Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • ECMWF / Önümüzdeki 5 gün beklenen toplam kar yağışı. Alıntıdır.

    Görüldüğü üzere ilk sistemde Güneydoğunun doğusu ve Doğu Anadolu ile Doğu Akdeniz’de Toroslar boyunca kar beklentisi mevcut.

    Detaylar önümüzdeki günlerde netleşecektir ve güncellemelere göre değişebileceğini unutmayalım.


    b1e62a447c64100884d9cf9.png

  • KARcanavarı  UmuTCaN 4 5 sistemi nasıl sabaha göre iyi mi kötü mü diyarbakır kar alır mı? Bu sistemde cevabınız için şimdiden teşekkürler😊

    Sabaha göre daha karamsar net birşey demek için erken değil ama modeller mutabık değiller GFS kurak, ECMWF yağışlı bir sistem beklentisinde Diyarbakır ve çevresi için. O nedenle biraz daha sabır diyelim.

    İki model mutabık olmadan birşey demek size karşı belki bir sonraki güncelleme mahçup duruma düşmek demek.

    Anlayışınız için teşekkürler.

  • Bu sene KARcanavarı hocamında dediği gibi jet akımları bizden yana olacak. Gördüğünüz gibi etkisiz görünen sistemler bile bölgemizi etkiliyor, 850 hpa'da düşük sıcaklıkları yapıştırıyor üzerimize, bölgemiz adına kar ihtimali artık her sistemde mevcut olacak. Tabi bana göre en önemlisi 2 m (yer seviyesi) sıcaklıkları, bu konuda da sıkıntı yaşamayacağız gibi, aksi halde 850' de -3,4'leri bulmamız lazım. İlerleyen günler sürprize açık, bugün kışın ilk günüydü hepinize hayırlı olsun.

  • PiriReis hocam değerli yorumlarınızla burada olmanız çok güzel ...Keşke geçen sene güneydoğu sorumlulunuzu bırakmasaydınız....Boşluğunuz hissediliyor....İnş. Her daim değerli yorum ve tahminlerinizle burada olmanız dileğiyle....Hayırlı akşamlar dilerim...

  • ECMWF Güncelleme Sonrası


    Toplam Yağış


    4f98f35905de6c.png


    Görüldüğü üzere 11 Aralık tarihine kadar düşecek toplam yağışlarda Doğu Akdeniz-Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun tamamında yağış görülecek.

    Bu yağışların özellikle;

    - Doğu Akdeniz’de İskenderun Körfez’i ve Hatay’ın kıyı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor.

    - Güneydoğu’da Şanlıurfa-Adıyaman hattı ve doğusundaki illerde kuvvetli yağış bekleniyor, özellikle de Diyarbakır’ın kuzeydoğusu-Batman’ın kuzeyi ile Şırnak civarındaki yüksek kesimlere bu süreçte 150-175 mm arası yağış düşmesi mümkün.

    - Doğu Anadolu’da yağışların bölgenin orta ve güney kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Özellikle Bingöl-Muş-Bitlis hattı boyunca Toroslar civarında ve Hakkari’deki yüksek kesimlere yer yer 150-170 mm arası yağış düşecek.



    Kar yağışı bakımından ise toplam kar ve cinsi yağış tahmini haritası şu şekilde:


    ea4d7cdf18.png


    Haritadan da anlaşılacağı üzere önümüzdeki 10 günlük süreçte

    - Doğu Anadolu da kar ve cinsi yağış almayacak şehir kalmayacak diyebiliriz. Özellikle Toroslar ve bölgenin güneyine doğru Bitlis-Hakkari hattı boyunca dağlık kesimlerde yer yer 1 metre kar yağışı beklentisi mevcut. İl bazında tahminler için birkaç gün daha beklemekte yarar var.

    - Güneydoğu Anadolu’da bu süreçte ilk sistemde Karacadağ ve Diyarbakır-Mardin-Batman-Siirt hattında yüksek kesimlere ilk kar düşecek diyebiliriz ancak şehir merkezleri konusuna şuan girmek doğru olmaz. İkinci sistemde model Güneydoğu’nun geneli için kar ve cinsi yağış beklentisinde ancak onun içinde süreç biraz daha var. Özellikle önümüzdeki 10 günlük süreçte Şırnak çevresindeki yüksek kesimler ile Toroslardaki vatandaşlarımız dikkatli olmalı yoğun kar yağışı beraberinde ciddi olumsuzluklar doğurabilir. Buralarda 80 ila 110 cm arası kar örtüsü beklentisi mevcut.

    - Doğu Akdeniz’de ilk sistemde Toroslar, ikinci sistemde ise bölge genelindeki yüksek kesimlerde örtü beklentisi mevcut ancak ikinci sistem için henüz önümüzde vade olduğunu unutmamak gerek diyelim.


    Daha olumlu güncellemelerde görüşmek dileğiyle diyelim ve tüm yazdıklarımın tahmin olduğunu ve mevcut son ECMWF güncellemesine göre yapıldığını, değişime açık olduğunu unutmayalım.


    Hayırlı geceler.