Beiträge von polarhuso

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    bazı arkadaşlar şunu anlamıyorlar. azor anti siklonu çalışmazsa ister Sibirya ister kutup merkezli olsun soğuk sistemleri almak çok zordur. bizim olmazsa olmazımız kesinlikle azor yükseğinin gücü ve konumlanmalarıdır. orta avrupaya kadar genleşen bir azor yükseği bize mutlak az ya da çok soğuk sistem taşıyabiliyor. aksi halde bu kış olduğu gibi kaymağı hep Avrupa yiyor.

    bu tip sistemler bizi sevmiyor.. o yüzden semih hocamı dinleyip de gelmez bu sistem. şaka bir yana daha önceki tecrübeler de göstermiştir ki böyle devasa sistemler özellikle ucu ucuna olduğunda gelmezler. 2010 mart sistemi 2012 şubat sistemi bunlara yakın zamanlı örneklerdir. çünkü aptal azor antisiklonu bir türlü orta avrupaya doğru genleşmiyor. yoksa bu devasa sistem bizim olmuştu. ama sağlık olsun semih hocam. belki 2019-2020 yeni bir milat olur.

    sınırda olan sistemler bizi hep hayal kırıklığına uğratmıştır. o yüzden boşuna beklememeliyiz. her zamanki gibi yine Avrupa bu sistemde kazanandır.

    2012 şubatında kaçırdığımız devasa bir sistem vardı hani!. yine aynı hayal kırıklığını yaşıyoruz. ne şansız bir coğrayada yaşıyoruz arkadaş. b azor yükseğinin bize kaçıncı keleği sayısını dahi unuttuk. 850 hpa da -20 ler ve altı bir sistem yine bizi teğet geçiyor. aynı kaderi yaşamaktan bıktık. ben kışı noktaladım. bu kış tıpkı 1995 gibi 2007 gibi 2014 gibi kestaneler arasına ismini çoktan yazdırdı bile.

    semih hocam, türkiyeyi etkileyen basınç merkezlerinden azor-sibirya anti siklonik hava merkezlerinin aleyhimize çalıştığı açıktır. Sibirya Kafkasların batısına genişlemiyor azor ise sürekli atlantikte ısrarcı ve orta Avrupa eksenli hareket etmiyor ve bu da bizi sürekli ılıman tarafta bırakıyor. bu patern değişecek gibi görünmüyor zira uzun süredir böyle ve hala güçlü bir ısrarı var bu paternin. ben realist olalım ve hayal kırıklığına uğramayalım derim hocam. ben 8 yıldır meteorolojik siteleri takip eder ve fikirlerimi paylaşırım özellikle kış mevsimlerinde. geçmiş tecrübelerimle de dayanarak bu yazıyı yazıyorum semih hocam. kalan ufak umudum ise 15-22 şubat aralığıdır.oldu oldu!. olmadı artık seneye bakarız. sağlık olsun derim.

    azor anti siklonu atlantikte takılı kalıyor ve orta avrupaya doğru genleşmiyor. Sibirya antisiklonu deseniz o da kafkasyanın batısına genişlemiyor. basınç yerleşimleri sürekli aleyhimizde ve maalesef şubat geneli için de bu patern devam edecek gibi görünüyor. şu haliyle şubatı da kışı da kaybettik. 2018 kestanelerin de efsanesi olmaya adaydır. kutbi hava akımlarını azor yüzünden alamıyoruz zira Sibirya olmasa da azor çalıştığı zaman mulaka kutbi soğuklardan yararlanabiliyoruz. 2012 den bei Sibirya yok ancak başta 2015 olmak üzere 2016-2017 kışlarında azor sayesinde polar vorteks bize inmişti. bu kış azor da Atlantik ve batısında istirahat ettiğinden kestane bir kış yaşıyoruz.

    açıkçası ben sizler kadar umutlu değilim. zira azor yükseği güçleniyor ancak bu sefer de genleşme yönü maalesef aleyhimize olmaya başladı. Sibirya zaten Kafkaslardan bu tarafa geçemeyecek görünüyor. aslında bu kış gerçekleşen tek beklentim polar kaynaklı soğuk oluşumlardır. fakat azorun bazen güçsüz oluşu ve/veya güçlendiği dönemde aleyhimize olan genleşme yönleri nedeniyle polar atakları da maalesef alamıyoruz ve yine maalesef şubat içinde bu gelişmeler aleyhimize devam etmektedir. şahsi kanaatim belki şubat 15-22 arasında bir sistem alma olasığımızın olduğu yönünde fakat onun da tahmin edici olma olasılığı azalıyor. çünkü sistem gelse dahi gerek toprak gerekse de deniz sıcaklıkları yeterince düşmediğinden sistemin gücünü kırabilir diye düşünüyorum.

