Son Şans

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • En basiti Google girip İstanbul Meteoroloji yazdığınızda safya başında çıkan 8 günlük hava raporu veren Weather com neredeyse bütün kış hiç sektirmedi.Bizim meteorolojiden dahi daha iyilerdi adamları da tebrik ederim. Sonuçta hocamız öngörülerini paylaştı karı verecek Allah C.C. bu kışta böyle olması gerekiyormuş sağlık olsun.

  • Ne yazayim bilmiyorum. Bu goruntuden sonra yazacak birsey yok. Son kez havada gorseydik bari. Simdide 8 martta sistem belirdi. Bu devasa soguk bile gelmediyse o nasil gelsin.


    Semih Bey canınıza sağolsun bu sene ötelemden başka birşey görmedik zaten, Mart ile beraber soğuklar yine olacaktır ancak bizim beklediğimiz örtü yapan sistemlerin gelmesi için 10 günümüz kaldı bundan sonra değişen güneş açılarının da etkisi ile kar şansımız tamamen ortadan kalkacak. Bu senozonu karsız kapatırsak 6 ocak 2017 sistemini ile 2 yılda sadece 1 defa kar görümüş olacağız çok üzücü bir tablo.

  • @Efsane-Semih hocam canınız sağolsun varlığınız yeter geçmiş olsun ben kendi adıma kışı kapattım gerekli açıklama yaptınız var saydım teşekür ederim hayat devam ediyor nice kışlara hep beraber nasip değilmiş her işte bir hayır vardır rabbim istemedikten sonra elden bir şey gelmez ne yapsak nafile :31582

    hicbir kis, kis mevsimi mart 15 olmadan bitirmedim. takibe devam.

  • hicbir kis, kis mevsimi mart 15 olmadan bitirmedim. takibe devam.

    Hocam umudunuzu ve azminizi gerçekten takdir ediyorum , bence de daha bitmedi hele hele iç kesimler için daha yeni bile başlıyor diyebiliriz .

    Özel bir sorum olacak. Haftaya cumartesi arkadaşlarla Trakya tarafına pikniğe gideceğiz . Hava sizce nasıl olur?

    Modeller günde elli takla atarken taaa haftaya cumartesi ;) çok gereksiz ve cevaplanamaz bir soru olmuş bu ...

  • Literatürde sıklıkla görülen araştırmalardan biri iyonosfer tabakası üzerinde oluşan anomalilerinincelenmesidir. İyonosfer iyonize olmuş gazlardan oluşan bir atmosferik tabakadır ve iyonlaşmanınana kaynağı olan güneş ışınları dışında başka etmenlerinde iyonosferik plazmadaki kompozisyonudeğiştirebileceği düşünülmektedir. Bu değişikliğe neden olabilecek bir doğa olayı da depremdir.Depremlerden dolayı deprem bölgesi ve çevresinde elektrik ve manyetik alan değişiklikleri meydanagelmektedir. Bu değişiklikler atmosfere doğru ilerlerken iyonosfer de bulunan nötr atmosfer ile iyonizeolmuş plazmanın birleşmesi sonucu (coupling), iyonosferin elektron yoğunluğu değişir (Calais ve diğ.,1998). Depremlerin iyonosfer de yaptığı değişimler ilk olarak 1960 yılların başlarında araştırılmayabaşlanmıştır. Araştırmacılar büyük depremlerden önce herhangi bir öncül işaretin belirlenebilmesi içinkritik frekans, F2 katmanının en üst elektron yoğunluğu ve toplam elektron içeriğini incelemişlerdir.Calais ve diğ., (1998), 17 Ocak 1994’de 6.7 şiddetinde meydana gelen Northridge depremi nedeniyleoluşan TEİ anomalilerini 7 istasyon yardımıyla incelemişlerdir. TEİ verilerinde band-geçiş filtrelemeyapılarak depremden bir gün öncesi, deprem anı ve depremden bir gün sonrası mevsimsel değişimlerdikkate alınmıştır. Elde edilen zaman serileri incelendiğinden depremden sonraki 10-30 dakika içindeTEİ değerlerinde %1 ila %3 arasında değişim gözlenmiştir.

