2017-2018 Kışı Ön Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Normalde buyun konuyu acacaktim ancak aybasinda guncellemesini bekledigim veriler guncellemedi. Muhtemelen haftadonuna kadar hepsi guncellenecektir. Ön kış tahminimide haftasonuna kadar acacagim. Gecikmeden dolayi kusura bakmayin.


  • Sonbahar'a girdiğimiz bu günlerde mevsimlik tahminlerle ilgili verilerde gelmeye başladı. Her ne kadar kesin tahminim olmasada kafamda ön tahmin oluştu ve bunuda sizlerle paylaşma gereği duydum. Asıl kış tahminimi eğer ön tahminimde değişiklik olursa Kasım ayında paylaşacağımıda belirtelim.


    Öncelikle geçen kış yaptığım tahminde Marmara bölgesinin çok şanslı oldugunu ozellikle Trakya bölgesinin yillardır hasret kaldıgı kar yağışına kavuşacağını belirtmiştik. Nitekim öyle de oldu. Trakya uzun yılllar sonra efsane kar yağışları aldı. İstanbul'da benim yaşadığım semtte 87 den sonraki en yüksek kar yağışına ulastı. Kış ortasında kış güncellemesi yapmış, endekslerin uzun vadede pozitife yöneldiğini belirterek Karadeniz bölgesininde güzel sistemler alacağını belirtmiştim. Nitekim yanlış hatirlamıyorsam biri Ocak sonunda olmak üzere 2 baba sistem aldılar. Genel olarak başarılı bir tahminde bulunmustuk. Tabi bunun takdirinide okuyucularımıza bırakıyoruz.


    Gelelim bu seneki ön kış tahminime ;


    Öncelikle son güncellenen veriler ışığında Avrupa'da ki kış tahminini belirleyen en önemli etkenlerden biri olan QBO ,önümüzdeki kış mevsiminde negatif bekleniyor. Qbo'nun negatif olmasi Avrupa kıtasına Kutup soguklarının ve Sibirya soğuklarının kolayca inmesi demek oluyor. Geçmişte yaşadığımız efsane kışların çogunda doğulu QBO göze çarpıyor.



    Yukarıdaki resim de doğulu QBO'da 500 hpa 'daki görüntü bu şekilde oluyor ve basınç yerleşimleri Türkiye için gayet uygun. 85 2004 2006 gibi efsane kışlarda örneklerden bazıları.


    Batılı olduğunda ise özellikle Atlantik'te oluşan alçak basınçların kıta Avrupasına ilerleyerek blocking oluşma ihtimalini azaltarak ılık ve daha kurak bir kış yaşamamıza sebep oluyor.


    QBO negatif olduğunda Endekslerde çoğunlukla negatif oluyor. Negatif endeks ise Batı bölgelerimize yararken , yani sıcaklıklar normallerin altında olabiliyorken ,Dogu bölgelerimizde ise normallerin üstünde sıcaklıklar görülüyor.




    Yukarıdaki resimde QBO ile 850 Hpa arasındakı ''korelasyon''gözüküyor. Yeşilden sarı ve kırmızıya gittikçe ''korelasyonun'' arttığını goruyoruz ve yeşil sarı vs. gözüken yerlerde 850 hpa'daki sıcaklıkların düştügünü , mavi olan yerlerde 850 hpa sıcaklığının arttığını söyleyebiliriz. Avrupa'da gözuken soğumayıda endekslerdeki negatif beklentiyle açıklayabiliriz. Negatif endekste Avrupa daha şanslı oluyor. Avrupa'ya daha yakın olduğu için Marmara Bölgesi özellikle Trakya bu kış en şanslı bölgelerden biri olacak.


    Negatif QBO'lu ve negatif endeksli kışlarda yagışlar genelde mevsim normalleri üstünde oluyor. Önümüzdeki kış mevsiminde Türkiye'nin büyük bir kısmında yağışlar mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşecektir. Özellikle İç Ege gibi denizden uzak illerde yağışlar karasallığın etkisiyle çoğunlukla kar şeklinde düşecek.


    Önümuzdeki kış Türkiye tahminim aşağıdaki gibidir:


    Bu tür kışlarda Sibirya Yb de aktif olup tüm kışa etki edebiliyor. Ancak şuan için bu yönde bir veri yok. Önümüzdeki aylarda bununla ilgili bir gelişme olursa paylaşırım.


    Birkaç yıldır doğru dürüst kar almayan Batı Avrupa bu sene iyi sistemler alabilir. Özellikle Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa ile Iskandinavya'da sert kış koşulları gözlenecek. Azorun alacaği konum bize burdaki soğuklarin ne yöne akacağını gösterecek.


    Umarım en uygun basınç koşullarıyla bol karlı bir kış geçiririz. Sevgiler..

    2 Mal editiert, zuletzt von Hava_Forum () aus folgendem Grund: resim

  • Trakyalılar bunu beğendi. Elinize sağlık, çok güzel bir tahmin.2010vari bir kış kokusu alıyorum bu tahminden doğru mudur hocam?

    [size=large]Hava Forum[/size]
    [size=large]Metehan[/size]

  • semih hocam..ben bu sene sarkabılecek soguklardan once bol lodos yiyebilecegımızı düşünüyorum.lodostan sonra karayel ya da poyraz ıle eskı kıslardakı gibi kar yagısı olacaktır..arupaya soguk gırdıgınde bızde lodos olsuyor genelde..burda önemli olan uygun basınc dızılımı..bırazda şans işi acıkcası.ben marmarada yasıyorum.daha sanslıyım..lakin sızın anlattıklarınıza gore şu anki tabloda, özellikle d.karadenız kıyıları cok sanssız.d.anadolu bolgesı zaten karasal.ne kadar sıcak olursa olsun ortalamada sonucta bizden kat be kat fazla kar alır haliyle..ne diyim hayırlısı..tesekkür ediyorum..

  • Ön tahminlere göre G.Doğu Anadolu , ki özellikle Diyarbakır yine boş bir kış geçirecek anlaşılan. Ikı kere 10-15 cm örtü , 2 kere de havada uçuşan kar görürüz yine. Semih Bey de ne yazık ki pek yanılmıyor, %80 kış beklentimiz bu şekilde artık.. Emeğinize sağlık :)