İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Aybar Kar Fırtınası) - 2022

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 1040 lık yükseğe selam dur.:hfyeni (18):

    Aleyhimize olan momentuma rağmen 1-2 senaryoya bakıp istikrar olursa buralar şenlik yerine dönecek diyorsunuz hocam :)

    umut yaşattırıyorum çünkü günün sonunda bir sistem geleceğini biliyorum ve forumu kaostan koruyorum .
    KAOS KORUMASI:AÇIK hava-kars323 :hfyeni (29):

  • Aleyhimize olan momentuma rağmen 1-2 senaryoya bakıp istikrar olursa buralar şenlik yerine dönecek diyorsunuz hocam :)

    Momentum lehimize, Pazar gününe kadar pozitif AO konuşuyorduk. Şu çıktıdaki diyagram 2-3 gün öncesinden çok daha iyi. Bir iki güncelleme şımarttı bizi, ama gerçekten iyiye doğru bir değişim var.

  • Momentum lehimize, Pazar gününe kadar pozitif AO konuşuyorduk. Şu çıktıdaki diyagram 2-3 gün öncesinden çok daha iyi. Bir iki güncelleme şımarttı bizi, ama gerçekten iyiye doğru bir değişim var.

    Bu dediğinize katılmıyorum şahsen. Yaklaşık 4-5 gündür bahsi geçen tarihler için tüm endeksler bangır bangır bağırırken ve başta Gfs çoğu model istikrarla sistemi bize indiren bir sinoptik çizerken dünden beri bizden yana esen rüzgar bir anda kayboldu ve modeller bir negatif bir pozitif endeks yalpalamaya başladı. Bu akşam yanımasını endekslerde de görürüz muhtemelen. Kısacası bundan sonra düzelmez demiyorum ama şu anda zaman aleyhimize işliyor.

  • Bu dediğinize katılmıyorum şahsen. Yaklaşık 4-5 gündür bahsi geçen tarihler için tüm endeksler bangır bangır bağırırken ve başta Gfs çoğu model istikrarla sistemi bize indiren bir sinoptik çizerken dünden beri bizden yana esen rüzgar bir anda kayboldu ve modeller bir negatif bir pozitif endeks yalpalamaya başladı. Bu akşam yanımasını endekslerde de görürüz muhtemelen. Kısacası bundan sonra düzelmez demiyorum ama şu anda zaman aleyhimize işliyor.

    4-5 gün önceki tahminlere bak, ECMWF EPS uzun vadeliye bak. Ocak ayı kapanıyordu neredeyse, kuvvetli pozitif AO sinyalleri vardı. Bu beğenilmeyen diyagram çıktısındaki ortalama da öncekilerden düşük.

  • 20-30 yıl sonra coğrafyamızda kar almak bile mümkün olmayacak ne yazık ki. En azından şuan ihtimallerle konuşuyor olmamız bile gayet yeterli benim adıma.

    I am not afraid of an army of lions led by a sheep; I am afraid of an army of sheep led by a lion.

  • 4-5 gün önceki tahminlere bak, ECMWF EPS uzun vadeliye bak. Ocak ayı kapanıyordu neredeyse, kuvvetli pozitif AO sinyalleri vardı. Bu beğenilmeyen diyagram çıktısındaki ortalama da öncekilerden düşük.

    4-5 gün önceki Ao-Nao endeksleri elimde yok ama bir çok kez forumda paylaşıldı oraya bir daha bakıp bu konuyu konuşalım bence. Kaldı ki hadi 3-4 gün olsun Gfs'nin bir süre istikrarla harika bir sinoptik desen gösterdiğini daha sonra 2-3 güncellemedir ciddi şekilde bozduğu gerçeğini değiştiriyor mu bu? Ecmwf için de benzer bir yorum yapılabilir. Bu akşam endekslere yansımasını da görürüz dediğim gibi.

  • 4-5 gün önceki Ao-Nao endeksleri elimde yok ama bir çok kez forumda paylaşıldı oraya bir daha bakıp bu konuyu konuşalım bence. Kaldı ki hadi 3-4 gün olsun Gfs'nin bir süre istikrarla harika bir sinoptik desen gösterdiğini daha sonra 2-3 güncellemedir ciddi şekilde bozduğu gerçeğini değiştiriyor mu bu? Bu akşam endekslere yansımasını da görürüz dediğim gibi.

    Endeksler modele göre hesaplanır, varlık sebepleri belirli desenleri sayısal olarak değerlendirmektir. Beğenilmeyen çıktılar dahi birkaç gün önceki görüntülere kıyasla fersah fersah iyi.

    2-3 güncelleme mevzubahis vadelerde rastgele gürültüden ibarettir. Ana desen olarak görüntü kötü falan değil.

  • tahminci ben de aynı şeyi diyorum zaten modellerdeki bozulma endekslere yansıyacak derken :) Aleyhimize momentum yorumunu da sadece 2-3 Gfs ana çıktısına göre yapmadım. Ecmwf, Gem vb. bir çok modelde lehimize görünüp dün itibari ile bozan sinoptik deseni görebilirsiniz. Dediğim gibi bu bir daha düzelmeyecek anlamına gelmiyor ama şu anda işler bizim için iyi yürümüyor bunu söylüyorum.

  • 20-30 yıl sonra coğrafyamızda kar almak bile mümkün olmayacak ne yazık ki. En azından şuan ihtimallerle konuşuyor olmamız bile gayet yeterli benim adıma.

    Sistem sayıları azalıyor olabilir ama gelen sistemler dengesiz olarak geliyor artık. Ya çok kuvvetli ya da çok cılız.