Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


  • Çin'in bugün açıkladığı Hıyarcıklı (Bubonik) Veba vaka olayı, geçen hafta (yukarda) paylaştığım Moğolistan'da çıkan 2 veba vakalarının çıktığı yere ziyaret etmesi sonucu bir çobanda(çiftçide) çıkmış. (Allah aşkına orada böyle bir vaka açıklanmış sen gidip de niye oraya bakmaya, orayı ziyaret emeye gidiyorsun?)

    Moğolistan'da çıkan 2 vakadan birinde Pnömonik Veba vardı, bu Çin'de çıkan vaka da ise Hıyarcıklı Veba.

    https://tr.sputniknews.com/asy…aki-veba-cine-mi-sicradi/


    Hıyarcıklı (bubonik) veba nedir?

    Tedavi edilmezse ölümcül olan vebaya, çoğunlukla kemirgenlerde yaşayan Yersinia pestis isimli hayvansal bir bakteri neden oluyor.

    Hıyarcıklı veba, hastalığın en insanlara bulaşabilen en yaygın türü.

    Bu adı, bulaştığı insanın lenflerinde, kasıklarında ve koltuk altlarında oluşan hıyarcık şeklindeki acılı şişliklerden alıyor.

    2010 ile 2015 yılları arasında dünya çapında 3 bin 248 vaka bildirildi ve bunların 584'ü hayatını kaybetti.

    Bu hastalığa tarihte, kara ölüm adı da verildi. Bunun nedeni de hastalığın uzuvlarda oluşturduğu kangrenimsi karartılardı.

    Hastalık nasıl etkiliyor?

    Enfekte olan kişi genel olarak iki ila altı gün içerisinde hastalık belirtileri göstermeye başlıyor.

    Yumurta büyüklüğü kadar şişebilen lenf bezlerinin yanında, hastalar, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, has ağrısı ve yorgunluk gibi belirtiler gösteriyor.

    Veba aynı zamanda ciğerleri de etkiliyor, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes alma güçlüğüne sebep oluyor.

    Bakteri kana da karışarak sepsis adı verilen duruma neden olabiliyor. Bu noktada hastalık, doku zedelenmesi, organ yetmezliği ve ölüme varabiliyor.

    Nasıl kaparsınız?

    • Enfekte olmuş bitlerin insanı ısırması sonucu geçebiliyor.
    • Hastalıklı fare, sıçan gibi kemirgenlerle temas edilmesi ile bulaşabiliyor.
    • Hastalık taşıyan hayvan veya kişiden havaya saçılacak damlacıkların nefes yoluna karışması ile de vücuda girebiliyor.
    • Kedi köpek gibi evcil hayvanlar da bit ısırıkları veya hastalıklı kemirgeni yiyerek hastalık kapabiliyor.

    Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki vaka sonrası, Çin hükümeti veba taşıma ihtimali olan hayvanların etlerinin yenilmesini yasakladı.

    Veba sonucu hayatını kaybeden kişinin cenazesi ile yakın temas eden kişilere de hastalık bulaşabiliyor.

    Hastalık eğer tedavi edilmezse yüksek ihtimalle ölümcül olabiliyor. Bu nedenle hızlı bir antibiyotik tedavisinin hayati.

    Kan ve diğer örnekler üzerinde yapılan laboratuvar testleri de erken teşhis açısından önemli ve hayat kurtarıyor.


    Bu bir salgına dönüşebilir mi?


    Veba hastalığına dünyanın farklı bölgelerinde halen rastlanıyor. Yakın zaman önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Madagaskar'da salgınlar yaşandı.

    Eski çağlarda özellikle de Orta Çağ'da veba salgınlarına sıklıkla rastlanıyordu ancak hızlı müdahaleler sayesinde artık salgınlar bölgesel kalıyor.

    Southampton Üniversitesi'nde mikrobiyolog olarak görev yapan Doktor Matthew Dryden, Moğolistan'daki vakanın hızla tecrit edilmiş olmasının önemine vurgu yapıyor:

    "Hıyarcıklı veba, Covid 19'un aksine antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Durum her ne kadar endişe verici olsa da tek bir vakadan bahsediliyor ki bu vaka da hızla tedavi edilebilir."

  • Şimdi sen adamı eleştiriyorsun neden veba olan yeri ziyaret ediyorsun diye. Aga adam da akıl olsa dağ sıçanını çiğ çiğ yemez zaten

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • Maalesef tarih eserleri yok etmekte ülkemiz bir numara. Restorasyon ayağına kaç tane böyle tarihi eser yok edildi. Baraj için kaç yıllık hasankeyf yok edilmiş. Ne desek boş ya. Gidip görmeyi çok istiyordum hasankeyf'i. Mesela Bursa'da tophane surları var osmanlı'nın ilk yerleşimi diyebiliriz. Restorasyon ayağına surlara ek yer yaptılar full cafe,bahçe oldu. Surlar'da bu sene yapılmış gibi. O tarihi özelliği de gitti. Tarihimize sahip çıkamıyoruz. Hep talan ediyoruz..

