Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hergün bir daha model takibi yapmayacağım diye kendime söz veriyorum (En azından 1-2 hafta) ama sözümde duramıyorum. Resmen kar hastası olduk.

  • Değerli kardeşlerim mayıs gibi geçen kasım nisan gibi geçen aralık üstüne ne olacağı belli olmayan ocak ayıda böyle geçerse şubatta her ilde tek tek 60 cm kar yağsa bile buna sevinmek doğa severlik değildir bomboş ve kurak bir kışa üzülmeyip bir kere efsane yağan kara sevinen birinin doğa sever olduğunu düşünmüyorum doğa sever birinin de böyle düşünmeyeceğine eminim sonuçta güzel ülkemin doğusunda dağlarında şu durumda metrelerce kar olmalı bizim bulundugumuz rakımlarda ise oluk oluk yağmur olmalıydı, berbat geçen bir kış sonucu bir kere yaşanan efsane kar yağışına değil bol yağışlı ve bir iki kez güzel kar yağan kışa sevinmek bence daha doğru olacaktır ayrıca bu kış bana göre 2012 yanından dahi geçemez isterse 1 metre kar yağsın onuda geçtim geçen seneki kış bile bundan çok daha iyiydi neyse herşeye rağmen sağlık mutluluk olsun insanları küresel iklim değişikliği konusunda uyaralım en basit evde boş yere yanan bir ışığı bile kapatmak bu yönde birey olarak atılacak güzel bir adımdır iyi akşamlar esenlikler..

  • ECMWF 192h deki akdenizde oluşan AB yi 216h de birden yok etti arkadaşlar.O AB nin hatay civarına kayması gerekmez mi? görünüşe göre 192h güzeldi gerek akdeniz AB si gerek iskandinav YB si...Ama gel gör ki akdeniz AB si birden kalkıyor ve ispanyada oluşuyor.Bunun sonucunda o muazzam -20 lik kırım çekirdeği balkanlara kayıyor.Allah sonumuzu hayır etsin

  • Dağlar, geride bıraktığımız sistem toros dağlarına 50 cm üstü kar düştü, kış sonuna kadar basık haliyle 2 metreyi geçecektir dahada fazla olabilir, önümüzde yağışlı bir periyot var.


    40-50 yada 60 cm kar yağışı çok fazla bir etkiye sahiptir, hani diyoruz ya üç beş gün yağan yağmurlar yok, yarım metre kar bu tür yağmurlu sistemlerin üç beş tanesine bedeldir, karın tamamı yüzey akışı olmadan buharlaşma olmadan toprak tarafından emilir bunun yanında toprak yüzeyini temizlediğinden hastalıkları minimize eder.


    Bu tür kurak döngüler sanayi öncesinde de olmuş şimdide oluyor, Türkiye'nin kaderi bu kaldı ki elimizden bişey gelmez hak ne emretmişse o olur, biz sadece fikir bildiririz.


    Kış sonunda yeteri kadar yağmur yada kar oldumu bu çok sevdiğimiz doğamız için yeterli oldumu? olmadımı? değerlendirmesi yapılır.


    Şurda üstümüzde takılan soğuk havalar var, iniyormu inmiyormu daha o çözülmedi, yağışlar eşlik edecek kuvveti ne kadar etki alanı ne kadar, bu kadar soru içerisinde kısmetimizle yetinmeyip fazlasını istersek eldekinden de olabiliriz.


    Kaç kişimiz 60 cm kar gördük ki beğenemiyoruz, bu miktar yıl boyu toprak nemine ve yeraltı suları için yeterlidir, doğanın dimdik ayakta durması için.

