2019/20 Kışı Genel Görünümüm (Kasım Sonu Aralık Başı İzle Ve Gör Sistemi)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Konu başlığını değiştirdim tamamı büyük harfler kullanmak forum kurallarımıza aykırı :)

    Tamamdır hocam, sıkıntı yok, bir daha konu başlığını yazarken hepsini büyük harfle yazmam.:thumbup::)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bir sonraki basınç kuşaklarından hangisinin üzerine çalışma ve detaylı analiz yapıyım, dostlar bir isteğini var mı merak ettiğiniz ? :)


    İsteğiniz varsa belirtin. Onun üstünde tartışalım haftaya.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Berkay34 güzel bir yazı dizisi olmuş bilmeyen ve aramıza yeni katılan arkadaşlar içinde gayet açıklayıcı emeğine sağlık 😊 mesela iskandinav yükseğini veya sibirya termik basıncınada açıklamalı biryazı yaparsan güzel olur diyedüşünüyorum basrayı çoğu kişi biliyor hemen hemen😊

  • Berkay34 güzel bir yazı dizisi olmuş bilmeyen ve aramıza yeni katılan arkadaşlar içinde gayet açıklayıcı emeğine sağlık 😊 mesela iskandinav yükseğini veya sibirya termik basıncınada açıklamalı biryazı yaparsan güzel olur diyedüşünüyorum basrayı çoğu kişi biliyor zaren😊


    Teşekkürler hocam, o zaman sizin isteğiniz üzerinden haftaya İskandinavya yükseği ile ilgi detaylı bir yazı yazacağım. Evet dediğiniz gibi özelikle yeni gelenler için inşallah güzel bilgiler olmuştur sonuçta modelleri okumanın en önemli noktalarından biride basınç kuşaklarını ve hareketlerini bilmektir.:):thumbup:


    Hayırlı akşamlar,


    sağlıcakla kalın.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Eline sağlık Berkay34 kardeşim.

    Ele alıp açıklamasını yaptığın özelde AZOR, genelde ise diğer basınç türleri açıklaman için sana çok TEŞEKKÜR ederim.

    Konu genel hatlarıyla açıklayıcı ve sürükleyici olmuşken model haritalar üzerindeki çizimlerinle de konuyu daha iyi anlaşılır bir hale getirmişsin.

    Sevgili kardeşim,

    emeklerinden ötürü sana tekrar TEŞEKKÜR eder başarılarının devamını dilerim.

  • Güzel yorumlarınız için çok sağolun,:) elimden geldiği kadar herkese yardımcı olmaya çalışıyorum daha net anlaşılması için özelikle harita üzerinde çizim yaparak açıklıyorum, çünkü bu şekilde daha net anlaşılıyor. Ve bu konuyu aktif tutmaya çalışacağım çünkü meteorolojiye merak salanlar için modelleri anlamak isteyenler için güzel bir konu. Çalışmalarıma devam edeceğim bir daha ki hafta için İskandinavya yükseğini ele alacağım.:)


    Herkse hayırlı akşamlar,


    Sağlıcakla kalın, selamlarımla

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • öncelikle elinize sağlık verginiz bilgiler icin. Benim sebep sonuc iliskisi acisindan birkac sorum olacak.

    Izlanda ab si guclenince neden azor guc kaybediyor? Buna sebep olan etken nedir?

    Azorun kuzeyindeki abler zayiflamasina sebep olurken batisindakiler neden guclendiriyor?

    Izlandanin guneyindeki ufak tefek depresyonlarin azor uzerinde yarattigi baskinin sebebi nedir?

    Cok tesekkur ederim :)

  • öncelikle elinize sağlık verginiz bilgiler icin. Benim sebep sonuc iliskisi acisindan birkac sorum olacak.

    Izlanda ab si guclenince neden azor guc kaybediyor? Buna sebep olan etken nedir?

    Azorun kuzeyindeki abler zayiflamasina sebep olurken batisindakiler neden guclendiriyor?

    Izlandanin guneyindeki ufak tefek depresyonlarin azor uzerinde yarattigi baskinin sebebi nedir?

