2018-2019 Ön Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yine yeniden uzun surecek bir maratona baslangic yapiyoruz. Uykusuz geceler,sistem kovalamalar,batiya kaydi-doguya kacti camura batti gunlerine geri donuyoruz.


    Kutupta ve Sibirya bolgesinde sogumalar artti. Kutba yakin yerlerde soguklar yavas yavas guneye dogru inmeye basladi. Bizim zamanimiz iyice yaklasmaya basladi.


    Son 2 senede yaptigim kis tahminlerimi okudum. 2017 kisinda gayet basarili olmusuz. Gecen sene ise Avrupa tahminimde basarili olmus ancak Turkiye ile ilgili tahminimde basariz olmusum. Gayet kuvvetli soguklar Avrupa'yi istila etmis ancak bir turlu sınırdan iceri girememisti. Yani detaylarda kaybetmis olduk. Hic istemedigimiz ve kis oncesinde ongoremedigimiz yerlerde olusan alcak basinclar sistemlerin ve soguklarin yonunu degistirmesine sebep olmus bizide fena halde yaniltmistir. Belki bizim(basta benim) hatamizdan yada teknolojinin yetersizliginden tahmin edemedigimiz olaylar gerceklesti. Atmosferin hala karisik ve cozulmesi zor karmasik bir yapiya sahip oldugunu bir kez daha gormus olduk. Bana gore gecen kisin kotu gececegiyle ilgili tek bir veri vardi oda Sibirya kar ortusunun guneye inmeden Iskandinavya ve cevresine yayilmasiydi. Yani 2017 kisindaki gibi bize dogru uzanmadi ancak kis tahminlerinde bircok veriyi bir araya getirip yorumlayarak bir sonuca varmanin daha dogru oldugunu dusunuyorum. Simdiye kadar hep bu yonde hazirladim tahminlerimi. Hem mevsimlik hemde uzun vadeli tahminlerimde. İstisnalar kaideyi bozmaz diyerek yine benzer yontemle bekletimi aciklayacagim.






    Gelelim onumuzdeki kis mevsimindeki beklentime ;




    Onumuzdeki kis muhtemelen hafif orta arasi bir El Nino olacak ancak artı 1 ila arti 2 arasinda ayni yorumu yapmak yani ayni hava olaylarini beklemek dogru degil.(kuresel anlamda) Yukaridaki resimde Enso artiladikca (Resim 2m sicakligini ifade ediyor) korelasyona gore yesil sari yada turuncu yerlerde sicakliklar artiyor. mavi olan yerlerde ise sicakliklar azaliyor. Yani bu korelasyona gore 2m sicakligimizda Ensonun artilamasinin bize etkisi nötr..




    Olaya birde Qbo acisindan bakacak olursak korelasyona gore Qbo arttikca yesil ve sari olan yerlerde( Resim 500 hpa'yi ifade etmektedir) basinc artmakta beyaz olan yerde ise degismemektedir. Burada beyazi gorup bize etkisi nötr diyemeyiz. İspanya Portekiz cevresinden doguya dogru basincin yukselmesi kuzeyden inecek soguga olusacak tepki alcak basincinin daha doguda olusacagi anlamina gelir. İtalya, Girit,Antalya gibi..


    Kuzeyden inen mavilik basincin dustugu anlamina geliyor. yani bir nevi kuzeydeki soguk havanin guneye inmesi. Ozledigimiz tablo..




    Resimde goruldugu uzere Iskandinavya ve cevresindede basincin yukseldigi alanlar var. Buda bize İskandinavya yuksek basincini yada Azor Yuksek Basincini anlatiyor. O bolgeye yerlesen bir y.b bizim icin gayet olumlu.


    Kisaca korelasyondan yola cikarak onumuzdeki kis mevsimini aylik olarak degerlendirdigimizde kendi tahminim asagidaki gibidir ;


    Aralık Ayı



    Bati Avrupa'dan Iskandinavya'ya dogru uzanacak bir y.b ve dogusunda kalan yerlere soguk havanin inecegi bir sinoptik.


    Ocak Ayı




    Iskandinavya'dan Orta Avrupa'nin kuzeyi boyunca yerlesecek bir yuksek basinc.


    zMPBb7.gif


    Subat ayi ile ilgilide bir fikrim var ancak son yillarda Subat ayi tahminlerimiz nedense tutmuyor. Veriler olumlu oldugu halde atmosfer bildigini okuyor. Oyuzden Şubat ayı tahminini Ocak ayina biraktim..


    Yagislar Akdeniz havzasi boyunca ve ulke genelinde normallerin ustunde olacak. Soguk havaya bagli olusacak depresyonlarla kis mevsiminde ulkemiz kuraklik sikintisi cekmeyecek.


    Ön kis tahminim bu sekildedir. Gerektiginde Kasim ayinda tekrar guncellenecektir.


    Sevgilerimle..

  • Sayın hocam elinize sağlık; tahmininiz hayırlı olsun. İlk etapta Aralık ayı için İtalya ile ufak tatlı bir rekabete gireceğiz gibi; öncelikle Ocak daha sonrada inşallah Şubat bize gülecek.. :)

    Bara döda fiskar följer strömmen...



    Einmal editiert, zuletzt von Vintersaga ()

  • Bizim için asıl dönem başlıyor benim de görüşüm bu senenin biraz daha yağışlı geçeceği yönünde yanına soğuk hava ve kar da olursa çok daha iyi olur tabi hayırlısı olsun semih hocam.