeki sistemde sizlerden buraya Skew-T diyagramı atmanızı isteyeceğim. Hem öğrenir hem de tahmin yaparız /scatisma2::341

    Çok teşekkür ederim sizlerin sayesinde meteoroloji bilgilerimizi geliştiriyoruz

  • ABD, Teksas'tan bir Skew-T diyagramı. Konvektif endeksler çok güzel gözüktüğü için atmak istedim...

    ~2000J/kg CAPE

    -6 LI

    25 K

    52 TT

    240 LCL

    7.7 C/km LR

    1.1 SHIP

    2.7 STP


    Endekslerden bazılarını yukarı yazdım. Bunlardan CAPE değeri oldukça yüksek bir değerde. LI yani lifted index -6 yani oldukça iyi durumda yüksek miktarda kararsızlık olduğunu belirtiyor. K endeksi 25 ama 30 civarında olsa daha iyi olurdu. TT yani Total Totals indexi 52 civarında bu gayet yüksek bir değer. LCL yani Lifting Condensation Level değeri 240ta bu da gayet iyi miktarda. LR yani Lapse Rate oranı da iyi gözüküyor. Sisteme pek göz atmadım ama sıcak kökenli bir sistem gibi. Yani 600mb ve üzerinde -'li değerler yok. Bu da dolu yağışı için SHIP denklemine göz atabiliriz anlamına geliyor. SHIP indexi 1.1 verilmiş bu da gayet iyi bir değer. STP yani Significant Tornado Parameter indexi de 2.7 değerinde bu da oldukça yüksek bir değer.

  • Önümüzdeki günlerde Florida'nın Doğu kıyılarını vuracak olan sert yağışların Skew-T diyagramlarından bir tanesi... CAPE, LI, PW, K, TT ve rüzgarın durumu çok güzel gözüküyor. Normallerin üstünde PW değeri flash flooding olayını tetikleyecek gibi. Zaten nemlilik değeri atmosfer katmanları boyunca yüksek değerde. Gözüme güzel gözüktüğü için paylaştım...

  • Özellikle Kuzey Dakota için tüm parametreler uygun diyebiliriz, bu bölgede sıcaklıklar neredeyse her yerde -5 derece ve daha altı, yağış direkt kar olarak başlayacak. Atmosfer yağış bol diyor, 350 milibara kadar doygun diyebiliriz.

    Kısacası Fırtına ile yoğun kar yağışı / Blizzard.


    Amerika'ya sezonun ilk Blizzard geliyor. 8)