Asla Unutamadığınız Meteorolojik Olaylar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 42 yaşında bir kar sever olarak 4 mart -18 mart 1987 efsanesini asla unutamam. tek tv kanalı olan trt de akşam hava durumunda İstanbul parçalı bulutlu ve 14 derece olarak gösterilmişti. oysa meteoroloji kuzey doğumuzdaki y.b alanını o zamanın teknolojisi ile hesaplayamamış ve kutuptan kopup gelen sistemin doğu yöne doğru gideceği gibi yanlış bir hesaplama yapmıştı. sabah kalktığımda -2 derece sıcaklık ve müthiş bir tipi vardı. Çengelköy yukarısında oturuyordum ve yer yer 30cm den fazla kar vardı. o sistemde yer yer 1,5 metre kar gördüm. 90 km poyraz ve yoğun kar harika bir sistemdi. tam 3 dalga halinde geldi çünkü blocking hadisesi vardı ve üst üste a.b alanları üretmişti. hayatımda gördüğüm en güzel kıştır 1987. tabi 1985 şubatını da unutamam zira o da özellikle soğuğuyla meşhurdu. ne de olsa 1985 kış Sibirya kışıydı. 2004 ocak 2012 şubat başı 2015 ocak ve şubatta da güzel kar yağışları gördük.

  • Geçen sene kış sezonunun tamamı. Konya olarak Aralığın son haftası başlayan sistem bize merkezde 80 cm, ilçelerde 1 metreyi geçkin kar verdi. Yaklaşık 2,5 3 ay kar örtüsü kalkmadı. Belediye kaldırımlarda dahi yürüme tüneli açtı. Belediyenin araçları yetmedi, belediye tüm hafriyatçıları kiraladı. Okullar 20 güne yakın tatil edildi. Son 50 yılın en ağır kar yağışıydı...

    kesinlikle konya ve ilçeleri geçen sene sezon boyu efsaneydi konyadakiler unutamaz bu kışı erzurumdaki akrabalar kar yok derken bizde 80 cm vardı yıllardır konyadayım her sene neredeyse güzel sistemler aldık fakat geçen yıl efsanenin efsanesiydi

  • 2004 İstanbul 2015 yılbaşı 17 şubat Kocaeli Gebze ve istanbul kadar yoğun olmasada güzel bir 6 ocak sistemi yaşadım özellikle 2004'de 5 yaşındayken abim beni halkalıda kara gömülmiyim diye sırtında bakkala götürdüğünü hatırlıyorum sadece o kısmı gerçekten çok muazzam bir örtü vardı. Ben yanlışsam düzeltin 2012'yi şöyle hatırlıyorum bir gece yatarken İkitellide oturuyordum sabah kalktıgımda efsane bir örtü diz boyunu geçen ve orta kuvvette bir kar yağışı vardı ve okul tatildi ardından ertesi gün okula gittiğimi hatırlıyorum.

    Ateş etmek en büyük vizyonumuz.

    rk223_kgigf-12351

  • 2015 6 Ocak İstanbul/Taşdelen'de mini bir efsane yaşamıştım.-10 derecenin altında soğuk ve lapa lapa yağan bir kar.Kar o kadar kaliteliydi ki :D 25-35 cm yollarda,Taşdelen Mesire Alanında 40-50 cm kar oluşmuştu.İstanbul'un diğer yerleri (Özellikle Avrupa Yakası) nin yağış açısından biraz kötüydü.Kadıköy'e gitmiştim sistem anında 5-10 cm yoktu.

  • @suphi bende iskenderun daydim ve hatay dan gelen otobüslerin üstü kar kapliydi.fakat o sene bu kar dan önce iskenderun da bile don oluyordu.ve bu sistemde derin bi a.b sonucu olusmusti

  • 2004 te 8 yaşında falanım sabah uyandığımızda fena bir tipi vardı. Normalde ekmek almaya 10 dk da gidip gelebilecekken abim yarım saatte anca gelebilmişti istediğim çubuk krakeri unuttuğu için de babamla biz kahvaltıdan sonra tekrar çıkmıştık. Apartmandan çıktığım an o yediğim soğuğu hiç unutamıyorum kar taneleri boncuk gibiydi rüzgarın şiddetiyle suratıma çarpıyordu acıta acıta gözümü asla açamıyordum sanırım o zaman kısa olduğumdan da belimi geçiyordu karın boyu.
    Akşamında da anayollar hızla kapanıyordu gökyüzü kıpkırmızıydı abartısız, birkaç kez gökgürültülü şimşekle iyice karıştı hava beraberinde elektrikler de kesildi elektrik tellerinden kıvılcım çıkıyordu. Eve çıktığımızda mumları yakıp sobanın başında ısınmaya çalışıyorduk. Daha da onun gibisini yaşamadım bu yaşıma kadar. Biraz uzun oldu ama paylaşmak istedim ^^

