Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çıkan verilere göre, GFS'de ECMWF'de EPS'de sistemi onaylamış durumdadır. Gücü de üst seviye de. ULL(Yukarı Seviye Alçağı) işaretleri var. Soğuk kopup Marmara bölgesinde "REX" oluyor çünkü. Kuvvetli bir yağış bırakacak gibi.


    Diyagramada yansımış bu yağış.

    GFS12z Diyagram:


    60mm çıkan yağış senaroları mevcuttur. Durum ciddi, takip edilmeli. Aynı yönde bu sistem gelemden önce sıcaklıklar 30-35 dereceler civarında geziyor. Sistem anında bu sıcaklık değeri, 12-15 derecelere kadar düşecek gibi. Bu yüzden, Su hortumu, iri dolu, ani 70km/h geçen rüzgarlar, sel ve aferler yaşanma olasılığı yüksek. Özelikle atmosfer de "Dikey karışımlar artacak" buda çok güçlü eko skalalarını alabilmemizi söylemekte. Turuncu-Kırmızı-Mor tarzı. Takipteyiz. Sistem öncesi detaylı Sket-w analizi yapacağım bilginize. Sorusu olan var ise sorabilir. Hepinize iyi akşamlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Bu gün akşam saatlerinde İstanbul ve İzmir için ayrı ayrı iki tane Sket-w tahmin analizi yapacağım bilginize.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Forumdaki yoğunluktan dolayı bir kasma yaşandı. Bu yüzden Sket-w tahmin analizini yazamadım. Normalde 21.15 civarı gibi paylaşacaktım. Şuan kasama birazda olsa azalmış durumda. Eğer bir aksilik çıkmaz ise yarım saat içinde paylaşacağım bilginize...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • 8 EKİM ULL(YUKARI SEVİYE ALÇAĞI)SİSTEMİ// KUVVETLİ YAĞIŞ VE DOLU İHTİMALİ

    İSTANBUL SKET-W TAHMİN ANALİZİ:


    Şehrin batı ucu( Avrupa yakası):


    -İlk olarak şuna değinmek istiyorum bu konuda. Şehrin batı ucunda bulut oluşum aralığı 2.8km il 11km cicarında. Bu gerçekten çok ciddi bir değerdir! Yani şöyle düşünün yerden 11km yukarıya kadar bulut kaplı atmosfer de. Bunun sonucu olarak yağışın cinsi iri yağmur olacaktır. Normal yağış oranlarına göre yağmur damlası epey bir büyük olacak. TT değeri: 45 civarında demiş. K değeri: 31 civarı demiş, k değerine göre 29 ve üstü havada oluşacak gök gürültülüsü ve fırtına olaslığı yüksek demektir. Yani yağış esnasında Kuvvetli oraj görülme olasılığı epey bir yüksek gözüküyor. Pw: 1.31 in, ve CAPE değeleride öyle beklendiği gibi çok bir yüksek durmuyor. Bu durum dolu ihtimalini düşürüp yağış ihtimalini artırıyor. Yani mercimek büyüklüğünü geçen dolu görünme olasılığı düşük.



    Şehrin boğaz hattı:


    -Batı ucunda yazdıklarımı bir daha uzun, uzun yazmayacağım kısa bir şekilde açıklanması gerekirse boğaz hattında da bulut oluşum aralığı oldukça yüksek yağış da bir hayli kuvvetli. K değeri: 36, TT: 46 seviyesinde. Ayrıca burda Pw.in: 1.41 in. Yani burda da yağışın kuvvetli olduğu anlarda mercimek büyüklüğünde dolu ihtimali var. Bu ölçüden büyük dolunun ihtimali az. Su baskınlarına dikkat!

    Şehrin doğu ucu(Anadolu yakası):


    - Burda ise bulut oluşumu diğerlerine göre daha da yoğun! 3km ile tam tamına 12km. Çok ciddi bir değer. Kolay kolay rastlanmaz bunuda söyleyim. Aynı şekilde iri yağış ihtimali mevcut. K değeri:34 biraz daha yüksek oraj konusunda ve fırtına konusunda. TT değeri: 48. Aralarında en yüksek Anadolu yakası bekleniyor. Su baskınlarına çok çok dikkat edelim! Yağış çok yoğun. Metre kareye 70kg> düşebişir.


