Meteorolojik Araç Gereçler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba bende aranıza yeni katıldım ve kara hasret kalmış bir kar manyağıyım. :)
    Arduino tabanlı bir hava istasyonum var. Temel anlamda Pololu termometre sensörü, BMP180 barometre sensörü ile veri okuma ve esp8266 sensörü ilede uzak sunucuya loglama yapıyorum. İstasyonum Bursanın yıldırım içesinde ve rakım 253. İstasyonum dakika bazlı raporlama yapıyor. Bazen sensör okuma hataları kısa süreli olarak sapkın değerler verse de (ucuz sensörlerden dolayı) temel olarak veriler stabil. Bursa Yıldırım da oturanlar istasyon raporlarına alttaki linkten bakabilirler.

    İstasyon raporlarım
    https://weather.belkan.co/

    NOT: Ekipmanı deprem tahmin çalışmalarımda kullanmak üzere projemi durdurdum.

    Einmal editiert, zuletzt von belkan ()

  • hocam harikasınız, bir gün ben de böyle bir şey yapmak istiyorum

  • Yapımı zor mu acaba ? Videolara baktığımda çok zor olmasa da düşündürdü :) Ayrıca sizin hava istasyonu için dış etkenlere karşı nasıl bir önlem aldınız ?

  • Yapımı zor mu acaba ? Videolara baktığımda çok zor olmasa da düşündürdü :) Ayrıca sizin hava istasyonu için dış etkenlere karşı nasıl bir önlem aldınız ?

    Bazı kısımları sanıldığından daha basit, bazı kısımları ise daha zor. Temel olarak sensörleri kart üzerine yerleştirmek basit ve bu konuda bir çok yardımcı yönergeler var. az biraz yazılımsal anlamda işler var ve bunları google üzerinden temin edebilirsiniz. Ancak uzak sunucuya raporlama işi biraz daha karışık. Burda önce kendi yerel wifi ağınıza bağlanıp oradan uzak sunucuya veriyi göndermelisiniz. Bir gsm sensör kullanarak mobil ağa direkt de bağlanabilirsiniz. uzak sunucunuz üzerinde ufak çapta bir database ve script işi olacak. Ancak sensör değerlerini okuyup bir lcd panele yada bir 7 segment ekrana aktarma işleri temek olarak basit.

    Ben istasyonu kavanoz içerisine koydum ve kavanozu ters çevirip çatıda bir direğe sabitledim. alt kısmından ufak bir delik açtım ve sensörleri dışarı çıkarttım.

    69fa3ed6-46a5-4ab7-85ab-4d0843dd7f86.jpg

    Einmal editiert, zuletzt von belkan ()

  • Bazı kısımları sanıldığından daha basit, bazı kısımları ise daha zor. Temel olarak sensörleri kart üzerine yerleştirmek basit ve bu konuda bir çok yardımcı yönergeler var. az biraz yazılımsal anlamda işler var ve bunları google üzerinden temin edebilirsiniz. Ancak uzak sunucuya raporlama işi biraz daha karışık. Burda önce kendi yerel wifi ağınıza bağlanıp oradan uzak sunucuya veriyi göndermelisiniz. Bir gsm sensör kullanarak mobil ağa direkt de bağlanabilirsiniz. uzak sunucunuz üzerinde ufak çapta bir database ve script işi olacak. Ancak sensör değerlerini okuyup bir lcd panele yada bir 7 segment ekrana aktarma işleri temek olarak basit.

    Ben istasyonu kavanoz içerisine koydum ve kavanozu ters çevirip çatıda bir direğe sabitledim. alt kısmından ufak bir delik açtım ve sensörleri dışarı çıkarttım.

    Çok teşekkür ederim. Biraz araştırdım. Sensorler ve uno fiyat bakımından oldukça makul. Güneş Enerjisi ile çalışan bir sistemin videosu mevcut. O tarz bir uygulama yapabilirim bende. Bilgiler için tekrardan teşekkürler. :)

  • belkan BMP180 sensörü ile sıcaklık ölçmeyi hiç denediniz mi hocam?

    Evet. BMP basınç sensörlerinin sıcaklık ölçüm yetenekleri de var ancak ısı ölçmede basınç ölçme yetenekleri kadar stabil değiller. Tahminimce ısı ölçüm yetenekleri diğer basınç sensörlerinden sıyrılabilmeleri için konulmuş bir ek özellikten fazlası değil gibi. BMP sensörünün bir de altimetre özelliği de var.

  • Evet. BMP basınç sensörlerinin sıcaklık ölçüm yetenekleri de var ancak ısı ölçmede basınç ölçme yetenekleri kadar stabil değiller. Tahminimce ısı ölçüm yetenekleri diğer basınç sensörlerinden sıyrılabilmeleri için konulmuş bir ek özellikten fazlası değil gibi. BMP sensörünün bir de altimetre özelliği de var.

    Aylardır oda sıcaklığı için basit bir set kurmayı düşünüyordum da; maliyet açısından tek bir sensörle işi bitirmeyi planlıyorum. Taşınabilirlik sayesinde gittiğim yere götürebilirim. :)


    İstediğim sonucu alamazsam, kuracağım sisteme göre Ds12b20 yada LM35 sensörünü eklemeyi düşünüyorum.


    Birde evde boşta duran 1-2 tane PIC 16F877A mikrodenetleyici var, onu değerlendirmeyi düşünüyordum fakat PICkit mevcut değil. Alsamda 100 lira. :) Mecbur Arduino UNO'ya döneceğim gibi.


