9-13 Mart Aybar Kar Fırtınası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Soğuk olarak 2011 Martı ve kar yağışı olaraksa 1987 Martından sonraki en iyi Mart sistemiyle karşı karşıyayız. Azor yüksek basıncının önce 2 günlüğüne Sibirya yükseğine ardındanda İskandinav yükseğine dönüşmesiyle tekrar kar soğukları ve kar yağışı geri geliyor.


    FNL7nSZXoAA0GGR?format=jpg&name=small


    Sistem boyunca Trakya, Ege, Akdeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu'da Şanlıurfa-Mardin çevresi dışında her yerde kar yağışı bekleniyor.


    djv2u6l.jpg


    İstanbul'da havalar adım adım soğumaya devam edecek. 9 Mart çarşamba gününde ise yağış yükseklerde sulu kara, 10 Mart perşembe gününde ise akşam saatlerine kadar, alçaklarda sulu kar ve yükseklerde kar yağışı görülecek. Akşam saatlerinde ise sıcaklık her yerde kar yağışına uygun seviyeye gelecek. Yağışın mekanizması deniz etkisi kar olacak.

    11 Mart gününde tüm gün aralıklarla deniz etkisi kar yağışları görülmeye devam edecek. Sıcaklık sahillerde dahi maksimum 0/1 aralığında olacağı için çok büyük erimeler olmayacak. GFS ana senaryo ortalamadan sıcak görünüyor. Bu yüzden 11 Martta erime açısından pek sorun yok. 12 Martta ise öğlen kar örtüsü erimeye başlar.

    Sistem İstanbul için şimdilik 11 Mart dışında Gece tutan Gündüz eriyen cinsten olacak gibi görünüyor.

    9 Mart: 6/3

    10 Mart: 4/2

    11 Mart: 1/-1

    12 Mart: 3/-1

    13 Mart için ne yazık ki ULL'nin her iki büyük hava modelinde de tamamen batılamasıyla yağış ihtimali pek kalmadı.

    Denizden esen rüzgar yine karayel olduğu için Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde 20-60 cm kar görülmesi mümkün. Bolu Dağında 80 cm'e varabilir.

    İstanbul'da şu an için kuzey ve yüksek kesimlerde 10-25 cm arası, alçak kesimlerde ise Avrupa Yakasında 3-7 cm, Anadolu Yakasında ise 5-12 cm kar örtüsü beklentim bulunmaktadır.

    ANCAK Sistemde Vorteks(Mezosiklon) oluşma ihtimalide bulunmaktadır. Böyle bir durumda bu kar tahminim geçersiz olup karın şiddetini yine 24 Ocaktaki gibi ineceği yere bağlı olarak afet boyutuna getirebilir.

    ICON modeli mezosiklonu verirken, ECMWF modeli de kısmen vererek destek olmaktadır. ARPEGE, WRF ve GFS gibi modellerinde ortaklaşması durumunda İstanbul'da tekrar mezosiklonik kar yağışı görülebilir.


    9u5jinh.gif


    Akdeniz'de oluşacak 1002 mb'lık tepki alçağı da sistemin bir diğer heyecanını oluşturacak. Isparta'nın yine yoğun kar yağışı alması mümkün. İç Anadolu da ise Sivas ve Kayseri'de de yoğun kar yağışları( en az 40 cm) görülecek.

    Erzincan'ın batısında hayat felç olabilir.

    Sistem hayırlı olsun.

  • Eline emeğine sağlık abi. :saint:

  • Elinize emeğinize sağlık, konu hayırlı olsun :/8103*

    Çorum için düşünceleriniz nedir hocam ?

  • Elinize emeğinize sağlık, konu hayırlı olsun :/8103*

    Çorum için düşünceleriniz nedir hocam ?

    Çarşamba/perşembe/cuma sabaha karşı yoğun kar yağışlı. Çok cm vermek istemiyorum çünkü Cuma hariç gün içinde erimeler kaçınılmaz görünüyor. Ama her 3 güne de 8 cm ekleme dağıtıp erimeye göre kendin bir hesap yapabilirsin :)

  • Çarşamba/perşembe/cuma sabaha karşı yoğun kar yağışlı. Çok cm vermek istemiyorum çünkü Cuma hariç gün içinde erimeler kaçınılmaz görünüyor. Ama her 3 güne de 8 cm ekleme dağıtıp erimeye göre kendin bir hesap yapabilirsin :)

    Teşekkür ederim hocam yardımcı olduğunuz için.

  • 1 Avrupa yakası kıyılar da dahil kar örtüsü alır

    2 Anadolu yakası bogaz çevresinde örtü olur

    3 kısacası İstanbul genel olarak beyaz örtü olusur

    4 cuma günü için okullar ve çalısanlar için tatil kararı alınır

    5 benim surası yok burası ne. Kadar cm kar alır cok sacma bakın Zeytinburnu gibi bakırkoy gibi kıyı ve alcak kesimler bile örtü olusur bu kadar net HAYIRLİ OLSUN