31.08.2022 Sistemi Veri Yorumlaması

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba arkadaşlar. Yarın ülkemizin Orta, Doğu ve Güney Marmara, Batı Karadeniz ve yer yer İç Ege Bölgesinin orta ve Kuzeyini ve yer yer Tekirdağ'ı etkilemesini beklediğimiz şiddetli ve aşırı yağış konusu için bu konuyu açmış bulunmaktayım.


    Bildiğiniz gibi, dikey gelişim göstermesiyle kendini belli eden Cumulonimbus adlı bulutun oluşması için; alt katmanlarda (950 - 700 hPa) arasında yüksek nem ve orta katmanlarda (600 - 400 hPa) düşük nem (kuru hava) olması gerekiyor; çünkü yükselme hareketinin olması ve daha şiddetli olması için ısınmış olan nemli havanın yukarıdaki kuru havaya difüzyon (yoğun yerden seyrek yere) akımı gereği yayılması gerekiyor ki alt katmandaki yüksek nem gereği oluşan Cumulusler yükselerek Cumulonimbusları oluştursun.


    31.08.2022 tarihinde ise bu değerler, Orta, Doğu ve Güney Marmara ve Batı Karadeniz için fevkalade görünmektedir.


    Rüzgârın, alt katmanlarda Kuzeydoğu - Doğu yönünden esmesi bekleniyor ve Cumulus oluşumları; Kuzeydoğudan - Doğudan Güneybatıya - Batıya doğru hareket edeceği görünüyor ve bu da biraz daha Güney kesimler için fırtına hattı oluşturma imkânı sağlatabilecektir.


    Orta - Kuzey İç Ege'den Orta, Doğu ve Güney Marmara ile Batı Karadeniz'e kadar olan alanda, şiddetli yağış riski yüksektir.


    1 - Marmara Denizi'nde bile Cumulonimbus Oluşumları Görülebilecektir


    Marmara Denizi'nde yükselim engelleri (Convective Inhibiton ( CIN ) ) düşük seviyede görünüyor; dolayısıyla hâlihazırda alt katmanlarda bulunan yoğun nem kütlesi (yoğun Cumulusler), yüksek olan kaldırma enerji (Convective Available Potential Energy ( CAPE ) ) desteğiyle fişek gibi yükselerek Cumulonimbuslar oluşturabilecektir.


    2 - İstanbul Merkezli Cumulonimbuslar da Görülebilecektir


    Alt katmanlardaki en yoğun neme sahip olan yerlere baktığımızda; Pendik, Arnavutköy, Beşiktaş, Fatih ve Ümraniye tarafı daha da riskli görünmektedir:


    kmjt02u.jpg



    lbx8t43.jpg


    3 - İç Ege'den de Yükselerek Orta - Doğu ve Güney Marmara ile Batı Karadeniz'e Geniş Alanda Olmak Üzere İlerleyen Cumulonimbuslar Görülebilecektir


    Özellikle Kütahya çevresindeki alt-orta katman risklililiği (yüksek nem ile orta katman kuruluğunun harika olduğu alan) güzel görünüyor ve dolayısıyla buralarda da Cumulonimbus gelişimi görülebilecektir ve üst katman rüzgârlarının Güneybatıdan Kuzeydoğuya doğru esmesi hesaplandığından, Cumulonimbuslar; Orta, Doğu ve Güney Marmara ile Batı Karadeniz'e doğru giderek orada da oluşması daha yüksek altyapı desteğiyle beraber birleşmesiyle Kuzey taraflara daha şiddetli etki yapabilecektir.


    Tablo (SKEW-T) İncelemeleri


    Tablo olarak; Marmara Denizi, İstanbul ilçeli ve Batı Karadeniz'den Zonguldak ve Trakya'da Tekirdağ olarak çalışmalara başlayalım.


    Marmara Denizi:


    t2vsw0x.jpg



    Kapsamlı Çalışma


    7a7zl4c.jpg




    Ümraniye


    3t7w1g0.jpg



    Kütahya


    mws387i.jpg


    Zonguldak


    rzocf0x.jpg


    Tekirdağ


    rxgvkt6.jpg


    Yüzey yükselim tetiklemesinin yüksek olan yerlere (kırmızı-bordo renkli çemberimsi çizgiler) özellikle dikkat etmek gerekiyor (Konverjans)


    hwbgeoz.png


    Konverjansın haritada ülkemizde tehlikeli yüksek olduğu yerler; Gelibolu-Tekirdağ, Balıkesir ve Kütahya çevresidir.


    Saygılarımla...

  • Teşekkür ederim arkadaşlar, eksik olmayın.

    İstanbul'un orta ve batı taraflarında da en geç 20.00'ye kadar Cumulonimbus gelişimleri bekliyorum.

    Batı Karadeniz'de ise 25 C°'lerin kırılmasıyla beraber CB gelişimi olabilecektir ve birkaç saat içinde buradan da haberler gelebilir.

  • Teşekkür ederim arkadaşlar, yararlı oluyorsa ne mutlu hepimize.

    FreezingRain hocam Pendik ne olur ilerleyen saatlerde? Üzerimizde kütle var ama yağış yok

    Hocam bu saatten itibaren zor görünüyor.


    Teşekkür ederim, destek oldunuz. Tahminimiz, çoğu ölçüde başarısız oldu; ama yine de birkaç bilgi daha sağladık.

    İyi akşamlar :)