Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2023/2024 Kışı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ural blokajı güçlü spv yi rahatsız etmeyi başarıyor...

    Hocam Ural blokajı daha da ileri gidebilir mi, yani kutupta da oluşacak bir yb ile pasifikle bağlantı kurup spv yi bölmese de en azından kemerle belinden sıkılmış gibi bozabilir mi? Bunun geçmiş yıllarda bir örneği var mı?

  • Hocam Ural blokajı daha da ileri gidebilir mi, yani kutupta da oluşacak bir yb ile pasifikle bağlantı kurup spv yi bölmese de en azından kemerle belinden sıkılmış gibi bozabilir mi? Bunun geçmiş yıllarda bir örneği var mı?

    Soruyu tam olarak anlayamadım. Ural blokajı etkisini şöyle açıklıyayım. Bir topaçın döndüğünü düşünün. Topaç dönerken bir toplu iğne ile değdirdiğinizi düşünün. Sürtünme etkisi ile ısınma oluşur iğne ucunda ve zamanla bu topaçın dönmesini bozar. Bu ısınmanın büyüklüğü majör bir ısınma olursa ssw oluşur. Ssw zaten ya yer değiştirerek ya da bölünerek olur. Ssw olduktan sonra coupling dediğimiz stratosfer traposfer birleşimi oluşursa o zaman sizin sorunuzda olan kutuptada oluşan yb oluşan ssw ye göre ve o andaki basınç dizilimlerine bağlı olarak bir diğer bir yb ile bir blokaj durumuna gelebilir.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

    Einmal editiert, zuletzt von 4 Şubat ()

  • AAM (Atmosferik Açısal Momentum) çerçevesinden bakılarak harmanlanmış bir uzun vade analizi..


    Önümüzdeki süreçte Sezonun en büyük pozitif Doğu Asya Dağ Torku görülebilir..Yani, muhtemelen büyük bir toparlanma göreceğiz. Bu yüzden dünyadaki en büyük dağ sıralarından bazılarına (Himalayalar, Moğol dağları ve Tibet platosu) inmesi muhtemel büyük bir +MSLP (ortalama deniz seviyesi basıncı) görülebilir .

    Ayrıca, mevsimsel uyumla birlikte baroklinik ve diyabatik zorlamaların maksimize edildiği yılın özel zamanına Yaklaşıyoruz. Pasifik jet uzantısı -> geri çekilme -> meridyen akış aşağı akışla sonuçlanır.Aslında bu, klasik bir hibrit + AAM, + PNA ve La Niña modelidir..


    Ayrıyetten ABD kıtasının New England bölgesinin yakınında ve doğu tarafının güneybatısında bulunan sırt, klasik La Niña MJO 5 etkisidir. Böyle bir modelde Stratosferik vortex (girdap) 'dan çıkan herhangi bir kısa dalga, Bölgede sırt oluşumunu destekleyecektir ve klasik La-nina mjo faz 5 etkilerini bize gösterecektir..


    ABD için kötü gelişmeler , Asya kıtasını ve Avrupa kıtasını heyecanlandırmaya devam ediyor.. Yakında negatif -EPO beklentim var.Dilerseniz bununla ilgili bir analiz de yapabiliriz


  • Eps ve Gefs uzun vadeli tahmin modellemelerinde Ocak ilk hafta sonlarına doğru muhtemel Sibirya kökenli soğuklar tüm Avrupa'yı etkisini altına alırken ülkemiz üst seviye sıcaklıkları ortalamanın üzerinde kalıyor. Vadenin uzun olması, basınç dizilimlerinde gerçekleşecek değişimlerle ülkemizinde sistemin soğuğu ve yağışından yararlanabileceği bir sinoptik desen için umutları yeşertiyor. Hep birlikte maksimum sabırla bu günleri atlatacağız.

  • 15 Aralık'ta revize edeceğim demiştim ama bir iki gün geç kaldım iş yoğunluğumdan kusura bakmayın.

    Maalesef Ekim ve Kasım beklediğim gibi geçti. Şu ana kadar kışta öyle. Hatta Ocak için söylediklerimde aynen geçerlidir.

    Yani maalesef 23 Eylül'de yaptığım yukarıdaki kış tahminim aynen geçerlidir.

    Not. Hiç sistem olmaz demiyorum ama gümbür gümbür bir kış çok zor.

  • Son veriler ışığındaki tahminim: İstanbul bu gece yarısından sonra hızlı ve etkili bir sağnak yağış alacak. Perşembe akşamından itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelecek ılık ve yağışlı havanın etkisine girecek. Pazar günü lodos fırtınasıyla birlikte sıcaklıklar 20 derece ve üzerini görecek Afrika atağı sayesinde. Pts Salı da yağış var lodosla birlikte Önümüzdeki hafta sonuna doğru muhtemelen perşembe cuma gibi Kuzeyden büyük olasılıkla Kırım üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 10 ila 15 derece azalacak ve kky ve kar yağışları yavaştan başlayacak inşallah