    Cok tesekkur ederim :)

    Merhaba;


    Dostum sorunu şimdi gördüm, tekrardan teşekkürler .:)


    Şimdi öncelikle ''Azor'' yüksek basıncının baş belası olan basınç İzlan'da alçak basıncı, bunu anlamışsın sıkıntı yok, sorduğun soruya geldiğimizde ise bana izlanda AB si güçlendiğinde neden Azor aktif olamıyor demişsin, Azor neden aktif olamaz çünkü İzlanda Aktifliği nedeniyle Şöyle deyim Azor ne kadar güçlü olursa olsun ama İzlanda baskı yaptığı an Azor hamle yapamaz çünkü Kuzey kısmında dinamik Alçak basınç var bu İzlanda denilen Alçak basınç normal bildiğimizlerden değil bu dünyanın dönüş hareketi ile oluşuyor ve güçlüdür genelikle, yani dinamik bir basınç ve kolay kolay güç kaybetmez ne zaman bu baş belası İzlanda pasif olursa işte o zaman Azorun yolu açık oluyor.


    2. sorunda şuydu demişsin ki ; Azor'un batısındaki Ab ler nasıl oluşur ve İzlanda pasif olunca neden Azor güçlenir ?


    Şimdi öncelikle Azorun batısındaki AB ler oluşması için Amerikanın kuzey doğusunda bir yüksek olması lazımdır, aslında atmosferde basınç hareketlerinin hepsi birbiri ile bağlantılıdır, zaten ben bu konuyu o yüzden açtım basınç kuşaklarını ve hareketlerini arasındaki bağları öğrendikten sonra model okumanın yarısını halletmiş oluyorsunuz, yani modellerden anlamak isteyenler için dikkatle takip edip okumalarını tavsiye ederim bu açtığım konuyu ve aktif tutacağım elimden geldiği kadarıyla. Dediğim gibi Amerikanın kuzey doğusunda Yüksek oluştuğunda sağ tarafına yani doğusuna bir soğuk cephe iner bu inen cephede Atlantik'e iniyor doğal olarak ve tepki AB ler oluşuyor işte bu tepki ab ler oluştuğu zamanda Azora destek geliyor ve ardından Azor harekete geçmeye başlıyor sonra biraz daha zorladığında İzlandayı söndürdüyse eğer işte o zaman kolidor açık demektir. O kolidoru buldumu zaten çıkacaktır ve sistem iner işte o zaman ne kadar basıncı güçlü ise azorun, ona göre bizim siklonda güçlü olur.;);)


    Umarım anlamışsındır.:)


    Hayırlı akşamlar, sağlıcakla kal.


    Kendine iyi bak, selamlarımla.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Arkadaşlar ''Azor'' ile ilgili başka sorularınız varsa şimdi sorun derim müsaitim, detaylıca cevaplarım.


    Haftaya İskandinavya Yükseğini ele alacağım onla alakalı detaylı bir yazı yazacağım haberiniz olsun.


    Hayırlı akşamlar,


    Sağlıcakla kalın.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Ekim Ayı Ülkemiz Adına Genel Görünüm





    Öncelikle herkese tekrardan merhaba bu gün sizlerle ‘Ekim’ ayı Ülkemiz adına nasıl geçecek onu tartışacağız.

    Şimdi ilk veriler ışığında maalesef size şunu belirtmek isterim Ülkemiz adına ekim ayı soğuk ve yağış açısından iyi gözükmüyor yani çok büyük ihtimalle Ekim ayı mevsim normalleri ve üstü sıcaklık ve mevsim normalleri altı yağış gözüküyor, aslında zaten sonbahara girerken yaz mevsiminin beklide son hamleleri olacak gibi duruyor yani kısacası size şunu diyeceğim Ekim ayında yazdan kalma günler olacak ülke geneli.

    Peki ekim ayı neden sıcak ve kurak geçecek son endeks ve model görüntülerine baktığımız zaman özelikle çok aktif bir İzlanda ön görüyorlar, buda bizim için tamamen kötü bir durum. İzlanda aktif olduğu zaman Azor’un hamle yapması zorlanıyor hatta Azor hiç hareket edemiyor öylece Atlantik de yatı veriyor o zaman İzlanda aktif olduğundan dolayı sürekli koridor batı Avrupa’ya açık kalıyor yani kuzeyden sarkacak soğukların istikameti İngiltere Fransa ispanya hattı oluyor.

    Bunun en net örneği bu model çıktısında;





    gfseu-0-144.png?12



    Peki, biz bu döngünün daha ne kadar bu şekilde devam edeceğini nereden bakıyoruz. Endeksler bize bu döngülerin ne kadar devam edeceğini en net örnek veren çıktılardır.



    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks



    Şimdi sizlerinde gördüğü gibi endekslere baktığımız zaman bize negatif bir görüntü olacağını söylüyor bu ne anlama geliyor?