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Sahlepçiler Mahallesi'nde yangın çıktı. 10'dan fazla ev alemlere teslim olurken olaydan henüz can kaybı bilgisi gelmedi.


    Son Dakika: Artvin Sahlepçiler mahallesinde çıkan yangında köy evleri yanıyor


    Artvin’de çıkan yangında bir köyümüz cayır cayır yanıyor


    Son Dakika: Artvin Sahlepçiler mahallesinde çıkan yangında köy evleri yanıyor


    Evlerini boşaltan vatandaşların, durumu itfaiye ekiplerine haber vermesi üzerine bölgeye gelen ekipler, yangına müdahale etmeye başladı. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Ekin Kollama'nın TAA adlı Youtube kanalında yayınladığı "Xiaomi Elektronik Yazı Tahtası" adlı video hükümet tarafından engellenen ilk içerik oldu. Videoya tıklayan kullanıcılar "Bu içerik, hükümet tarafından yapılan yasal bir şikayet nedeniyle bu ülkenin alan adında kullanılamıyor" hatasıyla karşı karşıya kalıyorlar.


    88f77109b1d9b6ed8.png8daac324abf9df527fb696c80.png

  • Selam arkadaşlar yksnin 10 temmuzda açıklanacağına dair söylentiler var bunun gerçeklik payı nedir mesela haber siteleri gazeteler vb. Böyle bir haber goreniniz var mıdır?

  • Selam arkadaşlar yksnin 10 temmuzda açıklanacağına dair söylentiler var bunun gerçeklik payı nedir mesela haber siteleri gazeteler vb. Böyle bir haber goreniniz var mıdır?

    Hocam, daha Lgs açıklanmadan Yks nasıl açıklanacak^^^^, Yks'nin açıklama tarihi 28 temmuz 1.2 gün önce açıklanır ama, ben hiç zannetmiyorum o kadar erken açıklanacağını,kim dedi bunu size ki?

  • Hala devam ediyor mu? Birde tam olarak nasıl kast ettiğiniz durum? Yardımcı olabilirim.

    Devam ediyor. Laptop padini düşünün. Herhangi bir sekme üzerine geldiğinde Ok sağ tık yapmış hale geliyor. Kablo mouse taktım kabul etmedi. Sistem geri dönüş yaptım olmadı. Mekanik olarak sağ sol tıklama tuşlarını temizledim olmadı... Virüs benzeri bir şey var sanırım. Yakın zaman önce de bazı tuşlar çalışmıyordu sanal klavye kullandım. Sonra o çalışmayan tuşlar kendi kendime çalışır hale geldi...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Devam ediyor. Laptop padini düşünün. Herhangi bir sekme üzerine geldiğinde Ok sağ tık yapmış hale geliyor. Kablo mouse taktım kabul etmedi. Sistem geri dönüş yaptım olmadı. Mekanik olarak sağ sol tıklama tuşlarını temizledim olmadı... Virüs benzeri bir şey var sanırım. Yakın zaman önce de bazı tuşlar çalışmıyordu sanal klavye kullandım. Sonra o çalışmayan tuşlar kendi kendime çalışır hale geldi...

    Bilgisayar laptop mu? Çift ekran kartı mı var?


    Windows + R tuşuna basın, cmd yazıp Enter tuşuna basın. Komut kısmına Rededit yazıp yine Enter tuşuna basın.

    Daha sonra adım adım şu yolu takip edin.

    Bilgisayar\HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers bu klasördeki New ve NcCplDekstopContext klasörü hariç herşeyi silin.



    Şu adımı uygulayın. Olmuyorsa combofix diye bir program var eskidir ama etkilidir. Virüsleri ve hataları bulur boyutu çok küçük bilgisayarı taratın. Ondan da sonuç çıkmazsa webroot uygulamasını kurarak virüs taratın garanti bankası kullanıyordu. Olmazsa tekrar yazın bende farklı çözüm yolları düşüneyim.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞

  • @4 Şubat Genelde o durum kayıt defteri zarar görünce oluyor. Virüs veya sistemsel hatadan olabiliyor. Sistem geri alma ile düzelmiyorsa dediğim işlemleri uygulayın. Onlarda olmazsa kayıt defteri onarma programları var YouTube'dan onları izleyerek kayıt defterini onarın. Oda olmazsa mecbur format gerekebilir. Ama dediğim adımları deneyin düzelme ihtimali yüksek. Birde mouse takınca kabul etmiyor dediniz o zaman aklıma driverları silinmiş olabilir diye düşünce geliyor o zaman birde en son çare driver güncelleyin mouse,USB girişlerinin falan.

    Mustafa Kemal ATATÜRK 1881-19∞