🚑 Koronavirüs (Covid-19) Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Şu an Türkiye'de enfekte olanların 20 ve 65 yaş arası kesim olduğunu düşünürseniz farkı kalmıyor gibi ama 65 yaş üstü enfekte sayısı fazla olursa ve hastanelere yüklenme olursa gripten farkını o zaman anlayabilirsiniz.

    Bu bilinmeyen 400 bin vakanın çoğunluk olarak 20-65 yaş grubundan olduğu çıkarımına nasıl varabiliyoruz? Sokağa çıkma yasağı demeyin, bir evden bir kişi dışarı çıkıyorsa bütün hane halkı aynı seviyede risk barındırır.

  • Bu bilinmeyen 400 bin vakanın çoğunluk olarak 20-65 yaş grubundan olduğu çıkarımına nasıl varabiliyoruz? Sokağa çıkma yasağı demeyin, bir evden bir kişi dışarı çıkıyorsa bütün hane halkı aynı seviyede risk barındırır.

    Bakanlığın paylaştığı verilerde hastaların çok büyük bir çoğunluğu 20-65 arasında görünüyordu.Zaten eğer doğruysa bu 400 bin asemptomatik vaka arasında 65 yaş üstü bulunacağını da düşünmüyorum.Yaşlılarda bu hastalık belirti veriyor çünkü çoğu zaman.

  • Bu bilinmeyen 400 bin vakanın çoğunluk olarak 20-65 yaş grubundan olduğu çıkarımına nasıl varabiliyoruz? Sokağa çıkma yasağı demeyin, bir evden bir kişi dışarı çıkıyorsa bütün hane halkı aynı seviyede risk barındırır.

    Siz de 65 yaş ve üstünün çoluğuyla çocuğuyla yaşadığı fikrine nasıl kapıldınız? Mesela hem benim annem babam hem kayınvalidemlerin yanına kimse girip çıkmıyor. 65 yaş üstülerin sadece ihtiyaçlarını karşılayıp kapılarından geri dönen çok kişi biliyorum.

  • Geçen ay yazmıştım. Kuzenimin kocası 35 yaşında Covid-19'dan vefat etti. Hastalığı ağır seyretmiyordu eve göndermişlerdi, fakat günde 16 tablete kadar varan ilaç tedavisi uyguluyolardı. 4 gün sonra böbrekleri iflas etti, diyalize bağlandı. Ertesi gün vefat etti. Şimdi bu ölümün sebebi Corona virüs mü, yanlış tedavi mi?

  • Siz de 65 yaş ve üstünün çoluğuyla çocuğuyla yaşadığı fikrine nasıl kapıldınız? Mesela hem benim annem babam hem kayınvalidemlerin yanına kimse girip çıkmıyor. 65 yaş üstülerin sadece ihtiyaçlarını karşılayıp kapılarından geri dönen çok kişi biliyorum.

    Çoğunluk olarak Anadolu'dan gelmiş insanların yaşadığı semtlere bakın, Esenyurt, Esenler, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ümraniye buralarda yaşlıların %80'i çoluk çocuğuyla yaşar. Vaka yoğunluğu da en çok bu ilçelerde görünüyor.

  • Spor salonları 1 haziranda açılacak diye duyumlar alıyorum ve tarihin çok ama çok erken olduğunu düşünüyorum.Havalandırma sistemi olmayan salonları geçtim penceresi olmayan salonlar var ülkede bu alanlar virus merkezi olacak gibi görünüyor, şahsen salonumu en erken temmuz ortasına kadar açmayı düşünmüyorum.

  • İlk seyahat kısıtlaması 29 Mart'ta gelmiş ve yaklaşık 15 gün sonra nisan ortalarına doğru vaka sayımız düşüşe geçmişti. Şimdide 23 Nisan haftasında 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan delince yaklaşık 15 gün sonra yani 9-10 Mayıs'tan beri vakalarda düşüş oldu.

  • Normalleşmemiz biraz anormal başladı gibi. Kapalı alan avm açıkken , temiz hava alınabilinecek , sosyal mesafenin daha iyi korunanacağı , havadar olan , sahil , park , bahçeler kapalı.


    Bu hesapla para harcayıp , risk almamak için avm yerine sahile gitsen ceza yiyeceksin , daha pahalıya mal olacak.

  • Uzun süredir ülke içinde aldığımız tedbirlerle günlük vaka sayısı ancak 1000-2000 aralığına düştü... virüsün kendisine karşı 1,5 aydır yapılan saldırıya verdiği tepki bu... her yer kapalıyken, insanlar minumum seviyede görüşürken yani...şimdi virüse karşı saldırının gücü azaltılınca ne olacak sorusu gündemde? mevcut tedbirlerin gevşetilmesi ile vaka sayısının yeniden artması kuvvetle muhtemel gözüküyor.. mantık bunu söylüyor...bakalım neler olacak...

  • Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yavuz: Henüz kafeleri ve restoranları açabilecek aşamada değiliz.

    avm ler hangi mantıkta ve kurallarla açıldıysa , pekala cafe ve restorantlarda açılabilir . Netice de hepsi kapalı alan. Hatta restoran ve cafelerin açık alanı daha fazla. Sosyal mesafeyi zorunlu tutar ve güzelce denetlersin olur biter.

  • Aydın'daki evlerin karantinaya alınmasının sebebi Denizli'den biri ziyarete gelmiş ailesini daha sonra geri döndüğünde testi pozitif çıkmış ama anlamadığim şu sadece bir ziyaret için nasıl izin belgesi aldı? Bu arada Denizli'den seyahat yasağı kalkmadan önce alındı orası karantinaya