S-400 Soğuk Havadan Koruma Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Havada artık koklanacak pek bir kis havası kalmadı.Bu sene ilk defa kıyı kesimlere kar yağmadan nerdeyse + 20 derecelere varan bahar havası yasiyoruz.Kuzeyli rüzgarların nerdeyse hiç olmadığı ve lodos yemekden ki lodos arkası kar gelir, bırak karı nerdeyse yağmuru bile göremedik.Baş agrisi ve migrenı olanlar bu sene cekmedikleri kadar cektiler.Havanın ne kadar kirli ve pis oldugunu; arabalarınizi yikattiginizda ertesi gün üstündeki tozdan anlayabilirsiniz.Şuan bu yaziyi yazarken dışarda nerdeyse 80 kuvvetinde lodos var ama yağmur bile yok.
    Bu sene gerçekten hepimiz karlı havayi çok özledik ve hala umut arıyoruz, aramakda en doğal hakkımız.
    İyi akşamlar.

  • Ben ümidimi koruyorum. Belki bizde yazdanvari gunler var ama kuzeyimiz soguk. Soguk oldugu surece ben kisi bitirmem. Ay ortasi civari beklentim devam ediyor.


    @SiberianTiger Sibirya ile ilgili gelismeler varsa takip etmeni rica ederim. Bizi bu saattrn sonra anca o paklar.


    Diyagramlsrda 850 ye degil 2m yi takip etmenizi oneririm.

  • Stratosferik ısınma Sibirya için uygun şartlarını devam ettirse de; bizi en çok zorlayan daha önce bu kadar süre ısrar ettiği görülmeyen negatif pna'dır. Kesinlikle bilinmelidir ki; en büyük sebep budur. Bu bizler için de bir tecrübe oldu. Unutulmamalıdır ki; Abd'nin doğusu soğuk geçtiğinde jet akımları Grönland Yükseğinin oluşumunu destekler ve soğuklar batı Avrupa’ya iner. Bu durum Azorun kıta içerisine dalmasına engel olur. Dolayısıyla ülkemiz sıcak tarafta kalır. Bu duruma pozitif pna ve Negatif ao denir.


    Lakin Abd'nin doğusunda yüksek basınç hakimiyeti olursa bu duruma negatif pna denir. Sanki güzel bir durum gibi gözükse de sakıncası şudur; Abd'nin doğusundan atlantiğe dalan bu yüksekler İzlanda'yı azdırıyor. Aynı zamanda doğuya ittiriyor. Kıta içerisine güneyden dalan Azorun kafası bu izlanda yüzünden eziliyor ve Ao pozitif kalıyor.


    Dolayısıyla 20 Kasım'dan Ocak Başına kadar ısrarcı bir pozitif pna yaşadık ve elimiz boş kaldı. Ocak ortasından bugünlere kadar çok ısrarcı bir negatif pna yaşadık ve elimiz yine boş kaldı. Bize nötre yakın pna ya da negatiften nötre geçiş yapan pna lazım.


    Özellikle Negatif pna Sibirya'nın ülkemiz için uygun konuşlanmasına müsade etmiyor; zira polar vortex hızlı bir şekilde doğuya hareket ederek Barents bölgesinde batılı akımları kuvvetlendiriyor. Sibirya için Pozitif ve nötr pna uygundur. Modeller Ocak sonunda 1070'lik Sibirya verirken bu yüzden döndü.


    Pna durumuna bakalım diyorum yalnız bu sene Endexler de pek güvenilir değil ama yine de aşağıda paylaşıyorum;


    forum.havaforum.com/attachment/16248/



    Görüldüğü üzere nötr ve pozitif pna dönemi başlıyor. Pozitif pna çok kuvvetli değil yani nötre yakın. Dolayısıyla Sibirya biraz daha rahat olacak. Aynı zamanda Stratosferik şartlar uygun.


    @Efsane-Semih Hocam size katılıyorum. Yer seviyesi yeteri kadar soğuk olmadığından sibirya bize ilaç gibi gelir. Gelişmeler olunca aktarırım. Şimdilik bu kadar.

  • @SiberianTiger hocam Kırgızistan'da ki arkadaşlarla konuşuyorum da adamlar bu kadar kurak bir kış görmemişler daha önce . Önceden kar yağdı mı en az 10 gün kalkmazdı. Şimdi kar 3-5 cm yağıyor diyor. Paso yüksek basınç -30 lar . Gündüz sis pus gece ayaz. sebep ?

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • @SiberianTiger hocam Kırgızistan'da ki arkadaşlarla konuşuyorum da adamlar bu kadar kurak bir kış görmemişler daha önce . Önceden kar yağdı mı en az 10 gün kalkmazdı. Şimdi kar 3-5 cm yağıyor diyor. Paso yüksek basınç -30 lar . Gündüz sis pus gece ayaz. sebep ?

    Yüksek basınç hakimiyeti nedeniyle o bölge kurak geçti. Yüksek orada sabit kaldı. Hareket edemedi. Sıkıştı. Ayrıca Hazar yükseği de o bölgeye genişledi. Kışın ekmeğini Doğu Rusya yedi. Unutulmaz bir kış yaşadılar. Çünkü Sibirya dönüş hareketi ile poları oraya indirdi. Şimdi yet seviyesi soğukları Batı Rusya'da etkili olmaya başlıyor. O bölge de ısı yükselecek. Tabi bu yükselme mevsimine göre olacak. Bu durum yağış oranını artıracak. Yani güzel bir Şubat ve Mart ayı Kırgızistan için bekliyorum.

  • bizim tek davamiz sibirya olmalidir. Subat geldi geciyor ve haberlerde de goruldugu uzere cicek acan yerler olmuş . Yani yok efendim balkanlar gelen soguk ve yagisli hava geliyomusta artik bizi o tarz sistemler paklamaz . Tek ilacimiz sibirya . SİBİRYA!

  • Atış poligonuna bi atışda ben yapayım;
    Şubatın 14 ünde karadeniz üzerinden soğuk ve yağışlı hava giriş yapacak 15 inde karadeniz sahilleri marmara iç anadolu ve doğu anadolu yoğun kar alacak iç ege ve göller yöresi hafif kar alacak :gun_bandana: rk223_kgigf-12351 rk223_kgigf-12351 umarım birazı olsun tutar :P

    @Efsane-Semihhocam ben bu hissiyatı sizin şubat ayı değerlendirmenizden esinlenmiştim ve sonucunda görüyorum ki ay ortası beklentiniz gerçek olmak üzere yıllardır hava durumu hava koşulları merakım vardır ama bu kadar uzun vadeden takipçilerine böyle ilham olan herhangi bir kişi veya kurum görmedim sizi tebrik ederim şahsi olarak fikrim ay ortası sisteminin efsaneye yakın bir sistem olacağı yönünde tabi ki sadece hislerimle söylüyorum bunu değerlendirmelerinizi takip etmeye devam edeceğim yaz aylarında bile
    Saygılar