Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • O bölgede 6 büyüklüğünün ustunde deprem uretebilecek bir fay var mi yani risk ne durumda?

    Tabiki, suanda depremlerin oldugu faylarda 6 civari deprem uretebilir. Bunun disinda 1998 ceyhan depremi (6.2) yine adana nezninde bolgede yikici olan bir depremdi.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • O bölgede 6 büyüklüğünün ustunde deprem uretebilecek bir fay var mi yani risk ne durumda?

    DAF'ın bir kolu Hatay üzerinden Akdeniz'e (Lazkiye'nin batısına doğru) uzanıyor. Deprem de o bölgede meydana geldi. Takip edilmesi lazım.

  • 34e22.jpg


    bf421b7dfe.png


    Bölge DAF ve ÖDFZ (ölü deniz fay zonu) arasında kalan bir bölge, tarihsel olarak Hatay ve çevresinde olmuş büyük depremler var, bunlardan en yakını 1822 (7.2) ve 1872 (7.3), ancak aletsel dönemde özellikle samandağ civarında depremsellikte artış vardır bununda en yakın örneği 1997 deki 5.7 lik depremdir.

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • 115-526 gibi dünyanın yaşadığı en ölümcül depremler arasında olan , (tarihsel) 250 ve 260bin ölüm içeren Antakya depremleri (7.5M/7.6Ms) bölgenin tehlikesi açısından önemli ipuçları veriyor. bu depremlerin yanında tarihsel dönemde kaydedilen çok sayıda yıkıcı/hasar yapıcı depremde mevcuttur açıklar dahil.


    Fay hattına bağlı olarak ortaya çıkan çöküntü alanlarının akarsu alüvyonlarıyla dolması sonucu tektonik ovalar oluşmaktadır. Amik ovası böyle bir oluşumdur ve çok verimli bir arazidir.



    Fay hattının geçtiği bölgelerde Ölüdeniz fayı vb. jeolojik oluşumların çok belirgin çizgisellik göstermesi atım miktarının çok fazla olup büyük depremler ürettiğini kanıtlar niteliktedir.

  • Doğu Afrika Rift Vadisi;


    Rift terimi, bir zamanlar bir bütün olan iki kütle arasında oluşan yarığı ifade ediyor. Bu yarık iki veya daha fazla fayla sınırlanmış olabilir. Bir anlamda litosferin kalınlığı boyunca kırılması veya çökmesini kapsıyor.

    Dünya’nın en büyük fay hattı olarak da kabul edilen “Doğu Afrika Rift Vadisi”; Büyük Rift Vadisi, Afrika-Arabistan Rift Vadisi ya da sadece Rift Vadisi olmak üzere farklı isimlerle anılıyor.

    Doğu Afrika Rift Vadisi, tamamı 6400 kilometre uzunluğunda olan ve Doğu Afrika’dan Lübnan’daki Bekaa Vadisi’ne ve oradan da Türkiye’nin güneyindeki Amik Ovası’na kadar uzanan büyük rift sisteminin en büyük bölümünü oluşturuyor.

    Büyük Rift’in oluşumunda Afrika levhası ve Arap levhası olarak iki büyük levha rol oynuyor. Vadinin adı kâşif John Walter Gregory tarafından konmuş. Vadinin genişliği 30-100 kilometre, yüksekliği ise birkaç yüz metreden- 4500 metreye kadar ulaşabiliyor.

    Doğu Afrika Rift Vadisi, Nubiya levhası ve Somali levhası olarak adlanmış iki minör levha arasındaki fay hattını ifade ediyor. Bu fay hattı, Afrika’nın doğusunda, Etiyopya'nın kuzeyinden Mozambik'in ortalarına kadar kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda 1000 km uzanıyor.

    Vadinin oluşum süreci, hem levha hareketlerine hem de magma hareketlerine bağlı olarak 30 milyon yıl önce Erken Oligosen’den itibaren başlıyor. Oluşum süreci 8 milyon yıl önce Miyosen sonlarında sona eriyor. Günümüzde de vadinin açılması 1mm/yıl olarak devam ediyor.

    Doğu Afrika Rift Vadisi’nin oluşumuyla birlikte birbirine bağlı olarak gerçekleşen bir dizi değişim, sonuçları bakımından evrimsel açınımın en büyük tetikleyicilerden kabul ediliyor. Çünkü rift vadisinin oluşumu topografik değişimi, jeolojik değişimi, Alize rüzgârları gibi hava akımlarının davranışlarını değiştirmesi bakımından meteorolojik değişimi dolayısıyla da klimatolojik (iklimsel) değişimi, bitki örtüsü ve yaşam yelpazesi bakımından ekolojik ve biyolojik değişimi sağlamış. Bu değişimler de kaçınılmaz olarak çeşitliliği ve türleşmeyi doğrudan etkileyerek, sonuçları içinde insanın da bulunduğu evrimsel açınımda çok büyük adımların atılmasına neden olmuş.

