HF Ekonomi Hattı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Katar ile 15 milyar dolar swap anlaşması yapılmış bu durum dövizde biraz olsun aşağıya iniş sağlar.

    Bu sefer gelecek olan geçici para inşallah doğru noktalar için harcanır.

  • Bist güne % 0. 55 artışla 102.547 den açıldı. Geçen hafta söylediğim 103.000 puanını test ediyor. Bilanço bildirimleri devam ediyor. Al-sat profilinde iseniz dikkatli olun derim. En küçük bir olumsuz haberde 97.500 lük seviyelere inmesi için tekrar fırsat kollayanlar çok. Dövizde durum katarla yapılan 15 milyar dolarlık swap anlaşması doları 6.80 altında tutmaya yardımcı oldu. Dolar 6.79 euro 7.43.Altın gr 382 TL b. petrol 34 dolar civarında işlem görmeye devam ediyor...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bugün swap anlaşması yapıldı. Hazine dolar ve euro cinsinden borçlandı ama beklenen düşüş malesef gerçekleşmedi en azından benim.

  • Japonya ve İngiltere ile swap anlaşması yapabilseydik piyasaya olumlu etkisi daha fazla olurdu çünkü bu iki ülkenin parası dünya çapında çok kuvvetli maalesef olmadı şimdilik.

    Einmal editiert, zuletzt von ColdCenk ()

  • Bloomberg de bende gördüm ülkelerin kendi paraları ile ticaret yapmak istiyorlar artık 3. Parayı kullanmayacaklar

    O zaman niye dolar swap anlaşması yapıldı dendi ki? riyalin dolar cinsinden değeri falan mı söylendi acaba?

  • O zaman niye dolar swap anlaşması yapıldı dendi ki? riyalin dolar cinsinden değeri falan mı söylendi acaba?

    hem Türk parasının hem riyalin dolar cinsinden hesaplanmış parası yani Türkiye şuan 6.80 civarında dolar 68 milyar TL verecek katar merkez bankasına,onlarda bize aynı biz gibi dolar karşılığı olan para kadar riyal verecekler.

  • Yapılan veya yapılacak olan swap anlaşmaları çareyi bulamadıkları için dolaylı yönden piyasaya nakit akışı sağlamak. Yangını üfleyerek söndürmeye çalışmaktan öteye gitmeyen adımlar.

    Amerika, İngiltere, Japonya gibi ülkelerle anlaşma yapılmazsa piyasanın ateşi çok sönecek gibi değil.

    Yani anlaşma yapılan ülkelerin para birimlerinin çok güçlü olması gerekiyor.

    Riyal filan Türk ekonomisi için bir bardak sudan öteye geçemez.

    Aslında swap anlaşmaları da şu sıkıntılı günleri kurtarmak için yapılacak bir hareket. Uzun vadeli hiçbir karşılığı yok.

    Hele ki sürekli para basımı paramızın değerini kaybettiriyor, senelik 120 milyar dolar civarı paranın bu ülkeye ekstradan girmesi lazım. Bunun da tek doğru yolu üretmek hemde katma değerli ürün üretmek ve dünyaya satmak. Diğer yapılan tüm girişimler kısa vadeli rahatlamaktan öteye gitmez.


  • 12 dakikalık bir video, hiç ekonomi bilgisi olmayan bir insanın dahi anlayacağı dilde anlatımı mevcut.

    Spekülatif bir yorum yazmamak için sadece videoyu atmak istedim. Amacım eleştiriyi kimseyi karalamadan ülke çıkarlarını gözeterek yapmaktı. Tek doğrunun ne olduğunu söylemek amacıyla yazdım.

    Videoyu çeken kişinin Prof. Dr. Özgür Demirtaş olduğunu belirteyim. Belki herkes sevmeyebilir fakat videoda saf ve güzel biçimde herşeyi anlatmış. Swap anlaşmalarına da değinmiş

  • Rakamları incelemeden bir şey diyemem.Sadece özel bankaların borçları için 40 milyar dolar gerekiyor diyor ama salgını hariç tutarsak özel bankaların yaklaşık yıllık karı 25 milyar dolar civarı...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Doğrudur, rakamları analiz etmek gerek. Fakat doğru olan ciddi bir miktar döviz açığımızın olması ve bunun bu tür yöntemlerle kısa vadede belki çözebileceğimiz ama uzun vadede farklı bir yaklaşım geliştirmemiz gerçeğini değiştirmiyor maalesef.

  • Bist güne % 0.26 lık bir yükselişle 102.418 puandan açıldı.Kapanışta 103 bin üstünde olursa 106bini test edecek.Merkez bankasının 50 puan baz düşürmesiyle faiz 8.25 geriledi.Dövizde dolar 6.78 euro 7.44 seviyesinde devam ediyor.Brent petrol 36 dolar üstüne kadar gelirken altın 379 Tl ile düşme ivmesinde devam ediyor.Şahsi fikrim merkez bankasının önümüzdeki günlerde 50-100 az puan daha düşürmesini bekliyorum.Para piyasalarında özellikle önümüzdeki hafta daha da hareketlilik olacak görünüyor...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...