31 Ekim-15 Kasım Arası Görünüm

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yarin ve 4-5 kasımda yagislar gorulecek olup geri kalan gunlerde cogunlukla Pastirma Yazina merhaba diyecegiz.


    Pastirma yazi(ayazi) suan icin 15 Kasim'a kadar gozukuyor ve 20 Kasim'a kadar uzama ihtimalide mevcut.


    Sonrasinda ise kışa merhaba diyebiliriz.


    Sureç uzun degisim olursa tekrardan bilgi veririm.

  • emeginize saglik hocam bu sene SiberianTiger hocamizin analiz yapmasiyla cevirileriyle beraber gercekten foruma cok degisik bir hava katti cok heyecanli gunler bekliyor gibi bizi bu sene o sene olabilir :) Hepinizin emegine yuregine saglik boyle bir ortamda bulunmak gercekten seref verici :)

  • hocam kasım cıkmadan istanbul da havada da olsa kar görme ümidimiz varmı?

    Var. Muhtemelen 20 Kasim'dan sonra. Şuan sadece ümit ediyoruz. Ufak tefek sinyallerde var ama konu acicak duzeyde degil. Surede uzun oldugu icin 1 hafta daha beklemek lazim birsey diyebilmek icin.

  • Hocam, önümüzdeki günlerle ilgili yaptığınız bilgilendirme için teşekkür ederim. Elinize sağlık.
    Kasımda ağaçlara fosfor (kışlık) gübre veriyoruz ve daha birçok işimiz olabiliyor. tabi bunun için havaların biraz daha iyi gittiği günleri gözlemlemek, daha iyi şartlarda çalışmak adına önemli bizim için... Bu güne kadar sizin bilgilendirmeniz ışığında hareket ettim, çokta faydasını gördüm, tekrar teşekkür ederim.

  • Elinize sağlık teşekkür ederim.Bir 10 günün daha kaybolmasına yol açacak olsa da zamanlama olarak uygun bir döneme denk geliyor pastırma ayazı.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • @Efsane-Semih Beyin bahsettiği Pastırma yazı ile ilgili biraz Bilgi derledim ;



    Pastırma sıcakları, sonbaharın sonlarına doğru sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla oluşur.



    Genellikle ekim ayının sonundan kasım ayının ortalarına kadar devam eden bu dönemde gündüz saatleri güneşli ve ılık geçer. Geceleri serindir. Don olayları görülebilir.



    Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.
    Pastırma sıcakları bazı yıllar birden fazla yaşanabileceği gibi, hiç görülmediği zamanlarda olur.


    Dünya genelindeki mevsimsel kaymalar göz önüne alındığında pastırma sıcaklarının kesin olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini söylemek de zorlaşıyor.


    Bu sıcaklık dalgası ülkemizde adını gerçekten de pastırmadan almış. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının birbirine yakın olması sebebiyle, pastırmanın en iyi bu dönemde kurutulduğu iddia ediliyor. Bu yüzden de bu döneme pastırma yazı adı veriliyor



    Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) olarak anılıyor


    Umarım tez zamanda pastırmadan dondurmaya geçeriz