    Doğu Afrika Rift Vadisi ve Büyük Rift Vadisi, kıtasal bir rift olup, jeolojik olarak uzaklaşan levha sınırının en güzel örneğini oluşturuyor.

    Levha sınırları; uzaklaşan levha sınırları, yaklaşan levha sınırları ve tranform levha sınırları olarak üç farklı şekilde olabiliyor.

    Uzaklaşan levha sınırları, okyanussal ya da kıtasal özellikte, yaklaşan levha sınırları okyanusal-kıtasal, okyanusal-okyanusal veya kıtasal-kıtasal özellikte olabiliyor.

    Uzaklaşan levha sınırlarında mekanizma şöyle işliyor; birbirinden ayrılmakta olan iki kıtasal levha plakası gerilmeye neden oluyor. Bu gerilmeye bağlı olarak; litosferin (kıtasal kabuk) altından yükselen magma bir yandan kimyasal ve yoğunluksal değişimlere neden olurken, diğer yandan manto üzerindeki kabuğu üste doğru itip, kabuğun kabarmasına ve basınç (stres) sonucunda kabuğun incelerek, çok sayıda kırık, çökme ve çatlak oluşmasına neden oluyor. Bu şekilde; vadiler düşerken, etraflarındaki alanlar da bu mekanik (fiziksel) serbest kalışın etkisiyle birlikte yükseliyor. Sonra kabuk iyice gerilip inceldikçe, rift vadileri gelişiyor ve vadi tabanlarından lavlar akmaya başlıyor. Yayılmanın daha fazla sürmesi, kıtayı, dar bir deniz yolu gelişinceye kadar ayırıyor. Eğer yayılma yine de sürerse, okyanus sırt sistemi oluşuyor ve okyanus havzası gelişerek büyümeye başlıyor.


    Biz görmeceğiz ama amik ovası denize dönüşecek.


    a73a688.jpg

  • Ramazan hocadan yorum geldi..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • PergamoN sismik boşluk olarak gösterilen fay zonunda mı depremler oluyor? sanki daha doğuda kıyıya daha yakın..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • PergamoN sismik boşluk olarak gösterilen fay zonunda mı depremler oluyor? sanki daha doğuda kıyıya daha yakın..

    Makalede ayrıntılı bilgiye ulaşamadım o bölge için muhtemelen tarihsel depremlerin (tahmini) gösterilen yerlerinden yola çıkılarak bir sonuca gidilmiş ve kıbrıs yayını baz almışlar gibi görünüyor. Kıbrıs yayının deprem çözümleri ters fay çözümü olması lazım haritadada bindirme olarak gösterilmiş. Bugün ve 3 nisanda gerçekleşen depremlerin çözümünde ters fay bulgusu yok normal ve sol yanal doğrultu atımlı gerçekleşmişler. 4.8M Ve 4.6M olarak 2 ayrı parçada meydana gelen depremler , ikincil kırıklar üzerinde meydana gelmiş olma ihtimali yüksek 3'den küçük depremlerin dağılımı normal değil 50-55km'ye kadar yayılım göstermişler ama ramazan hoca 3'den küçük depremlerin sismojenik zondaki faylanmayı temsil etmediği söylemişti. 3 ve üzerindeki depremlerin sayısıda şuan için az ve anormal bir yayılım yok.

  • Makalede ayrıntılı bilgiye ulaşamadım o bölge için muhtemelen tarihsel depremlerin (tahmini) gösterilen yerlerinden yola çıkılarak bir sonuca gidilmiş ve kıbrıs yayını baz almışlar gibi görünüyor. Kıbrıs yayının deprem çözümleri ters fay çözümü olması lazım haritadada bindirme olarak gösterilmiş. Bugün ve 3 nisanda gerçekleşen depremlerin çözümünde ters fay bulgusu yok normal ve sol yanal doğrultu atımlı gerçekleşmişler. 4.8M Ve 4.6M olarak 2 ayrı parçada meydana gelen depremler , ikincil kırıklar üzerinde meydana gelmiş olma ihtimali yüksek 3'den küçük depremlerin dağılımı normal değil 50-55km'ye kadar yayılım göstermişler ama ramazan hoca 3'den küçük depremlerin sismojenik zondaki faylanmayı temsil etmediği söylemişti. 3 ve üzerindeki depremlerin sayısıda şuan için az ve anormal bir yayılım yok.

    Kırıkların ana fay üzerinde olmama ihtimali bence de yüksek, bakalım deprem serisi devam edecek mi? derya deniz bu kadar çok farklı deprem zonu ve hareketleri, yarattığı depremleri anlamaya çalışmak ve çözmek cidden zor.. Ben açıkçası 1822 ve 1872 depremine sebep olan faylarında risk taşıdığını düşünüyorum ancak tarihsel bir deprem tekrar var mı biraz bakmam lazım..


    Cevabın için teşekkürler,kolay gelsin

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Saat 6.59 da Karaburun aciklarinda deprem meydana geldi 3.9 buyuklugunde bunu hissetmedim ama Manisa Kırkağaç fena hissettim hocalarimdan yorum alabilir miyim bu iki deprem hakkında?