Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Nusaybin cizre tarafları 10 günlük yagmurdan sadece biraz tisildeme aldı . Hava hep kapalı ama yağış 0

    Nusaybin-Cizre hattı yarın ve Salı günü daha hareketli geçecektir. Yüksek kesimlerinde Salı günü yağış kara dönebilir. Sınır hattında ise yağışlar yağmur şeklinde.

  • umut hocam batman için bir tahminde bulunurmusun

    Yarın ve Salı günü yağış bekleniyor ancak yağışlar yağmur şeklinde. Kuzey kesimlerindeki yükseklerde ise kar yağışı görülecektir. Sıcaklık diğer iller gibi yağışlardan sonra Salı akşamından sonra daha keskin bir düşüş yaşayacak ve ayaz görülecek.

  • Hakkari / Şemdinli için bir tahmin var mı acaba?

    Yarın akşam saatleriyle birlikte başlayacak yağış kar şeklinde olacak ilk anlarda zayıf bir ihtimal de olsa yağış sulu sepken ve kky şeklinde olabilir ancak daha sonra yoğun kara çevirecek yağış aralıklarla zaman zaman yoğun olmak üzere Çarşambaya öğlene kadar devam edecek. Daha sonra etkisini azaltarak yerel olarak devam edebilir. Ciddi bir kar birikimi olacaktır. Sizler için sezon hayırlısı olsun. :)

  • Malatya Arapgir'de kar yağar mı hocam 1200 metre rakım

    Arapgir için modeller mutabık değiller, yarın GFS günün büyük çoğunluğu kar olur ancak zaman zaman yağış kky ve sulu sepkene döner derken ECMWF daha temkinli ve günün büyük çoğunluğu kky ve sulu sepken akşam saatlerine doğru ise gece saatlerine kadar sürecek kar yağışı olur diyor. Hep birlikte ne olacak göreceğiz.

  • Arapgir için modeller mutabık değiller, yarın GFS günün büyük çoğunluğu kar olur ancak zaman zaman yağış kky ve sulu sepkene döner derken ECMWF daha temkinli ve günün büyük çoğunluğu kky ve sulu sepken akşam saatlerine doğru ise gece saatlerine kadar sürecek kar yağışı olur diyor. Hep birlikte ne olacak göreceğiz.

    Hocam hoşgeldiniz Adıyaman için birşeyler varmı.

  • Yarın akşam saatleriyle birlikte başlayacak yağış kar şeklinde olacak ilk anlarda zayıf bir ihtimal de olsa yağış sulu sepken ve kky şeklinde olabilir ancak daha sonra yoğun kara çevirecek yağış aralıklarla zaman zaman yoğun olmak üzere Çarşambaya öğlene kadar devam edecek. Daha sonra etkisini azaltarak yerel olarak devam edebilir. Ciddi bir kar birikimi olacaktır. Sizler için sezon hayırlısı olsun. :)

    Teşekkürler ilginize :), hayırlı olsun bakalım :)

  • Hocam hoşgeldiniz Adıyaman için birşeyler varmı.

    Hoşbulduk, maalesef her sene yaşadığımız handikap nedeniyle sistem bir gün gecikmeli girecek ve yağış etkisini kaybetmiş olacak. Adıyaman'da diğer Güneydoğu illeri gibi bu gece ve yarın öğleden sonra daha etkili olacak bir yağmur bekleniyor. Kuzeyindeki yüksek kesimlerde ise kky ve kar görülecek.

  • Hoşbulduk, maalesef her sene yaşadığımız handikap nedeniyle sistem bir gün gecikmeli girecek ve yağış etkisini kaybetmiş olacak. Adıyaman'da diğer Güneydoğu illeri gibi bu gece ve yarın öğleden sonra daha etkili olacak bir yağmur bekleniyor. Kuzeyindeki yüksek kesimlerde ise kky ve kar görülecek.

