Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tunceli deki depremin mevkisi biraz rahatsız edici sıkıntılı bir yer gibi geldi bana yedisu fayına çok yakın bir bölgede olmuş deprem sismik boşluk olarak ifade edilen bölge sanırım.

  • AFAD,EMSC ve Deprem Ağı. guzguz


    Deprem ağı deprem olduğu sırada bildirim gönderenler olunca Japonya ve Meksika deprem siren sesleri var onlar gibi çalıyor.


    EMSC ve Deprem ağında yine sohbet ve yorum kısmı var.

  • guzguz Deprem ağı , deprem anında kullanıcılar tarafından nasıl hissedildiği bildirildiği anda anında bildirim gönderir.Örnek vereyim sisam depreminde deprem anında yıkıcı veya güçlü bir deprem olduğunu anında bildirirse kullanıcılar 160-165km uzaklıktaki benim konumuma deprem dalgaları ulaşmadan bana bildirim geliyor.Normal şartlarda bir deprem dalgası saniyede 4-5km hızla ilerler 165km uzaklıkta bir kişiye (bana) deprem dalgaları ulaşmadan 33 saniye gibi bir süre kazandırıyor bu durum ,Deprem erken uyarı sistemi gibi birşey..


    Emsc biraz daha yavaş bildirim göndermekle birlikte ,kullanışlı bir başka uygulama oda bildirim gönderir ama erken uyarma gibi bir şansı yok.

  • Deprem ağı uygulaması Android sistemlerde daha fazla özelliğe sahip galiba, ios da kullanıcılar Android deki özellikleri bizde istiyoruz falan yazmışlar, bende indiricektim ama vazgeçtim EMSC ile devam....

    YAŞAYANLAR, ÖLÜLER BİRDE DENİZCİLER VARDIR.

    Einmal editiert, zuletzt von Capt. Sezer ()

  • berkay_tuku söz konusu yarıkların fay hattıyla daha doğrusu yüzey faylanmasıyla alakası yok sivrice depreminde (episantr Malatya/Doğanyol) depreminde yüzey kırığı gelişmedi.Bu yarıklar özellikle yamaç yerlerde daha geniş olmak üzere gelişen yüzey deformasyonları.

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • MTA’nın Ege denizi depremi raporu;

    30 Ekim 2020 Ege Denizi Depremi (Mw: 6,9), Sisam (Samos) Adası’nın yaklaşık 8 km kuzeyinde ve deniz içerisinde meydana gelmiştir. Deprem moment tensör çözümleri, artçı şok dağılımları ve Sentinel 1A Yapay Açıklıklı Radar (SAR) görüntülerinin diferansiyel interferometri (DInSAR) analizleri, depremin, yaklaşık 40 km uzunluğunda, D-B doğrultulu ve kuzeye eğimli Sisam (Samos) Fayı’ndan kaynaklandığını göstermektedir. Sisam (Samos) Fayı, adanın kuzey sahiline yaklaşık koşut olarak deniz altında uzanmaktadır (Şekil 3.1).

    Wells ve Coppersmith (1994) tarafından normal faylar için önerilen görgül eşitlikler kullanılarak yapılan hesaplamada, 40 km uzunluğundaki Sisam (Samos) Fayı’nın üretebileceği en büyük deprem Mw: 6,97 olarak hesaplanmıştır. Bu değer, çeşitli sismoloji merkezleri tarafından hesaplanmış ve yayınlanmış olan deprem büyüklüklerine (Mw) eş değerdir. Hesaplamış olduğumuz Mw: 6,97 deprem büyüklüğü, 30 Ekim 2020 Ege Denizi depreminde Sisam (Samos) Fayı’nın tamamının kırıldığını göstermektedir. Wells ve Coppersmith (1994) tarafından normal faylar için önerilen görgül eşitliklere göre en fazla yer değiştirme (maximum displacement) 2,01 metre, ortalama yer değiştirme (average displacement) ise 0,87 metre olarak hesaplanmıştır.



    30 Ekim 2020 Ege Denizi Depremi’ni takip eden 31 Ekim günü, kuzeyde İzmir Körfezi ile güneyde Dilek Yarımadası (Kuşadası güneyi) arasında kalan alanda, Ege Denizi kıyıları boyunca ölçümler yapılmıştır (Şekil 5.9). Bu ölçümlere göre, deprem kaynak fayının kuzeyinde ve güneyinde 15-20 cm yükselimler belirlenmiştir. Sisam (Samos) Fayı’nın güneyindeki yükselimler fayın doğası gereği güney blok (taban blok) yükselimi ile açıklanabilmektedir. Deprem kaynak fayının kuzeyinde kalan bölgedeki yükselme değerleri ilk bakışta fayın doğasına aykırıymış gibi görünse de, kuzey bloktaki bu yükselimler aslında tsunaminin gelişimini de rahatlıkla açıklayabilmemize yardımcı olmuştur. Deprem moment tensör çözümlerine göre, D-B doğrultulu kaynak fayı odakta (yaklaşık 10 km derinlikte) yaklaşık 35 derece kuzeye eğimlidir. Ege Denizi’ndeki normal fayların yüzeyde daha yüksek açılı oldukları bilinmektedir (Chatzipetros ve diğerleri, 2013). Chatzipetros ve diğerleri (2013), Sisam (Samos) Adası’ndaki normal fayların eğim miktarlarını 40-75° arasında değiştiğini bildirmişlerdir. Bu veri, 30 Ekim 2020 depremine neden olan Sisam (Samos) Fayı’nın eğim miktarının derine doğru azaldığını yani listirik (kürek) bir geometri sunduğunu göstermektedir. Listirk faylar üzerinde bir deprem meydana geldiğinde, tavan bloğun geriye yani faya doğru eğimlendiği (back tilting) bilinmektedir. 30 Ekim 2020 depremi sırasında, tavan blok kuzeye eğimli listrik Sisam Fayı üzerinde geriye (güneye) doğru eğimlenmiş, bu sırada Sığacık Körfezi ve çevresinde deniz güneye doğru çekilmiş, depremin sona ermesi ile birlikte ise deniz suyu statik dengeye ulaşabilmek için tekrar kuzeye doğru hareket ederek tsunaminin gelişimine neden olmuştur (Şekil 5.10).

