Deprem Bildirim Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • PergamoN hocam cicek yapisindan bahsetmissin. Ne anlama geliyor bu cicek yapisi ? Haritaya bakinca sanki fayi 2 ye bolen seyler goruyorum. Biraz bahsedermisin ?


    Birde celal sengorun yabancilarla yaptigi alismalarla cenk hocanin calismalari ortusuyormu ?

  • Hava_Forum Tam gelişmiş doğrultu atımlı fay sistemlerinde farklı tiplerde tekno-morfolojiler görülüyor.

    Çizgisel vadiler (linear valleys), ötelenmiş nehirler (offset streams), sapmış nehirler (deflected streams), basınç sırtları (pressure ridge), fay dikliği (fault scarp), bank (bench), kaynak (spring), fay gölü (sag pond) doğrultu atımlı faylarla gelişen önemli tektono-morfolojik yapılardır.

    Düz doğrultu atımlı faylar arazi ya da harita üzerinde çizgisel gidişli, son derece düzgün ve doğrusal hatlar şeklinde görülür. Bu faylar, makaslama hareketi oluşturmalarına rağmen, fay zonları boyunca önemli deformasyon olaylarına (çökme, yükselme, kıvrımlanma, ters ve normal faylanma gibi) neden olmazlar.

    Fay çizgisi boyunca görülen bükümlerde fayın sol veya sağ yönlü oluşuna ve büklümün sola veya sağa doğru oluşuna göre fay blokları ya birbirini sıkıştırır, ya da blokları birbirinden ayıracak şekilde uzaklaştırır.

    1dc2876406b0.png

    Marmara denizi içindeki segmentlerde çizgisel gidişli değil bu yüzden farklı odak çözümü ve batimetride farklı yer şekilleri görülüyor.(çukurluklar,yüksek shelfler,yükselimler vb.)

    En yakın örneğinide 5.8’lik silivri depreminde ters fay çözümüyle gördük.

    Negatif yada pozitif çiçek yapısı denilen tekno-morfolojik yapılarda bu sistemle oluşuyor.

    Fayın sıçrama yaparak birbirinden ayrıldığı kesimler diyebiliriz bu yapılar fayın hareketine göre değişiyor çökme varsa negatif,yükselme varsa pozitif olarak adlandırılıyor.

    d4688601657233a60e62.png

    Çökme meydana gelen bölgeye başka isimlerde veriliyor.Pull-apart basin gibi (çek-ayır havza) o yapının modellemesi;

    6fc48d5e83848efb128.jpg

    Marmara denizi orta çukurluk çek-ayır havza /negatif çiçek yapısı görülen bir bölge; (Fay sıçrama yaparak 2 farklı segmente bölünüyor) bu segmentlerin aynı anda kırılması çok zor ama kısa süre içinde birbirini tetikleyebilir 1766-a ve 1766-b depremleri gibi.

    85119a598a583ca8ade90e.png

    Çınarcık basenide çukurluk diyenler olacaktır o bölgede böyle bir yapı gözlenmiyor.Meydana gelen çökme direkt normal fay karakterli olma ihtimali çok yüksek.



    Celal şengör,naci görür ve yabancı bilim adamlarının yaptığı çalışmaların sonuçları ve görüşleri her çalışma sonrası değişti.

    İlk çalışmada tek bir fay var marmara denizi boydan boya kırılacak 8.1-8.2M deprem yapacak dendi. Sonra parçalı kırılcak falan dendi en son (şuan ki görüş) kumburgaz segmentinde (cenk hocanın haritasına göre 1766-1) En az 7.5Mw bir deprem ve bu deprem sonucu çınarcık çukurluğunda 7.0’a (varan normal faylanma) depremi tetiklenebilir görüşü hakim.


    Cenk hoca’nın haritası ve çalışmaları kendine özgü destekleyen deprem bilimciler illa vardır.

    Cenk hoca’nın kullandığı verilerde naci görür,celal şengör,Le pichon gibi isimlerin topladığı sismik kesitlerden oluşuyor.Marmara denizi içindeki tüm çalışmaların (sismik kestilerin) toplanıp,irdelenmiş hali diyebiliriz cenk hoca’nın çalışmalarına. En son fayların yapısını 3D olarak çıkardı şimdi o fayların yüzeye ulaşamayanlarını eleyip daha sade 3 boyutlu bir harita çıkaracak ne zaman bitirip yayınlar bilmiyorum,Güncel olarak marmara denizini çalışan ender kişilerden.

    Naci görür,celal şengör gibi isimlerin yeni çalışmaları mevcut değil en son hakim görüşleride yukarda söylediğim.

