İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bana kızanları, atıp tutanlar ile sistem sonrasında görüşmek istiyorum. Bu platformda sürekli gerçekleri konuşmak istedim ve konuştum da. Hiçbir zaman kar sevgim adına gaza gelip 1 metre demedim ya da ılıkçılık yapıp troll gibi konuşmadım. Suçlanmamın sebebi ise sürekli gerçekleri söylemeye çalışıyor olmamdı.


    Evet 6 Ocak efsanesi var ama başka ne var yakınlarda? Ya da şöyle söyleyeyim, modellerde gözüküp de kaybolan yüzlerce siklon sistemi var arşivde. Bunu da göz ardı ederek yorumlamanızı yapın. Bundan dört-beş gün önce modeller nasıldı, hepiniz biliyorsunuz.


    DEK'li sistemler yağış anında düşen sıcaklık ve atmosferi ile ünlüdür. Dört derece olan sıcaklığı 1, hatta 0 dereceye kadar indirebilir. Eğer bant oluşmuşsa sahil ya da Çamlıca, fark etmez ve örtü yapar. Sıcaklık isterse 2-3 olsun.


    Siklonlu sistemlerin belâ olduğunu şu yüzden söyledim, sistem ânında öyle bir durum oluyor ki ya karayele dönmüyor, ya dewpoint düşmüyor ve bir şekilde düşük kesimler kar yağışını istediği gibi alamıyor. Tam tersi olup da efsane yaratabiliyor bkz. 2017 sistemi.


    Bu arada Bay Hava hoş geldin, iyi seneler.


    Konu açmadan şundan da bahsedeyim, önümüzdeki sistemde il ilçe fark etmeksizin havada kar göreceğiz. Yüksek kesimlerde örtü olacaktır, sahil kesimlerde de durum net değil.

  • Şu, cephesel sistem ile DEK sistemi arasında kıyas yapılırken sürekli, cephesel sistemin oluşumunun sancılı oluşuna atfen yapılan yorumlar sağlıklı değil. Öncelikle, cephesel sistemin gelişimi DEK sistemine göre daha sancılı ve can sıkıcı olabiliyor. Bunu kabul edebilirim, ancak lehimize gelişen bir cephesel sistemin DEK sistemine tercih edilmemesini kabul edemem. Geçmişten bugüne, bulunduğumuz konumun en etkin karlı sistemleri siklonla beslenen sistemler olmuştur. Cephesel sistemde aralıksız ve saatler süren çok yoğun kar yağışları geniş bir alanda kendini gösterirken, DEK sisteminde bu durum daha lokal ve nispeten daha kısa süreli yağışlarla kendini gösterir. DEK sisteminin buradaki avantajı, cephesel sisteme göre daha soğuk bir havada kar yağışı gerçekleştiğinden karın tutma durumu daha olağan ve kolaydır.


    Umut ederim ki önümüzdeki sistem/sistemler, bizlere siklonlu/dek sistemleri arasındaki farkın görülmesi açısından, olumsuz bir sürpriz yapmaz da, uzun yıllar sonra unutulan bu güzel sistemin bizim için en ideâl sistem olduğunu anlarız. Herkese iyi seneler..

  • Gfs Ab yi iyi yerde patlatsa çok müthiş yağış alırız bu sabah yağışlarıda arttırmış inşallah öğle güncellemesinde Ab nin konumu daha iyi olurda en azından yağışımızda artar ben inanıyorum ki Gfs öğle güncellemesinde daha da düzenli olacak Allahın izniyle Yarın sabahdan sonra da artık sonra noktayı koymuş oluruz