Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu bölgenin depremselliği çok karmaşık 1 hafta önce başlayan öncü depremlerin hem dağılımı hemde derindeki kırılmayı temsil eden +3Mw deprem sayısı böyle bi hareketin gelecebileceğini belli etmişdi yazacaktım, geçmişdede benzer aktiviteler olup sönümlendiği için yazma gereği duymadım.

    Van depremi sonrası (7.2Mw) 23 Ekim 2011 +5Mw depremlerin dağılımı (8 günlük artçı dağılım) içi boş kırmızı daire bugün meydana gelen depremin episantrı.

    Yine anaşok sonrası 8 gün içinde gerçekleşen +4Mw depremlerin dağılımı siyah daire bugün ki deprem;

    Kasım ayında meydana gelen +4Mw ve +5Mw depremlerin dağılımı siyah daire bugün ki deprem;

    Bugün ki ve yakın tarihde meydana gelen Van depremlerinin bir çoğu 2011 Van depremi sonrası gerçekleşen artçı şok ve bağımsız depremlerin arasında kalıyor birçok kişi bu depremlere artçı diyebilir ama çözümler her seferinde farklı çıkıyor bu fayların neredeyse yarısından fazlası tamamen bağımsız depremler ,dahada korkuncu benzer episantr'larda bile farklı çözüm veren depremler var bölge tamamen eşlenik fayların etkisi altında ve bunların birçoğu haritalanmamış Van fayıda MTA dahil birçok çalışmada 7.2'lik anaşok sonrası haritalanmıştı gömülü bir bindirme fayı, Van depremi sonrası belirgin bir yüzey kırığı gerçekleşmemişdi, bu haritalanmayan faylarda umarım Van fayı gibi yüzeyde çok izlenemeyen benzer uzunlukta faylar değildir.


    MTA'da olmayıp farklı çalışmalarda olan bazı faylar aşağıdaki gibi bugün ki deprem lokasyonunda doğu-batı uzanımlı bindirme fayı çizilmiş yine Edremit fayıda bindirme fayı olarak haritalanmış ama hem bugün ki deprem hemde Edremit depremi (5.6Mw) Doğrultu atımlı farklı yöndeki faylar sonucu gerçekleşti.


    Çözüm ters bileşeni olan doğrultu atımlı faylanma vermiş OCA ve ERD'nin yönleri artçı dağılımla daha uygun Kandilli ve EFZ biraz daha ayrışıyor.

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Allah Allah :/ Herhangi bir depremden önce faaliyete geçmesi ilginç olmuş.


    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Güzel haber vermedin. :(

    6 Aralık 2021 (5.0) depremide benzer lokasyonda Erciş güneyinde göl içinde meydana gelmişdi, muhtemelen son 5.3'lük depremde dahil Erçiş güneyinde göl içinden başlayıp güneye doğru ilerleyen Erçiş fayına paralel haritalanmamış faydan kaynaklandı.Bu depremler Erciş fay zonu segmentlerinin kendi içindede parçalı kırıldığına işaret ediyor 5-6Mw arasında depremler devam edebileceği gibi 27km uzunluğa varan segmetlerin olması +6.5Mw deprem riskinide içeriyor.


  • Geçmiş benzer lokasyonlarda benzer büyüklükdeki depremlerdede can kaybı oluyordu bu sayılar genelde 10-100 arasındaydı dün akşam ki depremde büyüklüğe oranla ,orantısız can kaybı ve yaralanma meydana geldi , bunun başlıca nedeni kerpiç , mühendislik görmemiş yapılar ve meydana gelen toprak kaymaları. 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti +1500'den fazla yaralı mevcut 2022'nin en ölümcül depremi konumuna geçti bir önceki en ölümcül depremde yine Afganistan'a aitti 17 Ocak 2022 Afganistan/Badhgis (5.3Mw) depremi 30 can kaybı 49 yaralı ,UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil yapılarda olmak üzere Badhgis'te 800 ev çökmüş veya hasar görmüşdü.

    USGS'nin can kaybı tahmini oranları; 1000'i geçerek tahmin edileninde üzerinde can kaybı yaşandı. 1998 Takhar depreminden (6.5Mw)'den sonra meydana gelen yüksek can kaybı Takhar depreminde 4,000–4,500 kişi hayatını kaybetmiş 10,000 kişi yaralanmışdı.

    Bazı kaynaklar, hükümetin Taliban tarafından devrilmesinin ardından birçok uluslararası yardım kuruluşunun ülkeden kaçması nedeniyle kurtarma çabalarının daha yavaş ilerleyeceğini bildirdi

  • 7.7 şiddetinde diyor Allah'ım esirge Yarabbim havalar ısındıkça ben daha çok tedirginlik duyuyorum nedense bu deprem konusunda. 😩

    Şükrü Ersoy hocamız, siddet konusunda cok yüksek olasılık belirtiyor,diğer bilim insanlari 7 ve 7.5 arası bir olasılık beklentisi içindeler.

  • 7.7 şiddetinde diyor Allah'ım esirge Yarabbim havalar ısındıkça ben daha çok tedirginlik duyuyorum nedense bu deprem konusunda. 😩

    Bugun Afganistanda 5.9 büyüklüğünde bir deprem 1000 den fazla kisinin olumune sebep oldu ve maalesef bunun sebebi binaların çürüklüğü ve dayaniksiz olması aklimda hep İstanbul var 7 büyüklüğünde bir deprem ya da 6.5 nasıl bir tablo yaratır kaç kişinin evi ve hayatı tehlike altında Allah korusun böyle bir deprem yaşanmaz en azından uzun yıllar yaşanmaz diyelim..

  • Bugun Afganistanda 5.9 büyüklüğünde bir deprem 1000 den fazla kisinin olumune sebep oldu ve maalesef bunun sebebi binaların çürüklüğü ve dayaniksiz olması aklimda hep İstanbul var 7 büyüklüğünde bir deprem ya da 6.5 nasıl bir tablo yaratır kaç kişinin evi ve hayatı tehlike altında Allah korusun böyle bir deprem yaşanmaz en azından uzun yıllar yaşanmaz diyelim..

    Hocam 7 ve üstü deprem İstanbul'da felaket etki yapar. O kadar hasarlı bina, çürük bina var ki canımız Allah'a emanet. :(