2018 Kasım Ayı Görünümü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • afganistanin kuzeyi ile ayni paraleldeler ve oralara kar yağmasi olağandir. Afganistan gibi iklimsel ve rakimsal olarak ayni sartlarda olmasa da paralel olmalari bazi benzerlikler gösterebilir yagis cinsi olarak. Ayrica pakistan buyuk bir cografya ve kuzeyi ile guneyi arasinda oldukca fazla iklim farkliligi gozlenmesi olagandir.

  • Son yillarda genelde yuksek basinc etkisinde gecen sonbaharlara bir yenisini daha eklemenin moral bozuklugunu yasiyoruz. Kuzeyimize yapisip kalan yuksek basinc, ne soguk hava girisine izin veriyor nede yagisli havalarin girisine. Bu yuksek basincin etkisiyle kita Avrupasinda belirli bolgelere sıkışıp kalan yagislar vurdugu yerlerde sellere, yuksek kesimlerde ve daglik alanlarda metrelik kara sebebiyet veriyor. Yagislar adeta duvara carparcasina geri tepiyor. Yagisin azligi hem tarimi hemde barajlari zorlamaya basladi. Ufaktan tehlike çanları caliyor. Ne yazık ki Kasim ayinin kucuk bolumu haric yagis sikintisi devam edecek. Pozitif Nao aylardir hukum suruyor. Dongu bir turlu kirilamadi. Ayin 10 un dan sonra yagislar baslayacak. Hatta dogu akdenizde alcak basincta olusabilir. Bu da ic ve dogu bolgelerimize kar getirecek. Sehir merkezlerinde de ortu olma ihtimali yuksek. Bu sistem suan ki varolan paterne gore gelecek olan sistem. Yuksek basinc arada batiya bir kac hamle yaparak yukselecek ve soguk havayi bir sure uzerimizde hapsedecek.


    Kasim ayinda bekledigim en onemli sistem yuksek basincin daha dik konum alarak kuzeyden mevsimine gore guclu diyebilecegimiz bir sistem indirerek kuzey illerimizdeki kiyilarda da (buna İstanbul'da dahil) ilk kar yagisi gorulebilir. Bununla ilgili zamanla bilgi vericem. Sistemin tarihini Karalama tahtasinda yazmistim. Öğretmenler gunu kutlu olsun..


    15 kasima dogru kis guncellemesi yapacagim.

    Ogretmenler gunu mesajiyla sistemi mujdeleyen Efsane Semih :gun_bandana:

  • hocam zaten ortalama sicaklik hala yuksek.kiyilarda kar goremesekte,soguk bir döneme giriyor olmamiz bile güzel.

    Inan kar manyagi biri olarak sua asamada kar yagsada olur olmasada olur.Yani 24 kasimda yuksek basinc iskandinavyada olsun.bize soguk hava insin yeterli. kar olmasada olur. onun oncesinde de yuksek basinc avrupada gezinsin. bu sekilde kisin baskin olabilecek sinoptigi yakalamis oluruz. sicakliklar normaller altina insin. Bu goruntuyu yakalarsak kar zaten illaki yagacak. hemde mezuralık..


    Aysonu tekrar isinma trendi olabilir. devaminda ise saglam sistem gozukuyor. 6 7 Aralik gibi. Sure cok uzun. Onumuzdeki sistemi bir yasayalim soguk donguye girelim. Devamina bakariz.


    Aralik ayinda kisa erken giris yapabiliriz demistim. 2016 aralikta bir baslik acmistim. Sistemler silsilesi diye. Yine benzer bir aralik ayi yasayabiliriz. Kismet artik.

  • salihreis mini buzul caginin ne zaman gelecegini kimse bilmiyor. Nezamanki kuresel ortalama sicaklik 0 derecenin altina iner ozaman yorum yapabiliriz. Suan hala pozitifteyiz. Bu soruyu artik rafa kaldir.

  • Bi kar severek takip ediyorum Semih hocam elinize sağlık hadi bakalım normalde kuru bir soğuk sabahı işe gitmekten nefret ederim ama iyi bir kar havasında işe bile gitmeyi çok severim.