🚑 Koronavirüs (Covid-19) Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 1 ay önce günde 40,000 test yapıyorken şu anda neden daha düşük anlamıyorum. Günlük test kapasitemiz 60-70 bin. Temaslı sayısı azalsa bile test sayısını arttırmamız lazım. Böylece asemptomatik vakaları da tespit edip yayılmasının daha da önüne geçeriz.

  • 1 ay önce günde 40,000 test yapıyorken şu anda neden daha düşük anlamıyorum. Günlük test kapasitemiz 60-70 bin. Temaslı sayısı azalsa bile test sayısını arttırmamız lazım. Böylece asemptomatik vakaları da tespit edip yayılmasının daha da önüne geçeriz.

    Şikayet yoksa testte yapılmıyor. Koronavirüs belirtilerini karşılayan insanlara test uygulanıyor.

  • @Interstellar, hocam şu katar bahreyn az ölüm sebebi muhtemelen ortadoğu'da hem dediğiniz gibi sıcak hava-nem durumu, hem yüksek test sayısı hali ile sadece ağır hastalar değil sıradan atlatacaklar da radara giriyor ve en önemlisi bana göre virüsün daha az vuran türü geldi ortadoğuya. Dediğiniz gibi bakıyorsunuz Türkiye dahil olmak üzere kuzey-güney kıbrıs, israil, katar, bahreyn, birleşik arap emirlikleri, kuveyt hepsi şu an az kayıpla gidiyor. Hepsininde nüfusa oranla test sayısı dünya - avrupa ortalamasının üstünde ha daha otoriter yönetiliyorlar rakamlar şeffaf mıdır bilemem ama kıbrıs dahil gözle görülür bir düşük CFR var

  • Biz mart ayında etkilendik virüsten güney ve kuzey Kıbrısta mart ayında etkilendi diğer az ölüm oranı olan ülkelerde genelde sonradan etkilenen ülkeler, acaba virüs mutasyona uğrayıp öldürme amaçlı değil de yaşamını sürdürme amaçlı davranıyor olabilir mi?

  • Virüsün her bulaşta , gen özelliklerine , coğrafyaya , iklime göre az veya çok mutasyona uğraması çok doğal geliyor bana . Belki öldürücülüğünü tam kaybetmiyor belki ama kırılıyordur mutlaka .


    Yani bir kişi ,diğer bir kişiye bulaştırsa, diğer bir kişi başka bir kişiye ve bu böyle 10 kişi devam etse ,onuncu kişide mutlaka bir değişiklik olur diye düşünüyorum.

  • Nüfusumuz da çok genç arkadaşlar onun da büyük etkisi var. Ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması sayesinde vakaların çok çok az bir kısmı risk altındaki grupta. 55-60 yaş üstü çok vakamız olsaydı çok daha fazla can kaybedebilirdik.

  • Şu tablo her şeyi anlatıyor.Maske takmak zor bir şey değil maskesiz sokağa çıkmama yasağı gelmesi gerektiğini daha ilk vakalar varken söyleyenlerdenim.Lütfen kapıdan çıktığımız anda maskemizi takalım açık,kapalı alan farketmez..

  • ABD'nin New York eyaletinde dün 5 yaşındaki bir çocuğun bazı ülkelerde ortaya çıkan ve koronavirüs ile bağlantılı olduğu düşünülen yeni hastalıktan öldüğü söylenmişti. Bugünde 3 çocuğun aynı hastalıktan hayatını kaybettiği duyuruldu.

  • Sağlık bakanlığı yerli bir Covid-19 ilacını ruhsatlandırma yapıp satış onayı vermiş. İlacın etkililiği hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar var mı?

  • tv programlari eskisi kadar yer vermiyor artik bu olaya..her anlamda normellesme surecindeyiz..bakalim.yazi tura gibi bir sey bu.bir nevi rus ruleti.tehlikeli.bugun yasadigim yerde cogunluk coktan normallesmis bile.herjes disardaydi..canim sıkılıyor

  • Fitness Salonları açılırsa eğer kurallar bunlar olacakmış


    1. Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlıklarımız tarafından verilen tavsiyelere harfiyen uyulması,

    2. Sporcu , üye ya da müşterilerin antrenmanlarının randevu sistemi ile belirlenmesi,

    – Çalışma günleri belirlenirken, isim ve soy isimlere göre üyelerin gruplara ayrılması ,

    – Bu sayede herhangi bir üyenin enfekte olması durumunda, kişinin hangi kişilerle temasta bulunduğu kolayca tespit edilecektir

    -Her üyenin haftanın en fazla üç günü salona gelmesinin sağlanması,

    -Salonun yüz ölçümü(m2) dikkate alınarak üye sayısnın beirlenmesi

    -Diğer grup antrenmana başlamadan önce yarım saat dezenfektan işlemlerinin gerçekleşmesi,

    -Salon içi ve kişisel hijyen konusunda eğitmenler ve üyelerin eğitilmesi,

    3. Çalışma sürelerinin 60 dakika ile sınırlandırılması,

    4. Islak zemin olan duş, spa, sauna, havuz, hamam gibi bölümlerin kullanılmaması ,

    5. Girişlerde temassız geçiş sağlanması (barkod sistemi),

    6. Girişlerde temassız ateş ölçerle kontrol yapılması,

    7. Girişlerde virüs, bakteri vs. engellemek amacıyla, ayakkabı tabanı dezenfektan havuzu yada antivüritik dezenfeksiyon kabini kullanılması ,

    8. Dışarıda giyilen spor ayakkabı ile egzersiz yapılmaması,

    9. Sosyal mesafenin salon içinde 10-15 metrekare olması.

    10. Aletlerin yönünün cam veya duvara dönük olmasına dikkat edilmesi

    11. Antrenman esnasında siperlik takılması,

    12. Antrenman esnasında dayanıklı iş eldiveni

    12. Nakit para yerine temassız kart kullanılması,

    13. Belli aralıklarla salon, tesis veya stüdyonun tamamının dezenfektasyonu, (günlük -haftalık – aylık)

    14. Spor ekipmanları, alet ve malzemeleri arasında sosyal mesafe bırakılması,

    15. Havalandırma sisteminin filtrasyonu ile yeterli havalandırmayı sağlayıp, ozon makineleriyle hijyenik ve temiz hava kalitesinin arttırılması,

    16. Antrenman ve çalışma sırasında havlu kullanımının zorunlu olması,

    17. Antrenman ve çalışma sonrasında, her alet, makine ve ekipmanın sporcu, kullanan üye ya da personel tarafından dezenfekte edilmesi,

    18. Soyunma odalarının birer birer kullanılması,

    19. Hijyen kurallarının sağlanması hususunda, denetleme ve şikayet mekanizması kurulması,



    Bir salon sahibi olarak söylüyorum, ülkede şu kurallara uyacak salon sayısı %10'u geçmez :) Ozon Makinesi ile temiz hava diyorlar şaka gibi fiyatından haberleri var mı o makinelerin? Çoğu salon eğer açılırsa zaten azalacak müşteri sayısı birde bu tarz kurallar gelincede hiç açmamak daha karlı hale gelecek eğer salon sana ait ve kira vermiyorsan.

  • Brezilya'daki dünyanın en büyük ve en meşhur stadyumlarından biri olan Maracana, geçici olarak koronavirüs hastanesine dönüştürülecek.