    • 13 şubat 2004de 1.sınıfa gittiğim zamanlardı Manisa /Salihli de oturuyorum ilk hatırladığım kar yağışıdır kendisi ^^ Öğlene doğru müthiş bir kar yağışı başlamıştı yaklaşık 4-5 saat kesintisiz kiraz tanesi büyüklüğünde lapa lapa yağan karı izlemesi müthişti sıcaklık gündüz -1 filan olmuş gündüzleri eski verilere bakınca geceleri-13lere kadar düşmüş , ozaman 50 cm kar yağmıştı ki buralara okadar kar yağması gerçekten efsane çünkü buralara anca sulu kar yağar , çok ağır sisteö geldiğinde 5 cm ancak kar yağar, o sistem sayesinde ekstradan 1 hafta Tatil kazanmıştık ^^ Çok güzel günlerdi inşallah aynısını en kısa zamanda yaşamak :) dileğiyle
  • Afyon soğuğuyla alakalı ekşi sözlükte bulduğum 1 kaç yazı


    19 OCAK 2012:


    ankaradan 11de yola çıktığımda hava -9 dereceydi bilkentte, -6 dereceydi batıkentte, izmir ise 6 dereceydi akşam saatlerinde. arabanın camları içten buzlandı buğu tamamen dondu, gündüzün göbeğinde yolda buzlanma vardı, bazı benzin istasyonlarında dize kadar kar vardı!!


    07 Ocak 2015:


    şu sıralar kasıp kavuran soğuk.
    sol framede insanlar istanbul soğuğu izmir soğuğu yazıyor, ilginç.
    olm onlar soğuk değil, ılık ılık

  • 14 aralık 2016 elazığ için ayrı bir harikaydı.
    13 aralık 2016 da hafiften yağan yağmur bir şeylerin habercisiydi. hava yaklaşık 5 derece.
    sonra akşam oldu ve yağış bir anda yoğun kara döndü ve hava hızla eksilere çekmeye başladı.
    14 aralık sabahı 40 cm ye yakın kar, gündüz olmasına rağmen hava 4 derece daha düştü ve -8 i gördü.
    kar yağışı dün akşamki kadar olmasa da yoğunluğunu sürdürüyordu.
    ardından hava açınca gelen -20 ler, o karın 20 gün yerden kalkmaması ayrı bir efsaneydi.

  • 4 ocak 2002 cuma günü, yaşım daha 16. Kadıköy Yoğurtçu Parkındaki evimizden Kadıköy Anadolu Lisesine gitmek için saat 8.15 civarı çıktım. Çıkmadan önce bir camdan baktım yağış yok. (Sanırım o gün için kar yağmasını bekliyorduk.) Kapıya indim yağış başladı, okula gidene kadar (6-7 dakika yürüyerek) her taraf bembeyaz olmuştu. Kadıköy`e doğrudan kar yağdığını ilk defa görmüştüm. Sınıfa gittim, biraz durdum zaten tatil olduğu haberi geldi. Bu sisteme ilişkin sinoptikler mevcut mudur?

  • 4 5 sene önce olması lazım lise sondayken saat 15.30 da olan bölüm dersime gitmiştim hava aşırı soğuktu kenarlarda ayaz yemiş karlar vardı çatır çatır. Neyse sınavımız başladı uygulama ders olduğu için iki buçuk saat sürecekti 40 dk geçti bu sırada kar başlamıştı. Müdür nöbetçi öğrenciyi göndermiş bütün öğrenciler evine dönsün okulu kapatıyoruz demişti. Sınavı yarıda bırakıp çıkmıştık ama gök yarılmış gibi yağıyordu yanımda yürüyen arkadaşımı dahi göremiyordum dolmuş bulamadığımız için yarım saat yürümüştük gözlerimiz kapalı şekilde fırtına da eşik ediyordu çünkü ama maalesef hangi sistem olduğunu hatırlayamıyor ve merak ediyorum :)))

  • 4 ocak 2002 cuma günü, yaşım daha 16. Kadıköy Yoğurtçu Parkındaki evimizden Kadıköy Anadolu Lisesine gitmek için saat 8.15 civarı çıktım. Çıkmadan önce bir camdan baktım yağış yok. (Sanırım o gün için kar yağmasını bekliyorduk.) Kapıya indim yağış başladı, okula gidene kadar (6-7 dakika yürüyerek) her taraf bembeyaz olmuştu. Kadıköy`e doğrudan kar yağdığını ilk defa görmüştüm. Sınıfa gittim, biraz durdum zaten tatil olduğu haberi geldi. Bu sisteme ilişkin sinoptikler mevcut mudur?

    forum.havaforum.com/attachment/13255/
    forum.havaforum.com/attachment/13256/
    @Samet_113 resim yükleme sorunum düzelmiş bu arada.