    Hocam Hatay da aynı senaryoyu yaşıyor 2 senedir. Bu sistemde de böyle olacak büyük ihtimalle. Soğuk girdiği an yağış çekiliyor. Klasikleşti artık

  • 23 ve 24 Aralık'ta Güneydoğu Anadolu'nun tamamı ve Doğu Akdeniz'in yükseklerinde kar sağanakları olabilir; çünkü alt ve orta katman nemliliği, Akdeniz'den nem getirme etkisine uygun yönden estiği hesaplanmış (bu sene sanırım 20 Ocak sistemindeki gibi).

  • Güneydoğu'da istediğimiz manada kar görmek için soğukların giriş yaptığı yönü ve hızı önemli çoğu zaman. Soğukların giriş şekli Kırım-Doğu Karadeniz üzerinden olursa soğuklar önce Güneydoğu'ya giriş yapar ardından Akdeniz tepki vermeye başlar. Bu durumda kuzeyden soğuk rüzgar, güneyden Akdenizden nem taşıyan rüzgarlar karşılaşır ve tam anlamıyla istediğimiz cephe yağışları gerçekleşir. Bölge geneli saatlerce lapa lapa kar yağışı görülür. Soğuklar şiddetlenmeye devam eder bir süre sonra YB yağışı sonlandırır ve sistem sonlanır. Bu anlattığım Sibirya Sistemi.

  • Soğuk girişi Batı Karadeniz - Marmara üzerinden olursa soğuk dalga İç Anadolu'ya doğru ilerlemeye başladığı vakit Girit veya Akdeniz çalışmaya başlar. Bu durumda bize doğru gelen soğuk hava dalgası Akdeniz üzerindeki AB hareketi itibariyle batıyı Soğuk tarafta bizi de ılık tarafta bırakır. Güneyden sıcak rüzgarlar yeriz. Bölgede hiç bir şehir merkezi kar alamaz. Ama soğuklar sistemin başından itibaren hızlı bir giriş yapıp hızlıca doğuya ilerlemeye başlarsa bu durumda şanslı belki bir iki şehir kar görebilir. Bu da Balkan Sistemi.

  • Hocam aralıklı olsa da 1 günden fazla yağış aldığımızı hatırlamıyorum . Adıyaman olarak genelde 17-18(ki bu en iyisi yakın tarihte 2019) saat yağar daha da yağış olmaz . Ardından güneş açar ve yağan karın hiçbir anlamı kalmaz . Yb bölgeye oturduktan sonra soğuk çıkmadan tekrar ab oluşumu gozlenemez mi akdenizde ?

  • Hocam aralıklı olsa da 1 günden fazla yağış aldığımızı hatırlamıyorum . Adıyaman olarak genelde 17-18(ki bu en iyisi yakın tarihte 2019) saat yağar daha da yağış olmaz . Ardından güneş açar ve yağan karın hiçbir anlamı kalmaz . Yb bölgeye oturduktan sonra soğuk çıkmadan tekrar ab oluşumu gozlenemez mi akdenizde ?

    Oturmuş olan ciddi soğuk sonrası soğuklar çekilmeye yakın bazen güneyden Akdeniz kökenli nemli yağış kütlesini almışızdır. Kısa süreli olur ayrıca. İhtimal dahilinde tabi. Ancak bu durum sadece şanslı bir iki yöreyi etkiler. Ve çoğu kez düşük ihtimaldir.

  • bzz1p5f.jpg">

    Son 1 günde metre kareye 214 kg yağış düştü dün gün içerisinde olsun ve gece neredeyse yağış hiç durmadı şu anda yine orta kuvvette yağmaya devam ediyor çok şükür kuraklığı geride bıraktık.

  • 23 ve 24 Aralık'ta Güneydoğu Anadolu'nun tamamı ve Doğu Akdeniz'in yükseklerinde kar sağanakları olabilir; çünkü alt ve orta katman nemliliği, Akdeniz'den nem getirme etkisine uygun yönden estiği hesaplanmış (bu sene sanırım 20 Ocak sistemindeki gibi).

    Link atabilir misiniz hocam?