  • Hocalar aralarında fikir ayrılığı var besbelli . Peki hükümet ne diyor veya hükümet kurumları ne diyor , hangi hocanın modellerini baz alıyor hükümet ? Cenk hoca çok iddalı bu kadar somut delile dayanan idda nasıl görmezden gelinir ,geliniyor mu bilmiyorum tabi ..

  • Tesekkurler PergamoN hocam. Usumezsoyun bir yayinda fay hattinin 2 ye bolundugunu hatta cukurlukmu sirt mi ne oldugunu o yuzden fayin tek parcada kirilmayacagini soylemisti. Aklima gelmisken sorayim dedim.

  • Tesekkurler PergamoN hocam. Usumezsoyun bir yayinda fay hattinin 2 ye bolundugunu hatta cukurlukmu sirt mi ne oldugunu o yuzden fayin tek parcada kirilmayacagini soylemisti. Aklima gelmisken sorayim dedim.

    Üşümezsoy’un anlatımıda çok net olmadığı için özellikle televizyondan izleyen (deprem konusunda bilgisiz halk) dediklerini anlamıyor,hak veriyorum deprem konusundan anlayan adam bile bazen dediklerini anlamıyor,lafları çok karıştıyor çünkü.


    Üşümezsoy’un geçtiğimiz hafta konuştuğu programda kullandığı harita ve dediklerini özetleyeyim;

    1-Kullandığı harita fay haritası değil ,batimetri haritası fayları paintle benim yaptığım gibi kendi çiziyor :)

    2-Çınarcık çukurluğunda aktif fay yok diyor.Karayı sınırlayan(çınarcığı) normal bir fay mevcut oda 1894’de kırılmış deprem üretmez diyor.

    3-Sarıyla çizdiği en batıdaki fayda ganos fayıyla birlikte kırılmış deyip deprem üretmez diyor.Şarköy depreminin büyüklüğünün 7.4Mw olduğunu baz alırsak sadece karadaki kısmın (45-50km) o depremi üretmesi imkansız ama marmara deniz’inin batı kısmınımı,yoksa saroz körfezine doğrumu kırdığı belirsiz elinde veri yok (bu görüşü savunan başka jeologlarda mevcut MTA dahil batı kısmı kırılmış kabul ediyor )Saroz körfezinin bir kısmının asismik olduğunu düşünürsek saroza doğru kırmış olma ihtimali daha yüksek bana göre, 1766-2 ve çevresi hala çok aktif.

    4-kırmızıyla çizdiği kumburgaz’da bir deprem bekliyor onuda batimetri haritasına bakıp 40-45 uzunlukda çizmiş derinliğinide 10km olarak baz alıyor üreteceği deprem 6.5Mw geçmez diyor.

    5- kumbargaz’ın üstüne çizdiği çatal kısım 5.8’lik silivri depremiymiş bu zamana kadar öyle birşeyden hiç bahsetmemişti deprem oldukdan sonra haritaya eklemiş..

    f37e99c604f01.png

    6-Gelelim kumburgaz’da beklenen depremin neden 6.5Mw’yi geçmez dediğine üsteki harita yayın anında kullandığı harita alttakine ben ekleme yaptım.

    Cenk yaltırak,naci görür vb. Diğer deprem bilimciler fayı siyahla çizdiğim doğrultuda uzatırken,Üşümezsoy batimetri haritasında (üsteki fotoğrafda bir yükselti var) o yükseltide bir atım , yer değiştirme gözlenmediği için o fay bu kadar uzun değil diyor.Dediği bilimsel olarak doğru ,doğrultu atımlı bir fay yükseltiği kesiyorsa onu öteler yer şekillerinde (batimetri’de) özellike bu oluşumlar net olarak gözlenir.Buna rağmen kıvrımlı bir doğrultu atımlı fay heryerde aynı atımı yapmaz o bölgede az atım yaptığı için batimetride net gözlenmiyor olabilir,sadece batimetriye bakarak bu fay bu kadar uzun değil demek imkansız Elinde başka verisi daha doğrusu ,şahsına ait bir çalışma yok.

    Sadece batimetri haritasına bakarak fayı belirlemek imkansız, batimetriyle fayın varlığını kanıtlarsın sadece,Batimetri;su, deniz, göl ve okyanus tabanlarının derinlik ölçmek suretiyle topoğrafik ölçümlerinin yapılmasının adıdır.Bir fayı belirlemenin en önemli verisi ise sismik kesitdir.Üşemezsoy’un şahsına ait böyle bir çalışma görmedim güncel makaleside yok..

