GFS ve ECMWF Yorumlamaları (Ocak 2017)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • GFS dönerse forum sevinçten çöker, ECMWF dönersede üzüntüden. Öyle ya da böyle buralar yıkılacak.

  • @cografyaciburak geçtiğimiz sistemde gfs abyi avrupa yakasından çıkarırken ecmwf anadoludan çıkacak demişti. Sonuç ecmwfnin dediği gibi olmuştu. GFS senaryolarıyla anlaşamadan bir hiçtir. oysa ecmwf hem kendi hem de 6 modelin senarolarıyla anlaşmış vaziyette. Döndürebilecek bir güç yok (ilahi güçler hariç)

  • sistem ayrintisi kesinlikle ab de. ab sistemlerinde malesef gfs cok cok iyi ozellikle bu sene.ben bu sistemi ecm gibi sert bekliyordum konuyuda 6-9 sert sistem dye belirttim.ecm de keza 28inden beri saglam sistem veriyor fakat siklonik bir sistem hic mi degismez ? gfs bana gore dogru gidiyor yarin sabah degismese de aksam ecmwf degisebilir.sistem istanbulda 24--36 saat kar yapar -10 -12 arasi soguk ortalamasi olur yer seviyesi kar icin yeterli ortu rahat olur benim sistem yorumum istanbul icin suanda bu diger yerler icin tabiki bekleyecegiz.

    carsamba aksamini gorelim.sistem zaten cepte.gucu ister gfs ,ister ecmwf olsun ,ikisinede raziyim

  • ben gfs kazanacak diyorum . ecm bana abarti gelmeye basladi. bu siklon islerinde ince dokumak lazim her guncelleme ayni cikmamali her ab 4 gunde mutlaka degisir ecm hic degistirmedi ben bu kadar sabit ab alani daha onceki sistemler de gormedim.gfs daha mantikli yine kar olur ortu olur ama bu sekilde beklememeye basladim fazla heyecanlanmamak lazim dha 4 gun var.gfs bana gore kazanacak arkadaslar

    -8 veya -10 a tepki bir AB alanından bahsetmiyoruz hakim çekirdek -20 ve ayıptır söylemesi erine itaat eden bir geysa misali Azor'un ve güçlü soğuk havanın etkisi altında bir AB den bahsediyoruz.

  • valla arkadaslar..goruntuler harıka ama gfs vermedıgı surece benım ıcın cok anlamlı degıl..2012 senesınde de buna benzer cıktılar vardı 1 hafta boyunca ama son 2 gun ıtalyaya kaymıstı maalesef..ve gfs nın dedıgı olmustu..yelkenleri salmayın..dua edelım gfs ecm ye benzesın...eger benzemezse temkinli ve hazırlıklı olun..

  • ecmwf de hakli cikabilir.oda hic degistirmedi.sonucta burda mantik yokki..atmosfer bu heran hersey degisebilir, etkende olabilecek bir cok sey var.her iki modelde degisebilir.ben ecmwf hakli cikabilir diye dusunuyorum biraz kirpilmakla beraber (soguklarin)..gfsnin degisebilecegini dusunuyorum..

  • @cografyaciburak dostum ama gfs yavaş yavaş da olsa ecm ye uyma eğiliminde gözüküyor ve ecm bu sefer yalnızda değil yoksa bende senin gibi düşünüyorum ama dediğim gibi gfs 3-4 güncellemede ecm ye yanaşır vaziyette he evet haklısın (konu dışı ama ) gfs yada ecm hertürlü istanbul kar alır güzelde örtü oluşur ama tabi ki ecm olursa ülkemiz için daha verimli olur.

  • Gfs de Ecmwf de çok değerli iki tahmin kuruluşu. 6-9 Ocak sistemi için vardıkları nokta aynı aslında. Sadece Ab'nin konumundan ve doğuya hareketinin yorumlanması farklılığından dolayı birisi diğerine göre daha erken sokuyor sistemi. Hangisi haklı çıkarsa çıksın diğerini çöp olarak görmemiz yanlış olur. Sonuçta bu olay basınç dizilimini yorumlama olayı. Birbirleriyle aynı şeyi görmek zorunda asla değiller. Duygusal bakacak olursak daha önce de söylediğim gibi daha iyi ve mantıklı sinoptik sunan Ecmwf kazansın...

  • -8 veya -10 a tepki bir AB alanından bahsetmiyoruz hakim çekirdek -20 ve ayıptır söylemesi erine itaat eden bir geysa misali Azor'un ve güçlü soğuk havanın etkisi altında bir AB den bahsediyoruz.

    yani @wildleo1907 hocam ,ab nin 4 gundur ayni yerde ve basincta olmasi ,bu sartlarda normal diyorsunuz degil mi?

  • @cografyaciburak dostum ama gfs yavaş yavaş da olsa ecm ye uyma eğiliminde gözüküyor ve ecm bu sefer yalnızda değil yoksa bende senin gibi düşünüyorum ama dediğim gibi gfs 3-4 güncellemede ecm ye yanaşır vaziyette he evet haklısın (konu dışı ama ) gfs yada ecm hertürlü istanbul kar alır güzelde örtü oluşur ama tabi ki ecm olursa ülkemiz için daha verimli olur.

    ecm jın gfs ye uydugu falan yok..arada dağlar kadar fark var...

  • Ecmwf vermeden inanmamdan gfs vermeden inanmama geldik. Ecmwf Kasım ikinci yarısından bugüne kadar oldukça kötü performans sergiledi bu durumu buna bağlıyorum.

  • Güncelleme bitti. Bu sistem bizim arkadaşlar, Türkiye'nin ! alkis3223213123 Made By Turkey. :hfyeni (29):
    Hayırlı Forumlar..

    eline sağlık kardeşim

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.