  • @Kadirwinter kadir hocam kendi adıma 60 cm karın tek başına yeterli olacağını düşünmüyorum 60 cm kar yaklaşık 45 50 mm yağış yapar bölgemizde en düşün ilin yıllık yağış ort 450 mm dediklerinize katılıyorum, o kadar kar tabi ki toprak için çok verimli olacaktır ama bu öncesinde ve sonrasında yağmurlarla desteklendiği takdirde verimli olur diye düşünüyorum tek başına çokta bir anlamı olmaz diye düşünüyorum sonuçta dediğiniz gibi değerlendirmeyi bütünüyle kış sonunda yapmak daha doğru olacaktır bu konuda size katılıyorum yine dediğiniz gibi bu kurak dönemler daha önce de yaşanmış o da doğru, ben yaklaşık 900 rakımdayım ve evimin çevresindeki ağaçların dalları tek tek yeşermeye başladı bana garip geliyor daha önce kurak dönemler olmuş olabilir ama kış ortasında yeşeren ağaçlar konusu gerçekten tuhaf her neyse hocam çok uzattım inşallah öngörüleriniz çerçevesinde kışın ikinci yarısında güzel bir kış yaşarız ve ilk yarıdaki açığı kapatırız iyi günler diliyorum saygılar :)

  • Söylediklerimi ümitsizlik veya kışı bitirmek gibi algılamayın ama bundan sonra benim için kar yağsa da olur yağmasa da olur.Yeteri miktarda yağmur alalım başka bir şey istemiyorum.Malum kurak bir kış geçiriyoruz her yağan yağmura kar yağmışcasına seviniyorum.

  • @mehmet27 Kardeşim bu geçen sistemde 30 mm yakın yağışlar oldu bir hafta sonra yenisi gelecek, ondan snra bi tane daha var ve bir diğeri, şimdi bu yağan yağmur 30 kg ardından ılık güneş ve son sürat buharlaşma, yağış anında akıp giden, tahminen 3 ile 5 kg kurtaracağız ama kar olayında böyle değil, demek istediğim bu, aralık ayı kurak geçti bu bekleniliyordu zaten.


    Bu kışın geçen kıştan bereketli olacağını düşünüyorum, karda yağmurda olacak Allahu teala bizden rahmetine esirgemez şimdiye kadar hiç esirgemedi, bi şekilde tamamına erdiriyor. Olacak inşallah bizim yapacağımız işimize gücümüze bakıp rahmet beklemek. Bende sana katılıyor ve saygı duyuyorum :)



    Kışın ilerleyen zamanlar ve sonunda bu kuraklığı ve sıkıntıları hatırlamayacağız.


    Herşey gönlünce olsun kardeşim. :)

  • Arkadaşlar boş yere forumu işgal ettiysem kusuruma bakmayın lütfen, herzaman pozitif olmaya çalıştım olumlu olmaya çalıştım, belki nefret edenler var bizden, tahmin yapmak zor helede uzun vadeli,


    Kimseyi yanlış yönlendirdiğimi düşünmüyorum, 12-13 ocak bir beklentimiz vardı boş tarih vermedik ve devam ediyor, kış başlangıcı demiştik.


    Hata ettiysek affola, iyi günler.

  • Arkadaşlar boş yere forumu işgal ettiysem kusuruma bakmayın lütfen, herzaman pozitif olmaya çalıştım olumlu olmaya çalıştım, belki nefret edenler var bizden, tahmin yapmak zor helede uzun vadeli,


    Kimseyi yanlış yönlendirdiğimi düşünmüyorum, 12-13 ocak bir beklentimiz vardı boş tarih vermedik ve devam ediyor, kış başlangıcı demiştik.


    Hata ettiysek affola, iyi günler.

    Hocam böyle düşünmeniz bizi üzüyor burda hepimiz kardeşiz herkes özgürce saygı çerçevesinde düşüncelerini dile getiriyor inanın kimsenin kimseden sıkıldığını nefret ettiğini düşünmüyorum çünkü burası gerçekten saygılı ve seviyeli bir yer sizin ve diğer tahminci kardeşlerimin yorumlarına öngörülerine ihtiyacımız var tahmin etmek sizin sonucu belirlemek yaratanın işi herşey gönlünüzce olsun sağlık ve mutluluklar diliyorum iyi günler :)