Kış Başlıyor

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • herkes kendi cevabını kendi üslubuyla verir bu nedenle ne semih hocayı ne de başka birini savunur gibi olmak istemem ama söylemeden geçmek istemedim:


    gördüğüm kadarıyla, semih hocanın tahminleri büyük ölçüde sistemler modellere yansımadan önce, farklı kaynaklara ve tecrübelere dayalı yapılan tahminler ve meteoroloji gibi halen tam anlamıyla çözümlenememiş bir alanda bu kadar uzun vadede %100 başarılı olmak zaten imkansız. Belirttiği tarihlerin (11 ocak hariç) hepsinde zaten soğuma gerçekleşti, hatta aralık başındaki sistemde aydos yolunda yerde kar da gördüm.


    insanları meteorolog ya da amatör tahminci yapan olgular esasen kar yağışı ve olağandışı hava olaylarıdır. o yüzden gönülden geçen kış mevsimindeki her soğumanın kar getirmesidir. Geçtiğimiz aylardaki ortalama üzeri sıcaklıklar ne yazık ki gelen soğumaların, hava durumunu ancak mevsim normalleri düzeyine indirmesine yetmiştir. Semih hoca soğumaları daha modellere yansımadan tespit etmede çok büyük ölçüde başarılı olmuştur ancak dediğim gibi soğumanın etkisini tespit etmede kısmen başarısız olmuştur ancak bunun nedeni uzun vadeli yaklaşımıdır, vade yaklaştıkça tahminlerini zaten revize etmiştir.


    kışın ikinci yarısının karsızlık sendromumuza bir çare olmasını diler, tüm "kar"daşlarıma saygılarımı sunarım.

  • @Efsane-Semih Meteorolojiden hiçbir şey anlamam, azor nedir vs. hiçbirşey bilmem ne olduğunu daha yeni öğrendim o yükselen alçak basınca deniyor galiba :D . Ben bu foruma girip bütün konuları ve özellikle Semih hocanın yazdıklarını okudukça keyif alıyorum. Bırakın kim ne derse desin. Bunu konu etmemize bile gerek yok. Semih hocam birşeyler yazdı mı diye hergün duvarı kontrol edip son yazdığı mesajları keyifle okuyorum :D 2 gram birşey öğrendiysem havayla alakalı, sizin sayenizde hocam. İyi ki varsınız. İyi ki havaforum var. Valla işte vakit geçmiyor yoksa her güncellemede keyif alıyorum:D. Emeklerinize sağlık.


    Meteoroloji ile ilgili güzel ders alabileceğim bir kaynak kitap veya video ders şeklinde önerebileceğiniz yararlı bir kaynak varsa tavsiye ederseniz çok sevinirim. Teşekkürler

  • @miray87 Atmosferde kesinlik diye bir şey yoktur. Rabbimizin takdiridir bakarsın sistem kuşa dönmüş bi bakmışsın 1987 kışını yaşamışız o yüzden kesinlikten bahsedemeyiz. Bol bol dua edip şükretmek gerekir.

  • Başka siteleri bilmem ben, havaforum ailesi hem samimi hem objektif. Hocalarımız ise ellerinden gelenin fazlası için gayret sarfediyorlar. Havaforum ailesini takip etmek bana keyif ve zevk veriyor. Herkese iyi akşamlar ve bol efsanevi günler olur inşallah