    Yani kısa ve öz bir şekilde, dolu ihtimali az. Kararsızlık üst seviyelerde bunun nedeni ise soğuk cehpe girişi. Su baskınlarına dikkat edilmeli. Ayırıcı deniz üzerinde su hortumu ihtimalide var bunuda söyleyeyim unutmadan.


    İZMİR SKET-W TAHMİN ANALİZİ:


    İzmir şehir merkezi:

    Şahsen ben İzmir'de tehlikenin daha büyük olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise k ve TT değeri İstanbul'a göre daha yüksek. Ayrıca Pw.in daha dğşük. Bunun sonucu olarak ortaya "Dolu"riski daha çok çıkıyor. İzmir'de yarın gün içinde fındık, yer yer ise ihtimal daha az ama ceviz büyüklüğünde dolu ihtimali var. K değeri: 35, TT değeri: 49, Pw değeri 1.23 in. Yağış tepe yüksekliği de 10km buluyor. Yağış sık ve yoğun olacak İzmir genelinde. Yağışın cinside aynı İstanbul gibi iri bir şekilde olacak. Bu ikisinin çok olması su baskınlarına neden olacaktır. Burdan İzmir'de yaşayan giriş katta bulunan dükkanları olan esnaf arkadaşlarımıza dikkat çekmek isterim. Dikkatli olunması lazım.



    ECMWF TOPLAM YAĞIŞ:


    Sabah saatlerinde Trakya ve egeden yağışlı cephenin ilk partisi giriş yapacak. İzmir,Aydın, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, ve İstanbul'un batısında yağış balamış olacak.




    Öğlen saatlerine doğru gelindiği zaman ise Artık yağışın en etkin anlarına giriş yapmış buluncağız. Şöyle bir radar aklınızda oluşsun, Egeden Tekirdağ'a ve Marmara'ya kadar süpercell hattı. Ve o bölgede sürekli oluşan turuncu kırmızı kütleler. Tamda demek istediğim bu.


    İkindi saatlerine doğru ilerlediğimiz zaman işte yağışın en etkili olduğu zaman dilimi bu saatler olacak. Yaşanacak olayların en etkin zamanıda bu anlarda olacak. Artık radarda sıralı kırmızılar mı görürüz orası muamada? Sel baskınlarına Dikkat!!


    ECMWF 700HPA:

    Artı olarak 700hPa da ki rüzgar da çok kuvvetli gözüküyor. Bu durumda kütlelerin her daim bir güçlenme çabasında olacağın habercesi! Kütlelerin genel yönü Güney Batı da oluşup Kuzey doğuay ilerleyecek.

    Özelikle bu dediklerim ege kıyaları ve Marmara Denizi için geçerli.

    Sabah saatleri:

    Öğlen saatleri:


    Yarın bizler için çok haraketli bir gün olacak. Şimdiden afetsiz kazasız bol yağışlı bir sistem olması dileği ile. İyi akşamlar, sağlıcakla kalın:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Kısa açıklayıcı ve öz bir şekilde yazmaya çalıştım arkadaşlar. Anlamayan veya sorusu olan var ise yazabilir, elimden geldiğince cevaplayavağım. İyi akşamlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • eline sağlık

  • Çok güzel yazı olmuş teşekkürler peki İzmir merkeze ortalama ne kadar yağış düşer

    Sağolun öncelikle, 60kg ve üsttü yağış düşecektir büyük ihtimalle, Belkide daha fazla.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 hocam Anadolu yakasının k ve TT değeri İzmirden 1'er daha düşük bu neyi etkiler

    Bu durum İzmir'in daha riskli olduğu anlamına gelir. Bir tık daha İzmir de daha kuvvetli yaşanacak sistem. K değeri demek, olası gök gürültülüsü oraj fırtına ihtimali anlamına gelir, 29 ve üsttü bu değer için uygundur. Sayı her bir kat artışında ihtimal daha çok artar.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 hocam pendikte 50kg üstü yağış alırmıyız? Ayrıca eline sağlık

    Öncelikle sağolun:) Evet 50kg mı geçebilme ihtimali mevcut. Son zamanlarda gelen en kuvvetli yağışlardan biri. Su baskınlarına dikkatli olalım.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk