Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yüksek basınçlı sıkıcı günlere veda ediyoruz. Sabredin, az kaldı. Geliyor inşallah. Önce yağmurlar, sonra soğuk ve kar yağışları

    hocam 15 sonrası görünümde olumsuz değişiklikler mevcıtmu

  • Gfs ve Ecmwf Hatay'a ayın 13üne kadar yağış olmaz diyor ve böylelikle tam 22 gün 1 damla yağmur olmadan geçmiş olacak. Herhalde tarihte ilk olacak.

    2014'te olmuştu sanki hocam hatta daha uzun süre oldu. ayrıca gfs nin yağış haritası çok komik uzun vadede hatay'ın hemen güneyine 100mm den fazla vermiş hatay'a 11 mm vermiş gel de ciddiye al. sabah tam tersi veriyordu. bu arada ben de hataylıyım.

  • orta vade için bire bizden yana balkan tarzı sisten görünüyordu kaç gündür bugün olan tüm güncelemeler 15 ve sonrası soğuma ve yağış açısından bizim lehimize kırım atağı büyük ihtimal olacak gelecek ilk sistem ama daha tam net bişey yok değişkenlik mevcut orta vadede

    hocam son durum nedir? Sizce ocak ayı ile şubat özlediğimiz yağışlar gelecek mi?

    Einmal editiert, zuletzt von Kar201707 ()

  • Kasım ayı başları gibiyiz. Yağışlar ortalamanın çok çok altında, cidden şu an karın k'sinde değilim. 11 - 12 ocak gibi sıcaklık rekoru tazeleyebiliriz. Yarın genel gidişat ile ilgili bir açıklama yapacağız.

  • Maalesef bölgemiz bu yaz zor zamanlar geçirecek gibi. vade yaklaştıkça yağışlar kısılıyor sonunda yok oluyor. hava, atmosfer, modeller takla ata ata ne hale gelmiş. Benim için meteoroloji ve hava tahminleri bitmiştir. hatay'da yağmuru 1 haftadan fazladır öteleyip duruyor rezalet resmen. 3 aydır hava tahmini takip etmekten kafayı sıyırmak üzereyim. susuz kalırsak da kalalım ya bu doğanın tribi çekilmiyor. en temizi israil abi adamlar denizden suyunu çekip arıtıyor, içiyor, hatta tarım yapıyor. yağmur yağmış yağmamış umurlarında bile değil isterse tüm yıl 0 mm yağsın.

  • En temizi israil abi adamlar denizden suyunu çekip arıtıyor, içiyor, hatta tarım yapıyor. yağmur yağmış yağmamış umurlarında bile değil

    küçükken ben de bunun çok basit bişey olduğunu düşünürdüm. çünkü ne olursa olsun buharlaşma her sıcaklıkta oluşur ve deniz suyu bir kaba alındığında er ya da geç buharlaşacaktır.


    ancak burada bazı temel problemler var ki, onları düşünmek gerekiyor. öncelikle insanlar saf suya değil mineralli suya ihtiyaç duyuyorlar. yani sürekli saf su tüketmek sağlıklı değil.


    ikinci bir problem ise oluşan tuz. özellikle israil gibi ülkeler deniz suyunu yüksek miktarda kullanıyorlar. yüksek miktarda kullanılan su, yüksek miktarda tuz ortaya çıkarıyor. bunu tekrar denize vermek de mümkün olmadığından bildiğim kadarıyla çölün altına aynı radyoaktif malzemeler gibi gömülüyor. bu da ayrı bir maliyet demek.


    yani çok verimli yöntemler geliştirilse dahi bu yöntem çok uygulanabilir değil. doğa, bizim için bu çevrimi ücretsiz olarak zaten yapıyor. deniz suyunu insan eliyle tatlı suya çevirmek oldukça maliyetli ve zararları olan bir yöntem. bunun yerine yağmuru ya da doğal buharlaşmayı kullanmak çok çok daha akıllıca. halen ülkemiz çöle dönüşmemişken yağmur sularını atık sulardan ayırmalıyız.

  • Tepemizde çok iyi soğuklar birikiyor ama inmesi için İskandinav yükseğine ihtiyacımız var. Kaynak azor tabii, en şiddetli soğuklar malum yb'nin desteğiyle uğrar bize birde kutup yükseği destek verirse blokaj, 12'den sonra yağışlı bir sistemsiz var gücü ve süresi ile daha sonrası için detaylar yarın akşam.

  • Hocam doğa bize habire kazık atıyor, sürekli nazlanıyor :) insan türünün devamını istiyorsa doğayı terbiye etmeyi bilmeli, binlerce senedir olduğu gibi. gelecekte belki bu atmosfer olaylarını kontrol edebilecek teknolojiler olacak, insanlar yağmuru, karı coğrafyaları arasında adil olarak paylaşabilecek, kuraklık tamamen sorun olmaktan çıkacak. belki hava olayları rutin hale getirilir :):) mesela 2 ocakta her yıl istanbul'a kar yağar. Belki çok uçuk ve komik bir senaryo ama düşünmesi bile güzel.

  • PiriReis aynen ama atlantikteki ab ler beklemediğim kadar güçlü çıktı. Bu geceki gfs yine şişirirse benim pek umudum kalmaz. Zaten ben bu sistemden pek bir şey beklemiyorum açıkçası. Ayın 18 inden sonra soğukların gelme ihtimali daha fazla. Üst enlemlerde baya soğuk birikiyor. İnşallah azorun toparlanmasıyla ben 20 si gibi çok kuvvetli bir dalga bekliyorum.