Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • buzmavisi sistem gfs gece ciktisi gibi gelirse bize pek yaramaz sanki. Soğuk girdikten sonra yağış kesildi. Daha çok takla atar ama bakalım. Sabah guncelinde sistemi verevek mi o da muamma.


    Gunaydin bu arada

    Hocam daha cok degişir veriler inş daha güzeli olur

  • Bu sene sıcaklık rekorları kıracaz galiba 1 Ocakta mgm Arapgir için gündüz 10 derece akşam 3 derece vermis öncesi ve sonraki günlerde de sıcaklık yüksek,1 Ocak için muhtemelen ölçülmüş en yüksek sıcaklık olur gerçekleşirse,hadi yağış yok ama bu kadar sıcaklığın yüksek olması çok kötü

  • Eskiden kış gelince kar yağardı.Bu kadar basitti her şey.Şimdi büyüdük yok model verecek yüksek basınç alçak basınç işin içine bilimsel veriler girdi ve kar göremez olduk maalesef.Çocukluk günlerimi özledim.

  • Eskiden kış gelince kar yağardı.Bu kadar basitti her şey.Şimdi büyüdük yok model verecek yüksek basınç alçak basınç işin içine bilimsel veriler girdi ve kar göremez olduk maalesef.Çocukluk günlerimi özledim.

    Eskiden kışlar soguktu yağış geldimi kar sıkıntı olmuyordu. Küresel ısınma normallerin üstünde sıcaklıklar oluşturuyor. Kış mevsimleri genelde ortalqmq üstünde oluyor. Arada soğuk girişleri olunca anca normal veya altı olabiliyor. Yani artık şansa kalıyor iş. Allah yardımcımız olsun.

  • Eski kışlar ile ilgili bölgemizdeki 4 ilin 1952-1965 arası yıllık kar yağışları miktarlarını topladım.Bazı kışlar gerçekten bol karlı geçmiş bazı yıllar tüm bölgede ortalama karlı gün sayısı 20'nin üzerine çıkmış..Yıllık kar miktarı mm cinsi olarak Mardinde 107 Diyarbakır 68 Antepte 77 Siirte 136 mm gibi iyi bir ortalama çıkmış günümüzde bu değerlerin çok uzağındayız mâlesef.

  • Sibirya ciddi manada tehlikelidir. Ya avuç yalatır ya da balyoz gibi soğukları indirir. Ortası yoktur. Maalesef 15 gün önce dediğim senaryo yaşanıyor. Durgun bir döneme geçiyoruz. Ocak ilk haftasına kadar sürpriz olmazsa ılık tarafta kalıyoruz. Ama kış devam edecek.

    Durgun bir döneme geçiyoruz derken ne zaman çıktık ki durgun dönemden şimdi bir daha girelim. Hep durgunduk.

  • Maalesef küresel ısınma,barajlar,betonlaşma iklimleri inanılmaz değiştirdi.Örneğin Malatya, eskiden bol karlı ve soguklu kıslar olurmuş.Karakaya barajı sonrası yılda artik 2-3 defa kar ya yağıyor ya yağmıyor.Annemlerin köyü Yazıhan Balaban Malatya ovasında baraj kenarında dedem 1 metre kar yağardı tünel kazarak okula giderdik diyordu, şimdi yılda bir kez havada kar görüyorlar yerde bir kaç saatte dudup eriyor,şimdi görev yaptığım Arapgir Keban barajı etkisinde burda da yaşlılarla konuştuğumda elektrik direği boyunda kar yağardı 2 ay hayat dururdu diyorlar.

  • Guney35 Biz doğaya ne kadar dokunursak doğa da bize dokunuyor hocam. Biz doğanın her şeyine dokunuyoruz dokunmadık yer bırakmıyoruz ama doğa tek bir kere dokunuyor bu da tüm yaptığımıza bedel oluyor. Bu kadar çabayı doğayı mahvetmek yerine doğayı korumak adına yapsaydık her sene yağmura, kara, soğuğa , rüzgara vs her şeye doyuyor olacaktık...

  • Guney35 Biz doğaya ne kadar dokunursak doğa da bize dokunuyor hocam. Biz doğanın her şeyine dokunuyoruz dokunmadık yer bırakmıyoruz ama doğa tek bir kere dokunuyor bu da tüm yaptığımıza bedel oluyor. Bu kadar çabayı doğayı mahvetmek yerine doğayı korumak adına yapsaydık her sene yağmura, kara, soğuğa , rüzgara vs her şeye doyuyor olacaktık...

