Beiträge von belkan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bursa şu an 300 metre rakım, gökgürültülü kar yağıyor :)
    Hava sıcaklığı 10 dakikada 2 derece düştü.

    Ekran-g-r-nt-s-2020-01-30-19-48-32.png






    20 dakika sonra gelen düzenleme...
    Bursanın kar sevinci bu kadar arkadaşlar. 20 dakika önce kar vardı, yağıyordu, soğuktu. Şu an hava actı, ısındı bildiğiniz, lodos esiyo. Gösterdi ama elletmedi yine her yıl olduğu gibi :p

    bitti.png

    Arkadaşlar distrometre nedir? Mgm birkaç ildeki istasyon ek olarak bir de bu aracı kurmuş. Aydın'da 6 tane kurulmuş ve bunlardan birinin bulunduğu konumda herhangi bir istasyon bulunmuyor. İnternetten araştırdım ve sanırım yağış türünü belirleyen bir alet. Sıcaklık,yağış vb. unsurları ölçemiyorsa neden istasyon olmayan bir yere kurulmuş anlayamadım.

    Ben şimdi sizden duydum ve araştırdım. Türkçe kaynak yok gibi ve yabancı kaynak dahi çok az ama sekiz-dokuz derme çatma bilgiyi yanyana getirip birleştirdikten sonra şöyle bir sonuç çıkardım.

    Havada bulunan sıvı veya katı su parçacıklarının boyunu, dağılımını ölçen araç. Radyo frekans yada lazer ışığı kullanılır. Yağmur, kar, dolu ayrımını bariz şekilde yapabilir. (Tahmin yürütmeyen, o anki hava durumunu laser yada radyo frekans yöntemleri ile çok daha hassas yapıp; şu oranda kar, yağmur yada dolu yağıyo diyebilen araçtır kendisi.)

    belkan BMP180 sensörü ile sıcaklık ölçmeyi hiç denediniz mi hocam?

    Evet. BMP basınç sensörlerinin sıcaklık ölçüm yetenekleri de var ancak ısı ölçmede basınç ölçme yetenekleri kadar stabil değiller. Tahminimce ısı ölçüm yetenekleri diğer basınç sensörlerinden sıyrılabilmeleri için konulmuş bir ek özellikten fazlası değil gibi. BMP sensörünün bir de altimetre özelliği de var.

    Yapımı zor mu acaba ? Videolara baktığımda çok zor olmasa da düşündürdü :) Ayrıca sizin hava istasyonu için dış etkenlere karşı nasıl bir önlem aldınız ?

    Bazı kısımları sanıldığından daha basit, bazı kısımları ise daha zor. Temel olarak sensörleri kart üzerine yerleştirmek basit ve bu konuda bir çok yardımcı yönergeler var. az biraz yazılımsal anlamda işler var ve bunları google üzerinden temin edebilirsiniz. Ancak uzak sunucuya raporlama işi biraz daha karışık. Burda önce kendi yerel wifi ağınıza bağlanıp oradan uzak sunucuya veriyi göndermelisiniz. Bir gsm sensör kullanarak mobil ağa direkt de bağlanabilirsiniz. uzak sunucunuz üzerinde ufak çapta bir database ve script işi olacak. Ancak sensör değerlerini okuyup bir lcd panele yada bir 7 segment ekrana aktarma işleri temek olarak basit.

    Ben istasyonu kavanoz içerisine koydum ve kavanozu ters çevirip çatıda bir direğe sabitledim. alt kısmından ufak bir delik açtım ve sensörleri dışarı çıkarttım.

    69fa3ed6-46a5-4ab7-85ab-4d0843dd7f86.jpg

    Merhaba bende aranıza yeni katıldım ve kara hasret kalmış bir kar manyağıyım. :)
    Arduino tabanlı bir hava istasyonum var. Temel anlamda Pololu termometre sensörü, BMP180 barometre sensörü ile veri okuma ve esp8266 sensörü ilede uzak sunucuya loglama yapıyorum. İstasyonum Bursanın yıldırım içesinde ve rakım 253. İstasyonum dakika bazlı raporlama yapıyor. Bazen sensör okuma hataları kısa süreli olarak sapkın değerler verse de (ucuz sensörlerden dolayı) temel olarak veriler stabil. Bursa Yıldırım da oturanlar istasyon raporlarına alttaki linkten bakabilirler.

    İstasyon raporlarım
    https://weather.belkan.co/

    NOT: Ekipmanı deprem tahmin çalışmalarımda kullanmak üzere projemi durdurdum.