    İstanbul için konuşuyorum... kaynak mı dediniz?. en iyi kaynak 1 ocaktan bugüne kadar yaşadığımız tabi İstanbul'da bizzat şahit olduğumuz hava koşullarından daha iyi kaynak mı olur. en iyi kaynak yaşanmış olandır.. ayrıca basınç yerleşimleri de hala lehimize değil.. gerek azor gerekse de Sibirya yükseğinin hala batılı fazda genleşmemesi şubatı da giderek riske atmaktadır. karsız kışa kış demem ben. yağmur ilkbahar da sonbahar da yağıyor fakat kar sadece kış dönemine mahsus bir hava olayıdır. maalesef coğrafi konumumuz en ufak basınç yerleşimlerinden dahi etkilenebilen bir yapısallığa sahiptir.

    Arkadaşlar, Sibirya antisiklonu yer yer 1065 mbara kadar çıkma eğiliminde. bu arada azor yükseği de yer yer 1040 mbarları zorlamaya ve orta avrupaya doğru genleşmeye başladı. Sibirya sanki batılı genleşme eğiliminde!. ne dersiniz ufukta bir azor-sibirya blockingi olabilir mi?. hepinizin bu senaryo hakkındaki fikirlerini merak ediyorum.

    42 yaşında bir kar sever olarak 4 mart -18 mart 1987 efsanesini asla unutamam. tek tv kanalı olan trt de akşam hava durumunda İstanbul parçalı bulutlu ve 14 derece olarak gösterilmişti. oysa meteoroloji kuzey doğumuzdaki y.b alanını o zamanın teknolojisi ile hesaplayamamış ve kutuptan kopup gelen sistemin doğu yöne doğru gideceği gibi yanlış bir hesaplama yapmıştı. sabah kalktığımda -2 derece sıcaklık ve müthiş bir tipi vardı. Çengelköy yukarısında oturuyordum ve yer yer 30cm den fazla kar vardı. o sistemde yer yer 1,5 metre kar gördüm. 90 km poyraz ve yoğun kar harika bir sistemdi. tam 3 dalga halinde geldi çünkü blocking hadisesi vardı ve üst üste a.b alanları üretmişti. hayatımda gördüğüm en güzel kıştır 1987. tabi 1985 şubatını da unutamam zira o da özellikle soğuğuyla meşhurdu. ne de olsa 1985 kış Sibirya kışıydı. 2004 ocak 2012 şubat başı 2015 ocak ve şubatta da güzel kar yağışları gördük.

    Hala ülkemiz için bilhassa da batı bölgelerimiz için kışın ocak - mart 15 arası olduğunu öğrenememiş kişiler var ne yazık ki!. aralık ayının kışa geçiş ayı olduğu sürekli konu dışı bırakılır oldu. yine modellerdeki kısa süreli zaman aralığındaki büyük değişim senaryolarının varlığından da söz ediliyor. oysa Sibirya anti siklonik hava merkezinin bile giderek yerini alçak basınç merkezine bırakma eğilimine girdiğinden söz edilmiyor ve yaşanmaya başlamış büyük atmosferik değişimin yansımalarından bi haberiz adeta.polar vorteksin merkezini normalden daha güneye doğru indirmeye başlamasını da göz ardı ediyoruz. modellerdeki bu dengesizlikler esasen yeni oluşumların birer yansımasıdır. buna göre yorumlamak da rasyonel olacaktır.