    Kesinlikle böyle katılıyorum

  • Eski kışları çok göremesemde yaşım gereği iyi kışlar çok gördüm büyüklerimiz yağan ilk kar,ı yemeyin derdi yağan ikinci karı yemeyin derdi ilk kar kediler için yağarmış ikinci kar köpekler içinmiş derlerdi oysa onların demek istediği hastalanmamız için bize bu kar yenmez diyorlardı bizde 3 cü yağanı yerdik yani demek istediğim 2 defa kar almışız yemiyoruz 3 veya 4-5 gelecek zaten sıkıntı yapmayarak bekliyorduk onu yemek için harika kışlarımız vardı gerçekten 3 gün durmadan yağan kar yağışlarına çok sahit oldum toprak damlardan çok attığımız günleri dün gibi hatırlıyorum

  • Ben baraj etkisi, betonlaşma, ısı adası gibi şeylere inanmıyorum. Etkisi olsa bile minimalizedir.


    Japonya yüzölçümü olarak Türkiyenin yarisi kadar ve nufusuda 130 milyon. Bu çok daha dar alanda betonlaşma demek. Ama bu yil adamlar metre metre kar aldılar.


    Beton yığını istanbulin 2017de aldigi sistemi de gördük. Bana göre betonla vs alakasi yok. Sistem gelirse görüldüğü gibi ne beton dinliyor nede baraj

  • Tüm dünya kar alırken Türkiye'nin kar almaması betonlaşma ve doğa tahribatıyla açıklanabilir. Türkiye'nin 81 il merkezi betonlaşmış durumda. Şehirleşme had safhada. Batı öyle değil. Sanayi kentleri dışında geri kalan şehirler kasaba gibi. Dokusu bozulmuyor. Bizde Yozgat'a git koca koca binalar, apartmanlar dikilmiş durumda. Doğu'ya Siirt'e git aynı şekilde. Neden? Niçin? Niçin koca binalar siteler yapılıyor?


    Siteler lojman mantığıyla tasarlanmış modellerdir aslına bakarsanız. Sanayi kentinde işçilerin kalabileceği fabrikalara yakın binalar dikilir ve bir kent oluşturulur. Ama bizde öyle değil fabrikası olmayan şehirde koca binalar siteler kuruluyor. Ne gerek var? Niye izin veriliyor. İki üç katlı binalar yapın ve şehri dikine değil yatay oluşturun.


    Çocukluğum Hatay İskenderun'da geçti. Orada evler genelde müstakil, apartmanlar en fazla 2-3 katlıydı. Yazın nefes alınmazdı sıcaktan. Şimdilerde yazın İskenderun'a gittiğimde çocukluğumdaki yazlar yok. Büyüklerimiz de Antakya'yı anlatır bize. 85 rakımlı güney kenti Antakya. Her sene kar yağdığını ve ciddi miktarlarda kar yağdığını söylerlerdi. 60-70'li yıllar. Yaşım 35 ben de Antakya'da 90'lı yıllarda sık kar yağışlarına denk geldim. Yerden bir hafta kalkmayan kar yağışına iki defa denk geldim.


    Tüm bu değişimlerin tek açıklamasının çarpık kentleşme olduğunu düşünüyorum. Doğa katli ve plansız şehirleşme. Hal böyle olunca ısınma yüksek oluyor. Sistemler Avrupa'ya bu yüzden kaçıyor. Kar yağmıyor. Sibirya gibi bir coğrafyanın dibindeyiz ama soğuğu bize gelmiyor. Buna maalesef biz sebep olduk.

  • Tabiki sistem gelince kar yapıyor benim kastettiğim geçmiş yıllarla son yıllar arasındaki uçurum,barajların en büyük değişim etkisi Malatya ve Elazığ'da çok net görülebiliyor,baraj kenarlarına kar düşmüyor düşse bile senede bir en fazla iki kez o da yerde durmuyor ama barajlardan önce buralarda çok sağlam kar ve kışlar olduğunu biliyoruz ve bunlar üzerine üniversitelerde yapılan çalışmalar var barajlardan sonra şehirlerdeki,ilçelerdeki sıcaklık ortalamalarının arttığı gözlemlenmiş işin kötüsü yağış konusunda olumlu bir etkisi olmamış barajların maalesef

  • Barajlar evet iklime ılıman bir etki katarlar ancak bu sistemin gelip gelmemesini etkilemez ha şöyle olur sistem gelir barajın etki ettiği bölgede kar eskiden 10gün kalıyorsa şimdi 6 gün kalır ya da sıcaklığı bir iki tık etkiler ama sistemin gelip gelmemesini etkilemez umarım anlatabilmişimdir

  • Evet barajların iklime etkisi çok az yani sıcaklığı 1 2 derece değiştirebiliyor. Soğuk girişi oldu mu onu etkileyemez. Batman Üniversitesinin barajların iklim üzerine etkisi adlı bir çalışması var orda güzel bir şekilde anlatılmış bakabilirsiniz.

  • Bu sene galiba seyirlik dışında kar falan alamaycağız ben ümidi kestim daha fazla bakmayı da düşünmüyorum galiba sistem takibindense sabah kalktığın da sokaktaki birikmiş karı görmek her seyden daha zevkli.