    Eğer endeksler negatif görüntü verdikleri zaman o zaman İzlanda aktif olacak demektir. Buda ülkemiz adına mevsim normalleri ve üstü sıcaklık, yağış konusunda ise kuraklık demektir. Maalesef endeksler de negatif görüntü veriyor.



    Bu görüntü sonucunda sizde bana bu döngü ne zaman kırılacak diye soracaksınızdır bu döngü şahsen ekimin son haftası kasımın başı gibi kırılacaktır. Ve ülkemiz adına soğuk koridoru tekrar açılacaktır sistem almaya devam ederiz ülke olarak.



    Şimdi ise bölge bölge Ülke geneli nasıl olacak onu belirtiğim;



    Marmara Bölgesi;

    Ekim ayı boyunca sistem gelme ihtimali düşük bölge geneli mevsim normalleri ve üstünde sıcaklık olacak yağış konusunda ise sıkıntı çekebiliriz. Yağışlar normale göre az olacak. Ekim sonu Kasımın ilk günleri bir beklentim var soğuk ve yağış açısından belki yükseklerde Uludağ ve Kartepe’de yılın ilk karı ve örtüsü olabilir.



    Ege Bölgesi ;

    Ekim ayı boyunca egede de mevsim normalleri ve üstü sıcaklık beklentim var yağış konusunda belki Marmara’dan daha iyi olabilir. Yine ekim sonu ve kasım başı için Ege bölgesine de Soğuk ve yağışlı hava gelebilir iç kesimleri rakım 2.500 metre üzerinde yılın ilk karı düşebilir.



    İç Anadolu Bölgesi;

    Zaten sonbahara girdiğimizden belli adam akılı yağış alamadınız iç Anadolu bölgesi olarak bu durum çok üzülerek söylüyorum ekimde de devam edebilir, sıcaklık konusunda gece ayaz olacaktır gündüz ise mevsim normallerinde, ekim sonu kasım başı beklediğim siklonlu sisteme inşallah yağışlara ve soğuya doyarsınız.



    Karadeniz Bölgesi;

    Ekim ayı boyunca sıcaklıklar bölge geneli olarak mevsim normalleri üstü ve mevsim normallerinde olacak gibi duruyor, yağış konusunda ise Karadenize yerleşecek 1025 lik YB ile sıkıntı çekebilirsiniz. Yine Ekim sonu kasım başı sistemde yağışınız bol olur dağlara tekrar kar yapacak sistem gelebilir ve bu sefer yaylalardaki örtü daha fazla olabilir.



    Akdeniz Bölgesi;

    Ekim ayı boyuca sıcaklıklar ayın 20 sine kadar artış gösterecek ve 20 sinden sonra kademeli olarak inişe geçecektir. Yağış konusunda ise ekim sonunu beklemek gerek Akdeniz olarak ekim sonuna kadar bir beklentim bulunmamakta. Kasım başı beklediğim sistemde Akdeniz’de siklon olmasını bekliyorum yağışlara o zaman daha etkili olur.



    Doğu Anadolu Bölgesi;

    Ekim boyuca sıcaklıklar mevsim normallerinde yağış konusunda ayın sonunu beklemek lazım Kasım başı sisteminde kar sınırı 1000 m kadar inebilir



    Güney Doğu Anadolu Bölgesi;

    Ekim ayı boyunca mevsim normalleri üstü sıcaklık bekliyorum yağış konusunda ise sıkıntı çekebilirsiniz,ekim sonu Kasım başı siklon ile güzel yağışlar olacaktır büyük ihtimalle.

    Evet değerli hava forum üyeleri benim ekim ayı genel görünümüm bu şekilde bana bu sayfa

    üzerinden yorum yapıp sorular sorabilirsiniz.



    Hayırlı günler



    sağlıcakla kalın.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Geçen senede bu zamanlar uzun süreli yb yemiştik bakalım bu sene etkisi ne olucak

    Ben sık sık gecmiş yılları izlerim hemen hemen her sene bu dönemler böyle geçiyor.ekim son haftası havalar değişiyor.hatta bazı seneler iç keimlerde sulusepn bile gözüküyor

  • Ben sık sık gecmiş yılları izlerim hemen hemen her sene bu dönemler böyle geçiyor.ekim son haftası havalar değişiyor.hatta bazı seneler iç keimlerde sulusepn bile gözüküyor

    Evet geçen sene Uşak-Afyon-Kütahya havada da olsa kar görmüştü.:)17 Kasım'da Afyon 5-6 cm. kar almıştı.:)