    Bu arada yanıtınız için teşekkür ederim.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Arkadaşlar distrometre nedir? Mgm birkaç ildeki istasyon ek olarak bir de bu aracı kurmuş. Aydın'da 6 tane kurulmuş ve bunlardan birinin bulunduğu konumda herhangi bir istasyon bulunmuyor. İnternetten araştırdım ve sanırım yağış türünü belirleyen bir alet. Sıcaklık,yağış vb. unsurları ölçemiyorsa neden istasyon olmayan bir yere kurulmuş anlayamadım.

  • Arkadaşlar distrometre nedir? Mgm birkaç ildeki istasyon ek olarak bir de bu aracı kurmuş. Aydın'da 6 tane kurulmuş ve bunlardan birinin bulunduğu konumda herhangi bir istasyon bulunmuyor. İnternetten araştırdım ve sanırım yağış türünü belirleyen bir alet. Sıcaklık,yağış vb. unsurları ölçemiyorsa neden istasyon olmayan bir yere kurulmuş anlayamadım.

    Ben şimdi sizden duydum ve araştırdım. Türkçe kaynak yok gibi ve yabancı kaynak dahi çok az ama sekiz-dokuz derme çatma bilgiyi yanyana getirip birleştirdikten sonra şöyle bir sonuç çıkardım.

    Havada bulunan sıvı veya katı su parçacıklarının boyunu, dağılımını ölçen araç. Radyo frekans yada lazer ışığı kullanılır. Yağmur, kar, dolu ayrımını bariz şekilde yapabilir. (Tahmin yürütmeyen, o anki hava durumunu laser yada radyo frekans yöntemleri ile çok daha hassas yapıp; şu oranda kar, yağmur yada dolu yağıyo diyebilen araçtır kendisi.)

  • Arkadaşlar Bu ürünü sipariş ettim pişman olur muyum sizce ekran kalitesi süper lakin ölçümleri konusunda nasıldır üzmez inşallah bilen var mıdır ne diyorsunuz?


    https://www.amazon.de/gp/aw/d/…w_112771011_t1_B075DZ99YD

    Hocam bu ürünü kullanmadım fakat şunu söyleyebilirim: Bu ürünlerde(benzer fiyatta) kullanılan sensörler 3 aşağı 5 yukarı aynı olup modelden modele işin genelde kozmetiği falan değişiyor. Ürün güzele benziyor, kullanıcı yorumları da çok memnun görünüyor. Alınmış alınmıştır, güle güle kullanın.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Hocam bu ürünü kullanmadım fakat şunu söyleyebilirim: Bu ürünlerde(benzer fiyatta) kullanılan sensörler 3 aşağı 5 yukarı aynı olup modelden modele işin genelde kozmetiği falan değişiyor. Ürün güzele benziyor, kullanıcı yorumları da çok memnun görünüyor. Alınmış alınmıştır, güle güle kullanın.

    Teşekkürler aslında baldr düşünüyordum aldığım modelin ekranı beni kendine çekti umarım yanlış değerler vermez 0.2 0.3 sapmalardan birşey olmaz ama 1 derece olursa üzer açıkcası, baldrın sensörü daha sağlam duruyor ama fiyat olarak da ucuzdu arada kaldım gelsin artık bakacağız testlerini paylaşırım.


    https://www.amazon.de/BALDR-We…047&sprefix=Baldr+&sr=8-4


    5e73e5fd21173ba507.jpg

  • Teşekkürler aslında baldr düşünüyordum aldığım modelin ekranı beni kendine çekti umarım yanlış değerler vermez 0.2 0.3 sapmalardan birşey olmaz ama 1 derece olursa üzer açıkcası, baldrın sensörü daha sağlam duruyor ama fiyat olarak da ucuzdu arada kaldım gelsin artık bakacağız testlerini paylaşırım.

    Hocam dış ortama yerleştirilen istasyonun konumu inanılmaz farkediyor. Örneğin çevredeki ısı kaynaklarından ve güneş ışığından uzak bir yere koymalısınız. Ben güneş almayan açık balkonun bir köşesine koyduğum halde istediğim verimi elde edemiyorum.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Hocam dış ortama yerleştirilen istasyonun konumu inanılmaz farkediyor. Örneğin çevredeki ısı kaynaklarından ve güneş ışığından uzak bir yere koymalısınız. Ben güneş almayan açık balkonun bir köşesine koyduğum halde istediğim verimi elde edemiyorum.

    Şuan bende bu 2li var memnunum ölçümlerinden sensörlüler seri değilde stabil değer veriyor böyle dondurma kabı yapıştırdım içine lego gibi birşey yapıştırdım onun üstüne koyuyorum yerden yüksek oluyor kuzey ve doğu cephe gündüzleri farklı bir yere koyuyorum güneş almayan memnunum şuan Samsun merkez 17.7 benim konum biraz doğuda ve 120 rakımda 15.7

    96c85f6c85ab511.jpg53547eb24d.jpgfb8ce4cef2019da546db.jpg

  • https://www.direnc.net/basinc-kuvvet-egim-sensorleri


    burada Barometrik Basınç - Yükseklik - Sıcaklık Sensörü MPL3115A2-I2C sensörü var. pic,ardunio yada https://www.direnc.net/nodemcu-v3-modul-cp2102 linkte bulunan hazır wifi-mcu modulune bağlayabilirsiniz.


    nodemcu mikroişlemci gibi çıkışları ve girişleri olan bir mcu wifi modul. spi haberleşme bacaklarından sensörleri bağlayıp ardunio ide ile programlayabilirsiniz

  • Merhabalar.Kendi meteoroloji cihazımı sattım.Sade bir kablosuz termometre yeterli diye düşünüyorum.Elinde satılık ürünü olan varsa mesaj yazabilirler.