  • Rüzgarlar basınç farklılıklarından doğar ve daima yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser.Basınç farkı rüzgarın hızını etkileyen temel etmendir. Basınç alanları arasındaki fark ne kadar fazla ise, rüzgar o kadar hızlı eser. Basınç farkının güçlü olduğu yerlerde izobarlar sık, zayıf olduğu yerlerde ise seyrek geçmektedir.Zonal tersine dönecek bu konuda bir endişe yaşamıyoruz öncellikle bunu belirtelim. Hep söylediğimiz gibi Baffin bay ve Kuzey Atlantik çok büyük önem taşımakta. Kısaca tekrar belirtmek isteriz ki kuzey rüzgarı basınç dağılımını önce güney enlemlere ardından lodos ile kuzey enlemlere itecek . Buna en güzel örnek bir çay bardağına sıvı yağ ve suyu koyun biri altta bir üstte kalır aynı mantık anlatmak istediğim şey. Hava basıncının aynı olduğu yerleri birleştiren eğrilere izobar (eş basınç) eğrisidir . Alçak ve yüksek basınç merkezleri arasındaki uzaklık arttıkça rüzgarın şiddeti azalır ve ayın 20 si gibi bu durumu yaşayacağız ve sonra AB ve YB bir birine neredeyse yapışacak ve işte sistemi almaya başlayacağız. Her geçen gün nakış gibi dokumaya devam ediyor sistem . Modeller size farklılık gösterecektir. Hatta şunu söylemek isterim ki cuma yada cumartesi modeller ülkemiz için çok saçma bir çıktı verecek sakın paniklemeyin. Ukalalık olmasın ama yıllarını bu işe vermiş 6 sene beyin patlatmış bir meteoroloji mühendisi olarak biz sistemi alacağımızı söylüyoruz.Bir ihtimal daha var geçenlerde bahsetmiştik Hazar basıncı aynı günlerde hareket ederse 1987 kışının bir tekrarını hatta bir tık üstünü yaşamamız içten bile değil . BU ihtimal halen %10 seviyelerinde ve ondan da pek ümidimiz yok . O olmasa bile 3 ayda yağacak toplam kar miktarını ( İstanbul için 4 -5 günde haddinden fazlaca alma ihtimalimiz ise çok yüksek ) İç bölgeler için bişey söylemeye gerek yok bu sistemde hemen hemen her yer kar alacak gibi. Buna İzmir-Antalya bile dahildir.
    10 gün kaldı bu sene hiç kar görmeyen İstanbul olarak az daha sabır .
    Herkese iyi forumlar umarım açıklama yapabilmişizdir

    Senin baffin bay dedigin yer gronlandin batisi. Senin o taraflarla ne isin var. O bolgede olusan basinc dagiliminin bize etkisi yuzde 10 bile degil.


    Hazar basinci diye bir basinc yok.


    Cuma yada c.tesi modeller sacma cikti verecekmis. Niye ? :) sacma ciktinin tahminimi olur.

    Sen uydu goruntusune gore bulutluluk takibi vs yaparsin. radarlada yagis tahminini. yarinin tahmini bile modeller uzerinden yapilir.


    Yine Uymadi..

    Guney eylemde yatay eksen etrafindan kuzeyi guneye itecek. Burdan sonrasini okuyamadim.


    Bu arkadas gecen sene siteden kovulan yarim yamalak dahi diyemeyecegim meteoroloji bilgisi olmayan biri. Met. muhendisi olmasini gectim amatör bile degil maalesef. Keske met. muhendisi olsa. Ozelden bana diplomasini gondersede blog acsak kendisine. bu yazdiklarina gore bilgisi sifir. Benim 10 sene onceki halim.


    Uyeleri uyarayim dedim..