İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu senenin kaderi geçen yıla benzemeye başladı ilimiz için. Şubat ayında 20 dereceleri görmesek bari. Geçen yıl sıcaklık rekorları kırılmıştı Marmarada.

    1987 efsane kışında istanbul Şubat ayında 20 dereceleri gördü hatta bahar erkenden geldi dediler. Ancak Mart başında muhteşem kış geri dönü ve 2 hafta süre ile tipi şeklinde kar yağdı. yerde 2 metreye yakın örtü oldu.

  • Arkadaşlar havaların aşırı ısınmasını olumsuzluk olarak görmeyin. Hatta ne kadar fazla ısınırsa bu dönemde o kadar iyi bence. Her aşırı ısınma sonunda aşırı soğuma gelme ihtimali yüksektir. Aşırı ısınma neticesinde İzlanda ' nın gücü zamanla zayıflayacağından dolayı meyda Azor' a Sibirya yükseğine kalacaktır. Tıpkı 1987 kışında olduğu gibi Şubat ayı 20 dereclerde olan hava sıcaklığı Mart ayında -3 ve -10 derecelerde uzun süre gezdi. Ağır kış koşulları ve metre cinsinden kar örtüsü oluştu.

  • 1987 efsane kışında istanbul Şubat ayında 20 dereceleri gördü hatta bahar erkenden geldi dediler. Ancak Mart başında muhteşem kış geri dönü ve 2 hafta süre ile tipi şeklinde kar yağdı. yerde 2 metreye yakın örtü oldu.

    1987 gibisi 100 yılda 1 veya 2 kere vurur. O anormal durummuş bence. Bizim coğrafyada sık tekrarlanacak bir durum değil. Tabi gönül ister ki bu sene de 1987 kışını yaşayalım.

  • Yazı olmayan sene...Araştırın derim volkanik faaliyetin ülkemizde de etkisi ciddi derece de olmuş o sene.Zaten sonuçlardan da belli.


    Bu arada susuyoruz diye kimse kışı kapamasın konuyu açtık modellere de yansımasına az kaldı...

    1916 hocam. O yaz yaz olmamış. Öncesinde hangi volkan patladı hatırlamıyorum

  • Arkadaş Kanada da ya da Rusya'nın kuzeyinde bir yerde yaşamıyoruz ki devamlı eksili değerlerde olalım. İstanbul olarak 41 derece kuzey paralelinde Orta kuşakta bir konumdayız. Bizim kışların öyle baştan sona devamlı soğuk gittiği nadir olur. Sağlam patern yakalarsın, ya da bir şeyler olur, mini buzul çağı başlangıcı gibi ondan sonra ciddi şeyler yaşarız. Onun fılında bizim kışlarımız dalgalıdır. Yani bir gün 15 derece olabilir, bahar gibi olabilir ama başka bir günde -5 olur. Bunlar normaldir.


    Hayıflanıp duranlar var. Kasım 15'ten bu yana hareketli bir dönem geçirdik. Adam akıllı güneş göremedik. Onun dışında 12,19,25,26 Aralık 4,5,6,7,8,12,15 Ocakta kar gördük. Bunlardan en iyisi konumumda 7-8 Ocaktı ve 2-3cm kar bıraktı, tatmin etmedi.


    İstanbul olarak çok iyi gidiyoruz. Yani olduğundan soğuk ve yağışlı. Tek olması gereken ciddi bir kar fırtınası. Konuda gördük mü bu kıştan daha ne isteyelim. Şimdi önümüzde durgun sayılabilecek bir 7-8 gün var. Durgun derken yine arada yağmurlarımız var yine. Yani günlük gülistanlık havalar yok. 27 Ocak-5 Şubat arası ise sistemin randevusu biziz. 6 Ocak 2017'den sonraki ilk ciddi sistem olacak. Ona yaklaşır mı yoksa geçer mi o da bir haftaya belli olur. Şu aşamada tam detayları bilemiyorum.

  • Niye inatla terden okuyorsunuz arkadaşlar tabii ki de tek sıkıntı şehirleşme değil böyle bir iddaa da öne sürmüyoruz Bu sadece etkenlerden bir tanesi. Newyork'la falan kıyaslamış bazı arkadaşlar ki o konuya hiç girmiyelim. Sınırda ki sistemlerde kar ile yağmur arasında ki ince çizgi olarak belirtiyorum ki bu sene herkesin gördüğü gibi bunu yaşıyoruz. Bakın araba ile tali yoldan E-5 katıldığım noktada dahi araç termometresi 2 dereceden 3 dereceye çıkıyor ki belirttiğim mesafe 200 metre var yok. Bir kaç derecenin önem arzettiği durumlarda bu önemli bir etken olabiliyor ve özellikle Karayel değilde Poyraz estiğinde. Yoksa rahat olun Karayelin bangır bangır estiği zamanları kasdetmiyoruz.

    Isı adası etkisinin gelen sistemlerinin potansiyelini çok az da olsa etkilediği bir gerçek ama bu gelen sistemler 1900 yılında gelseydi bile İstanbul adına hafif örtülerden öteye gidemezdi.Sistemler kesin olarak güçsüzlerdi.

  • Şehirleşmenin yoğun olduğu yerlerde sıcaklık artışının öyle çok yüksek değerlerde olacağını düşünmüyorum. Sağlam bir sistem gelmiş olsa ne şehir kalır ne ısı adası. Zaten hali hazırda Dünya üzerinde bir çok metropolde kuvvetli kar yağışları ve fırtınalar görülmektedir. İstanbul ' da da yaşanması gayet normaldir. Benim tek canımı sıkan şey ormanların azalıyor olması bitki örtüsü azaldığında yağışta paralel olarak azalıyor. Bu sadece İstanbul için değil tüm Türkiye için geçerlidir.

  • Gelen sistemler kar yapardı ama ufak teferruatlarla kaybettik. Yine bir şekilde kar aldık ana tatmin edici olmadı. Şimdi 5 derece 20mm kar almak var bir de 0 derecede 20mm kar almak var. 5 derecede sana tutar 5cm o da şöyle rüzgar felan soğuk esmeli. 0 derecede tutar 40cm. Çünkü düşen tane erimez.


    Eskiden gelen o şiddetli soğuklar gelsin de görün bakalım şehir nasıl felç oluyor.

  • Arkadaşlar şu ısı adası olayını artık kapatsak...


    Diagramme GEFS


    akşam gfs ana çıktı başka yerlerde gezerken paralel efsanelerdeymiş:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • yaw yapmacık yapmacık konuşuyor bazı arkadaşlar yok 2017 de yagdı ya? 2017 yagdıysa yagdı sen günde kaç milyon kadın dogum yapıyor günde kaç milyon bina dikiliyor bu ülkeye haberiniz varmı? ne 2012 ile nede taa 1987 ile kıyaslamayazsın o zaman ki şartlara bakın bide şimdikilere bakın ısı adası bal gibi var sadece İstanbul degil tüm ülkede var bu günde kaç bin tane agaç yok ediliyor haberiniz varmı yol yapmak asfalt dökmek bina dikmek için.. konunun en önemlisi küresel ısınmadır küresel ısınmanında hızlanışı aşırı nüfus artışı ve sera gazı karbonmonoksit son sürat atmosfere emdiriliyor eskiden 2 giyim eşya bulamazdık şimdi dolaplara sıgdıramıyorlar sadece giydigimiz bi aklet 30 Ton sudan yapılıyor haberiniz var mı bundan.. herşeyi eskiye baglayıp durmayın kendinizi küçültmeyin lütfen.