    öncelikle koyyu bir Galatasaray taraftarı olarak Beşiktaş camiasını haklı galibiyetleri nedeniyle kutlarım. ve bu başarılı futbollarının şampiyonlar liginde de sürmesini dilerim. şenol güneş ilk yarı esasen galatasarayın ne oynayacağını görmek ve bir tartmak istedi ve yaptı da. zira Galatasaray maalesef sık sık taktik ve metod değiştiren takım olunca güneş de ilk yar bunu çözdü ve ikinci yarıda da işi bitirdi. tudorun bence en büyük hatası belhanda dan ne hikmetse bir türlü vazgeçmemesi ve yine jason denayer de ısrarına devam etmesidir. dün Galatasaray sahada 9 kişiydi. ayrıca tolganın yokluğunda fernando ve ndiaye dışında basan oyuncu yoktu ve tudor yasin gibi adam eksilten top yapan hızlı bir adamı orta sahada değerlendirmedi ve hala pili bitmiş selçuktan medet umuyor. 4-3-2-1 yerine 4-2-3-1 ile oynarsan ve üstelik ortanın ilerisindeki 3 lünün merkezinde belhanda gibi temposuz ve fiziksiz birisini oynatırsanız o sistem asla işlemezdi ve nitekim de öyle oldu. üstelik de bu hatayı Beşiktaş gibi 3 yıldır bir arada oynayan ve takım olmuş bir ekibe karşı yaparsanız 3-0 bile az oldu derler adama. neyse ki 5-0 6-0 olmadı. Beşiktaş türkiyenin en iyi takımıdır. benim de sezon başından bu yana en büyük şampiyonluk favorimdir. Beşiktaş ila başakşehir çekişecek giibi görünüyor şimdilik.

    Önümüzdeki kış, polar bölge-Sibirya bölge basınç marjının biraz daha polar bölge fazında açık olması ihtimali yüksektir. daha kasım ayında sibiryanın bazı kesimlerinde -56 hatta -60 derecelerin ölçülmesi kanaatimce erken güçlenmiş bir Sibirya termik yükseği anlamına gelir ki bu da sibiryanın güçlü pozisyonunun kış ortasına bile gelmeden zayıflaması riskini artırmaktadır. bu nedenle de özellikle Qbo nun güçlü doğulu fazda henüz yer almaması ve bu yöndeki eğilimine devam etmesi riskinin de yer aldığını düşünecek olursak ki mjo nun durumu nispeten daha umut vericidir; özellikle şubat-mart aylarında polar kökenli soğuk ataklar azor yükseğine doğrudan bağlı olarak bize gelebilir. ancak burada elzem olan net şekilde azor antisiklonik hava merkezinin gücü ve genleşme yönüdür. eğer azor yükseği orta avrupaya kadar genleşip güçlü şekilde yerleşebilirse kutup kaynaklı soğuklar alabiliriz. ben naçizane fazla aktif bir Sibirya yükseği beklemiyorum. zira Sibirya bölgesinin basınç anamolisinde son yıllarda başlayan basınç düşüşü ışıma yani enverziyon olgusunun zayıflaması kaynaklıdır. bu zayıflamada özellikle barents kara denizinin azalan buzul hacminin yarattığı ısınma artışının etkileri fazladır ve bu süreç artarak devam etmektedir. muhtemeldir ki önümüzdeki yıllarda da sibiryada zayıflama devam edecektir. ve polar vortex ise güçlenecektir. daha güney enlemlerde polar vorteksler yaşanabilecektir.nao endeksinin hafif pozitif fazda ao endeksinin ise fazla güçlü olmayan negatif fazda salınım yapmasını bekliyorum. hafif la nina etkisi de nao üzerinde negatifleşmeyi dengeleyici etki yapabilir ki bu lehimize olabilir. Aralık ayı genelinde batı ve orta avrupanın iyi kış yaşayabileceğini ocak ayında batı ve kuzey batı şubatta ise ülkemizin kuzey ve iç ve doğusunun mart ayındaysa tüm kuzey kesimlerin kar yağışları alabileceğini yine bilhassa da şubat ayında başta akdeniz olmak üzere ege nin bol yağmurlu bir dönem yaşayabileceğini düşünüyorum. Sibirya aralık ta kıta avrupasına çalışacak gibi ocak ve özellikle de şubatta polar bölge bize çalışacak gibi bir kış kokusu alıyorum. ancak aralık ayında kar almayacağımız anlamına da gelmiyor bu tahminim. güçlü bir Sibirya dalgası avrupaya gelirse bu mutlak şekilde bize de kırıntılarıyla gelebilir ve kar bırakabilir. Semih hocama sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum ve kış tahminlerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum.