5-12 Ocak Sistemi (Marmara Özel)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • SİSTEM ÖNGÖRÜSÜ (PART 1)
    Değerli Arkadaşlar,
    Yurdumuz bu gece saatlerinden itibaren Yunanistan üzerinden gelecek olan yağışlı havanın etkisi altına girecektir. Yağışlar bu gece yarısından itibaren kıyı ege ve batı akdeniz kıyıları ile çanakkale civarında başlayacak yağışlar yağmur ve sağanak şeklinde etkili olmaya başlayacaktır. Cuma günü ilk saatlerde kıyı ege ve batı akdeniz kıyılarında aşırı yağışlara karşı yetkililerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Cuma sabahı yağışlar Marmara, İç Ege, İç anadolu'nun güney ve batısı, göller yöresi ile batı karadenizi de etkisi altına almaya başlayacak ve batı karadenizin iç kesimlerinde iç Anadolunun batısında, iç ege ve göller yöresinde yükseklerde yer yer kky ve kara dönecektir.
    Mevcut sisteme ek olarak Cuma günü akşam saatlerinden itibaren yurdumuz Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecektir. Yağışların özellikle Cuma öğleden sonra Kıyı Ege'de İzmir - Çanakkale arasında kuvvetli yağmur ve sağanak şeklinde yoğunlaşmasını, Edirne ve Kırklareli civarında ise kara dönüşmesini bekliyorum. Sıcaklıklar bu yağışlarla birlikte 8-12 derece birden azalarak mevsim normallerinin 6-8 derece altına gerileyecektir.
    Cuma akşam 21:00 den sonra kar sınırının İstanbul'un batısında Çatalca, Silivri, Büyükçekmece bandına kadar ilerlemesini, Çanakkale, balıkesir çevrelerini de etkilemeye başlamasını bekliyorum. Cuma gece yarısı istanbul il genelinde yağışların kara dönüşmesi mümkün görünmektedir.
    Rüzgarın Cuma akşamına doğru özellikle istanbul boğazı ile iğneada arasında kuzey karayelden fırtınaya dönecek olması deniz ulaşımını da olumsuz etkileyecektir. Fırtına, kuzey ege ve saroz körfeziyle güney ege ve batı akdenizde de etkili olacaktır.
    Cumartesi sabah saatlerinde kar yağışının tüm Marmara'yı etkisi altına almasını öngörüyorum. Sıcaklıklar İstanbul'da c.tesi günü sabah saatlerinde en yüksek 1 derece civarında olacak öğleden sonra sıfırın altına düşecek olan sıcaklıklar ulaşımda sıkıntılara yol açacaktır.
    Soğuk hava girişi akşam saatlerinden sonra etkisini daha da artıracak olup buzlanma ve kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Cumartesi gecesi yağışın yoğunluğunu da hesaba katarsak sıcaklığın en düşük -3 derece olmasını öngörüyorum.
    Pazar günü sabah saatlerinde yağışın bölge bölge kesintiye uğraması söz konusu olabilir. Ancak öğleden sonra özellikle Anadolu yakası ve boğaz çevresinde karın şiddetini yeniden artırmasını ve sıcaklıkların gün içinde en yüksek -2 derece olmasını bekliyorum.
    Pazar gecesi P.tesi günü İstanbul il genelinde okulların tatil edildiği haberi Valilik tarafından duyurulacaktır.
    Gerek doğalgaz çevrim santrallerindeki elektrik üretim sıkıntısı gerekse de şebeklerin ve nakil hatlarının soğuk ve rüzgardan dolayı zarar görmesi olasılığından dolayı özellikle c.tesi akşam pazar ve p.tesi günlerinde istanbul genelinde bölgesel elektrik kesintileri de görülebilir. Vatandaşlarımızın bu konuda gereken tedbirleri almalarını şimdiden rica ederim.
    Zorunlu olmadıkça ve kış lastiği olmadıkça C.tesi gece, Pazar ve Pazartesi günleri trafiğe özel araçlarla çıkılmaması gerektiğini düşünüyorum.
    Pazartesi ve diğer günler için görüşlerimi daha sonra paylaşacağım.
    Sevgiler, selamlar.

  • Tahmininiz için teşekkür ederim hocam.Göztepe için bir yorum alabilir miyim Pazartesi'ye kadar olan bölüm için özellikle yağışın yoğunluğundan ve ne zaman kara döneceği ile ilgili bilgi almak istiyorum cm işi kısmet artık.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Tahmininiz için teşekkür ederim hocam.Göztepe için bir yorum alabilir miyim Pazartesi'ye kadar olan bölüm için özellikle yağışın yoğunluğundan ve ne zaman kara döneceği ile ilgili bilgi almak istiyorum cm işi kısmet artık.

    Goztepe civarında yağış cuma 21:00 den sonra kara dönebilir. Daha erken dönme ihtimali olursa yarın bilgi veririm.

  • Soğukların hala erken bir süpriz yapma ihtimali mevcut mu peki?

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein

  • Avrupa ya

    hocam 2m sıcaklıkları öğle/öğleden sonrası için müsait değil mi istanbulda?

    Avrupa yakasında yüksek yerlerde 14:00 den sonra müsait ama il genelinde Pendik sahiline kadar dönüşmesi bence akşam 21:00 civarini bulabilir.

  • öncelikle hayırlı olsun marmara demissiniz ama özellikle istanbul için konusşmussunuz sakarya sahil için bi yorum alabilirmiyim tesekkurler

    cuma geç saatlerde yağışı kar olarak almaya başlarsınız. Sıcaklıklar istanbul geneline göre sizin bulunduğunuz yerde 1-2 derece daha yüksek seyredebilir. Ama sıcaklık sıkıntısı olmaz.

  • hocam öncelikle hayırlı olsun Allah utandırmasın. Çoğu yazarın sizi örnek almasını isterim parantez içinde Marmara özel yazmalarını isterim,yakın meşaleleri demek yerine.Bölgecilik olmasın diyorlar ama acaba kendileri uyguluyor mu acaba?

  • Hocam konunuz hayırlı olsun, pazar günü avrupa yakası özellikle esenler Güngören tarafında yağış öngörüyor musunuz yoksa soğuk mu alırız sadece? Teşekkürler