Ankara Özel Raporlar - Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Valla tam kar kış modundan çıkıyordum artık, dün böyle havamı olur, ne olduğu belirsiz diye homurdanıyordum. Yaz gelse artık kıvamındaydım zaten. Gelse iyi olur artık, boşa çay,kahve stokladık şu zamlı fiyatlardan🙂

  • Ecmwf de güzel gelmiş. Sistem hayırlı olsun diyeceğiz az kaldı. Geriye sadece detaylar kalacak. Ama En önemli kısmı da orası 😄

    forum.havaforum.com/attachment/131743/

    Harita güzel görünüyor beni kendine çekti açıkcası :) Sistem heyecanı yaşayacağımız artık kesin gibi evet ama konu Ankara olunca pürüzler can sıkabiliyor cm miktarı konusunda fikir elde edebilmemiz için daha çook zaman var umarım bu yılın hatta son yılların acısını çıkartırız.

  • Ek olarak şunu da ekleyeyim bu tip modellerin birikim haritaları benim gözümde sadece sistemde istikrar olup olmadığını anlamama yarıyor.Model sinoptikleri dışında baktığım tek harita sisteme yakın dönemde özellikle Euro4,İcon,Bolam,Skiron gibi sınırlı alan modellerinin yağış tahminleri olur.Aslında gözlem yaparsanız sistem şekline göre şehrin birikim tablosunu kendiniz bile tahmin edebilirsiniz.

  • Ek olarak şunu da ekleyeyim bu tip modellerin birikim haritaları benim gözümde sadece sistemde istikrar olup olmadığını anlamama yarıyor.Model sinoptikleri dışında baktığım tek harita sisteme yakın dönemde özellikle Euro4,İcon,Bolam,Skiron gibi sınırlı alan modellerinin yağış tahminleri olur.Aslında gözlem yaparsanız sistem şekline göre şehrin birikim tablosunu kendiniz bile tahmin edebilirsiniz.

    Ben genelde gfs ve icon diyagramlarına bakıyorum. Euro4 emekli oldu bu arada.

    31 Aralık 2014

  • Baskentli

    Bu arada kötü haberi vereyim hocam, euro4'ü kaldırdılar.. komple..

    Evet dün farkettim onu hocam bugün unutmuşum Ankara konusunu derinden üzen bir durum olmuş.Kalanlarla devam :)


    Kar birikim haritalarının zorluğunu anlatan yabancı bir kaynaktan aldığım alıntı.Profesyonel kar birikimi için yapılacak bir harita skew-t diyagramlarına kadar dayanması gerekiyor.


    Kar yağışı miktarlarını tahmin etmek zor olabilir. Bunun birkaç nedeni var. Bunun bir nedeni, ilk etapta kar yağması şartıyla olmasıdır. Bu, tahmincinin yalnızca yağış olup olmayacağını tahmin etmesi gerekmediği için, aynı zamanda ne kadar yağacağının da tahmin edilmesi gerektiğinden, bunu iki kat daha zor hale getirir. İkinci bir neden ise yağış miktarındaki küçük bir farkın inç cinsinden kar birikiminde büyük bir fark yaratacağıdır. Örneğin, bir inç sıvı eşdeğerinin 1/10'u 1 inç kar üretebilirken, bir inç sıvı eşdeğerinin 4/10'u 4 inç kar üretebilir. Bir yağmur tahmini için bu fark o kadar belirgin değil, ancak kar yağışı birikimi ile çok belirgindir. Diğer bir sebep ise oluşabilecek sıvı eşdeğer miktarlarının çeşitliliğidir. Bir inç sıvı eşdeğerinin 1/10'u, oluşan kar miktarına bağlı olarak yarım inçten daha az kardan birkaç inç kara kadar herhangi bir yerde oluşabilir. İyi bir tipik değer, 10:1'lik bir orandır; bu, her inç sıvı eşdeğerinden 10 inç kar oluşacağı anlamına gelir. Sıcaklık profiline bağlı olarak, kar 20:1 oranında kabarık veya 5:1 oranında ıslak kar olabilir. Bu nedenle, karın ne kadar kabarık veya yoğun olacağını belirlemek için sıcaklık profilini tahmin etmek önemlidir. Diğer bir zorluk ise, karın yerde olduğu her saatte karın yoğunlaşması anlamına gelen sıkıştırmadır. Bu, yerçekimi ve erime karın daha yoğun bir şekilde birikmesine neden olduğunda meydana gelir. Örneğin, akşamları zemindeki 6 inçlik kar, sabaha kadar 4 inç'e sıkışabilir. Ayrıca, sıcak bir zemin sıcaklığı karı eritebilir ve sıkışmaya neden olabilir. Zemin çok sıcaksa, potansiyel birikimin çoğu erime nedeniyle kaybolabilir. Rüzgar, farklı yerlerde sürüklenip karı farklı derinliklere yığacağından, rüzgar kar yağışı ölçümlerini zorlaştırabilir. Bu, düşen inç sayısını kesin olarak belirlemeyi zorlaştırabilir. Bu çeşitli nedenler, kar yağışı birikimi tahminlerini zorlaştırıyor.

  • Son zamanlarda cozutmuştu. Örnek olarak eskişehire boşluk veriyordu sürekli. Ama hep kar yağıyordu. Tutturma oranı düşmüştü.

    Euro4'ün zaten yağış türüne ve miktarına bakmazdık. Yağış miktarlarını da hep abartı verirdi. Ama Kütlelerin yönünü ve nerede yoğunlaşacağını ondan iyi çözen model neredeyse yoktu.


    Hatta bazen düşecek yağış miktarını nokta atışı bilmişliği de oluyordu.


    Umarım daha güzel bir projeleri vardır..

  • Aaaa euro4 emekli mi olmuş çok üzüldüm bence yağış miktarını bazen abartsa da kütleleri nokta atışı hani radar görüntüsüyle birebir bilen tek modeldi