  • bunun dediği hiç bir şeyi kâle almıyorum bence sizde almayın doğru düzgün bir veri göstermeden papyonu ile anca çıkıp konuşuyor, kendisi deprem tekrarlanma aralığını baz alıyor ama 2045den önce deprem olmayacak diyor düzgün bir veri de göstermiyor kanıtlayacak niyeyse. bu piyasa da tek düzgün yeni bilimle uğraşan takip edilmesi gereken bilim insanı 1. Cenk Yaltırak ve 2. Celal hocadır diğerleri eski kafa bilimden devam etsin deprem olunca anlayacaklar bir gün ama çok geç olacak zaten

  • Ahmet Ercan'ın konuşmasından dikkat çeken noktalar:


    Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi İlçe Belediyesi’nin düzenlediği, 'Deprem her an kapımızda’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye’nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ’ın kuzey bölgeleri olduğunu söyledi. Ercan, Trakya’da deprem açısından Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerektiğini ancak buna engel olunamadığını ifade etti.


    Prof. Dr. Ercan, Kuzey Anadolu kırığının davranışının kişilikli olduğunu, doğudan başlayıp batıya doğru adım adım gittiğini söyledi. Bölge üzerinde eskiden meydana gelen depremleri anlatan Ercan,."Sonuçta İzmit 1999 depreminin olacağını biz jeofizik mühendisleri, ilk kez 1982 yılında söyledik. 1982 yılında algoritmamı uyguladığım zaman, '1994’ten sonra her an deprem olabilir' demiştim. Tabii bunu çoğunuz anımsamıyordu, çünkü o zaman için deprem konuları bu kadar ilgi çekmiyordu. Sonra 5 yıl gecikmeyle 1999 depremi gümbür gümbür geldi ve 17 bin 800 kişiyi kaybettik. 7.5 büyüklüğündeki bu depremde boşalan enerji 130 atom bombasının gücüne eş değerdeydi” dedi.


    Ercan, Marmara’daki depremi ölçerleriyle nerenin gergin olup olmadığını bildiklerini belirterek şunları kaydetti: "Buna göre Büyükçekmece’nin batısından Şarköy’e kadar yüksek gerginlik yaşanıyor. Demek ki bu gerginliğin bulunduğu torağın bir kısmı Silivri’den başlıyor, yani İstanbul’un batısından başlıyor ama büyük bölümü Tekirdağ ilinde bulunuyor. Buna göre 'Tekirdağ ilini deprem bekliyor' diyoruz. Bu depremin olacağı yer ise bu arı kovanının en yoğun olduğu yer Marmara Ereğlisi’nin önü oluyor. Arzu ederseniz dışarıya çıkarız, sizlere depremin tam nerede olacağını da gösterebilirim. Sadece Marmara Ereğlisi depremi olmayacak, bütün Trakya bölgesinin depremi olacak. Nasıl kırılacak bu deprem derseniz, doğu-batı doğrultusunda kırılacak. Bir deprem olduğu zaman hem doğu-batı doğrultusunda kırılacak, hem de Trakya kırığını oynatarak tam bu Marmara Ereğlisi’nde bulunan dolum tesislerinin altından geçerek Çorlu’ya doğru gidecek, Çorlu’yu da çok etkileyeceğini de söyleyeyim, Lüleburgaz, Babaeski üzerinden Edirne’ye kadar etki yaratacak. Yani bu deprem sadece Marmara Ereğlisi depremi olmayacak, bütün Trakya’nın ve Marmara bölgesinin depremi olacak."


    Prof. Dr. Ercan, kendisine büyük İstanbul depreminin sorulduğunu belirterek,_ "İstanbul’un önünde olacak olan deprem Küçükçekmece ile Avcılar'ın önünde olacak ve bu deprem 6.4 ile 6.7 arasında olacak. Yani büyük olmayacak. İstanbul’da büyük deprem olsaydı arkadaşlar, hiçbir şey bilmiyorsanız oradaki kalıntılara bakın, bugün ne Ayasofya kalırdı ne Bozdoğan Kemeri kalırdı, ne Süleymaniye kalırdı, İstanbul’un surları kalırdı. Yedikule surları her deprem olduğunda yıkılır. Bana göre ilk deprem Küçükçekmece’nin altında olacak”_ dedi.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Ahmet Ercan eskide kalmış biraz:) keşke dediği gibi olsa ve olacak deprem 7 den küçük olsa

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN