Beiträge von kipcak

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Biraz baktım. Sicilya açıklarında doğan AB, Azor'un da daralmasıyla devasa bir alana yayılıyor. O kadar genişliyor ki, güney enlemlere inmeye çalışan kutup kökenli soğuk havanın da önüne bariyer oluyor. Soğuk salınım bu yüzden doğuya kayarken kuzeyde alan bulan Azor büyüyüp serpilen AB ile İzlanda'nın arasına dalıp irtibatını kesiyor. O koca AB'ye trof yaptırıp ikiye bölüyor. Tabii bunda Grönland üzerindeki aşırı derin 3 alçak basınç merkezinin de büyük etkisi var. Azor'u doğuya pressliyorlar. Soğuma da doğuya kaçıyor. Etki tepki meseleleri.


    Şimdilik pek iç açıcı bir senaryo değil. Olumlu-olumsuz değişme ihtimali de çok yüksek. Ama son güncellemeden daha olumsuz olamaz.

    kipcak

    Hocam vade uzun biliyorum ama düşünceni almak isteriz ekmek çıkar mı bize bu sistemden :D

    15-20 gün önce yazmıştım. Atlantik kuzeyinde ikili omega blok var o pattern dağılmadan bir şey beklemeyin. Ocak ilk haftasından sonra o pattern'in değişeceğine dair sinyaller var diye. RE: Ankara Özel Raporlar-Yorumlar
    Yalan yok gelmesi beklenen sistemin mekaniğini bile incelemedim ama sosyal medyada ve haberlerde söylendiği gibi bir kıyamet senaryosu beklemeyin. Kaldı ki öyle gelmesin zaten. Çünkü biz sıcak evlerimizde çayımızı kahvemizi yudumlarken zevkle izliyoruz ama -15 derecede evini bile ısıtamayan dar gelirleri insanlar için keyif değil zulüm oluyor. Bu benim şahsi görüşümdü.


    Dediğim gibi sistemin mekaniğini incelememekle birlikte GFS ve ECM çalıştırmaları ihtimalleri değerlendirirken bu vadelerde çok ekstrem sonuçlar çıkarabiliyor. Bize ekmek çıkar mı? Soğuma anlamında evet. Yağış anlamında bu kadar uzun vade falcılık. Yüksek basınçta sisli/puslu gri ve kurak havalardan kurtulduk. Bekleyip göreceğiz.


    Tek tavsiyem sosyal medya ve haberlerdeki kıyamet senaryolarına bakıp büyük beklentilere girmeyin sonra üzülüyorsunuz. Ama takibe değer bir sinyal. Takibe devam.

    Hepinize kucak dolusu sevgiler. 2024 yılı önce sağlık ve duru bir akıl sonra istediğimiz diğer her şeyi versin hepimize.

    AsrinSerdar  Smhk Tutucu kar için de -2 izotermi 800 mt civarı için yeterli olabilir. Örneğin rakımı daha düşük olan Batı Ankara'nın son 10 yıl içinde sağlam kar aldığı 3 sistem var. 21 Ocak 2016, 6 Ocak 2020 ve 3 Şubat 2023 sistemleri. 21 Ocak 2016 ve 6 Ocak 2020'de Batı Ankara'da 850 hpa'da -2 -3 (öğle saatlerinde -1 izotermiye kadar düşmüş olabilir) civarında değerler vardı. Tabii yağışın yoğunluğu da tutuculuk konusunda büyük etken.

    Dikey hareketler ve 1500mt ile 10mt seviyesindeki rüzgar hizalanmaları da çok önemli bu değerlendirmelerde. Vakti olan, o tarihlerdeki yeniden oluşturulan çıktılara bakıp bizi de bigilendirebilirse süper olur.

    Bir şeyler salıp kaçayım.

    Atlas Okyanus'unun kuzeyinde derin alçaklar ve kuvvetli yükseklerle oluşmuş bir omega blokaj var.

    Sanırım bu ısrar ocak ilk haftasına kadar devam edecek sonra Amerika kıtasının kuzeyine doğru batılayacak. Ondan sonra bir şeyler beklemek daha sağlıklı olacaktır.

    Kasım sonu ve aralık ilk 10 günü boş geçmeyecek gibi. Mutlaka çoğumuzu tatmin edecek sistemi yakalarız. Sezona tam zamanında başlayacağız gibi duruyor. Umarım istikrarlı bir şekilde devam eder. Şunu da aklımızdan çıkarmayalım, durum tam tersine de dönebilir. Ocak ayına kadar da bekleyebiliriz. Şimdilik öyle bir görüntü yok, umarım her şey istediğimiz gibi gider. Takipteyiz.. 😉

    Etmen guzum!.. O vadeler çok uzun vadeler, gelmezse üzülürsünüz. :)

    hocam 2020 veya 2021 de öyle bir sistem vardı tam hatırlamıyorum ama bir tek hırlam ve siz bilmiştiniz yağışı 25 30 cm kar almıştık o tarz bir sistem mi

    Estağfurullah ben olmayan bir şeyi söylemedim. Olan bir şeyi gözlemledim burada sadece paylaştım. Gaybdan haber adığım sadece benim bildiğim falan yok :)--


    Ama evet oluşum mekaniği olarak çok benzer şeyler. Sadece o sistemde soğumanın arkası çok kuvvetliydi

    6 Şubat'ta soğuk cephe marmaranın kuzeyinden giriş yaparken Samsun açıklarında lokal bir ab oluşsa ne süper olur. Ortam buna müsait iki sırtın arasında kem kuzeyden hem güneyden beslenirken konvektif aktivite ile çok güzel kar alırız.

    Genel olarak şöyle bir yorum yapayım. Aslında bizi ekmeğimizden eden Atlantik'in kuzeyinde ve Amerikan'ın kuzeydoğusunda olanlar.


    Aşağıya mevcut saat ve 1'inci-2'inci ve 3'üncü gün sonrasındaki çalıştırmaları atıyorum. İzlanda güney enlemlere salınırken soğuk akışı Azor'u da baskılıyor. Azor güneye inerken yataylaşıyor. Ama asıl mesele bu da değil... İzlanda ve kutup Amerika'da birleşerek hem bize inen soğumanın arkasını zayıflatıyor hem de Azor'u bloke ediyorlar. Akdeniz'den İç Anadolu'ya yarayacak bir AB beklemeyin. Akdeniz'e tek tepki alanı olarak Kıbrıs'ın biraz batısında Suriye üzerinden Muş -Hakkari dar hattını boğacak bir AB yaratma alanı kalıyor.


    Bundan sonrası kırıntı. Konvektif yağışlar ve AB'nin yüksek seviyedeki dönüşleri ile gelebilecek 3-5 mm yağışlar. Kutup-İzlanda Amerika'da Azor blokajda.

    Tek iyi tarafı bir süre soğuk taraftayız. Ama Amerika'nın kuzeyindeki monoblok yapı dağılıp Azor'u İngiltere'ye doğru batılayacak alan bırakmadan yağış zor ihtimal

    Gfs de batılama trendi var kipcak hocam ne düşünüyosunuz bu konuda akşam bi 100 km daha batılarsa bizi gömer. (Zor bi ihtimal ama)

    Tecrübelerinize göre böyle bir ihtimalin olması söz konusu mu ?

    Bir şey düşünmüyorum. Kırıntılarla idare etmeyi reddediyorum.

    Eyyy GFS sen kimsin ya! diyorum