2018-2019 Sonbahar - Kış Sezonu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Arkadaşlar,

    10. yılına doğru kararlı ve her yıl daha da güçlenerek koşar adımlarla giden Havaforum'un çok değerli takipçileri, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

    Bu yıl her zamankinden daha heyecanlı bir başlangıç yaptığımız Sonbahar - Kış sezonunda heyecan ve adrenalin pek de düşmeyecek gibi görünüyor. Öncelikle bu başlıkta sizlere bir sonbahar kış tahmini yapmayacağım lakin arada bazı ipuçlarını paylaşmak istiyorum.

    Her yıl takip ettiğimiz belli bağımsız değişkenleri bu yıl da şöyle bir gözden geçirdiğimizde bazı pattern'leri görebiliyoruz. En özet hali ile benim "belli istatistiki nedenlerden dolayı" pek de tercih etmediğim bir erken kış bu yıl için beklentilerimin arasında yer alıyor. Erken kış deyince kimsenin aklına Ekim ayı ortasında lapa lapa kar gelmesin ancak bu yıl özellikle Ekim - Aralık arasında kuzey ve bat bölgelerin yağış konusunda ortalamaların üzerinde nasipleneceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Orta Akdeniz kökenli siklonların getireceği lodos arkası karayel poyraz kovalamacaları bu sezonun ilk yarısında ziyadesiyle göreceğiz.

    Orta ve özellikle Doğu Avrupa'da tatminkar kar yağışlarına ortalamaların altında gerçekleşecek sıcaklıklar eşlik ederken bunun Christmas dönemine yakın gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. İzlanda'nın çoğunlukla YB etkisinde kalacağını ve bu YB'nin zaman zaman İskandinavya'ya doğru yapacağı hareketlerin polar atakları Balkanlar ve Doğu Avrupa üzerinden ülkemize yönlendirecektir.

    Daha fazla bilgi vermektense verileri biraz daha inceleyip analiz ederek sizlere daha derli toplu bir tahmin vermek niyetindeyim.

    Global açıdan geçtiğimiz yıllarda dile getirdiğimiz kuzey yarım küredeki soğuma döngüsü bence başlamıştır. Etkilerini 2020 yılı kışında daha belirgin yaşayacağız. Bu konuda teorisyenlerin makalelerini takip etmeye devam edeceğim.

    Mutlu, sağlıklı ve bir arada kalacağımız bir sonbahar kış sezonu dileklerimle,

    Kış tahminimde görüşmek üzere,;)

  • Tahmin için teşekkürler sayın hocam; hareketi ve enerjisi bol bir sezon olacak umarım.. :)


    2020 sonrası soğuma döngüsü ile ilgili aktaracağınız bilgileri merakla bekliyor olacağım. :hfyeni (25):

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Hocam istanbula kar erken dusebilirmi bunumu anlamaliyiz

  • Ben teşekkür ederim Vintersaga kardeşim. Kuzey yarımküredeki global soğuma döngüsü artık çok daha yüksek sesle konuşulur hale geldi. Bu kışın özelinden bağımsız olarak güncel makale takibini sizler adına yaparak bilgilendirmeye devam edeceğim!