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Şener Üşümezsoy diyince aklıma kışın ortasında boğazda denize girmesi geliyor :):)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Medyatik şahıslar belli bu kişiler yıllardır medyada boy gösteriyor ,birbirine laf atıyor;

    Şükrü ersoy,Ahmet ercan,Naci görür,Şener üşümezsoy,Celal şengör ve ismini saymadığım birkaç kişi daha mevcut.Celal şengör ve naci görür’ün ortak şahıslarına ait çalışmaları mevcutken diğer isimlerin (marmara adına) çalışmaları mevcut değil (SCI’da yayınlanan)

    Yoksa üşümezsoy ve ercan’ında çıkardığı kitaplar mevcut. Bu isimler her deprem sonrası açıklama yapar.(Şengör hariç)

    Naci görür’de eskisi kadar demeç vermeyeceğini, yayınlara bağlanmayacağını geçtiğimiz haftalarda dile getirmişti.


    Efsaneyi hatırlayalım birazda tebessüm :)..

  • PergamoN aksam aksam iyi guldum;))

    Buarada benim takip ettigim bir diger hoca Oğuz Gündoğdu idi ama sanirim kendisi baya yaslandi ve eskisi gibi aktif degil.. Deprem olsun hemen benzer kisiler ortaya cikiyor, Ahmet Ercan, Şener Üşümezsoy vs. Hepside ayri telde caliyor, konuyi takip edenlere en guzel yol gosterme, son yillardaki hocalarin calismalarina bakmalari olur. Google scholar ve google scholar citation dan hem son makalelerini hemde atif sayilarina bakarak takip edebilirler..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bu deprem çantasının önemiyle alakalı biraz konuşalım. Şöyle deniyor. Yahu deprem olunca, evin yıkılmazsa zaten çantaya gerek yok. Ne diye hazırlayacaksın? Yıkılırsa da o enkazda çantayı nereden bulacaksın? O yüzden gereksiz diye düşünülebiliyor. Ne dersiniz?

  • Deprem çantasında halkımız ne anladığına bakıyor ancak mantıklı bir çanta için internette fazlasıyla bilgi var. Çok uzatmadan şunu söyleyebilirim, 10 katlı binanın altında enkazdasınız ve sesinizi duyurabilecek konumda değilsiniz çünkü bacağınız ve belden altınız sıkışmış, ama deprem esnasında yanında bulundurduğunuz çantanızda bir adet düdük var, bu sizin duyulmanızı sağlayabilir. Deprem çantası her dakika yanınızda taşımanız gereken birşey değil ancak özellikle gece evdeyken ailenizle beraber evin en sağlam olarak düşündüğünüz yerinde ki bunu daha önce kararlaştırmış olmanız gerek, bu çanta bulunabilir, evin güvendiğiniz bir yeri yoksa her birey kendince bir konum belirleyip oraya cenin pozisyonunda kafasını koruyacak şekilde ve çantası yanında bulunabilir. Çanta zaten enkaz altında kalma durumunuzda işinize yarayacak ve bu amaçlı oluşturulması gereken birşey..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Naci hoca ısrarla tek başına kumburgaz fayında kırılma olacak diyor , Her katıldığı tv veya röportajında kumburgaz fayı kırılacak diyor ve çok iddalı ...Öte yandan Cenk hoca ise 1509 tarihli kırılan doğu marmara kırılacak diye öngörüde bulunuyor ve Doğu marmara depremi olarak niteliyor..2 bilim insanı ve 2 çok farklı yorum ve 2020 yılında ...

  • Naci hoca ısrarla tek başına kumburgaz fayında kırılma olacak diyor , Her katıldığı tv veya röportajında kumburgaz fayı kırılacak diyor ve çok iddalı ...Öte yandan Cenk hoca ise 1509 tarihli kırılan doğu marmara kırılacak diye öngörüde bulunuyor ve Doğu marmara depremi olarak niteliyor..2 bilim insanı ve 2 çok farklı yorum ve 2020 yılında ...

    marmara denizi içerisinde yapılan çalışmaların gecikmesi ve her bilim insanının bu konuda görüşü olması bu sonucu getiriyor. Bu tarz haberlere bence fazla ilgi gösterilmemeli, sonuç olarak 7 nin üzerinde bir deprem olacak ve bizim buna hazırlanmamız gerekli, ister 1766 fayları kırılsın ister Cenk hocanın önerdiği 1509 fayı..


    Maalesef ki bilim marmara denizi içini ancak yaşayacağımız büyük depremden sonra aydınlatacak, fay durumu davranışı daha iyi anlaşılacak, fayın deniz altında olması araştırılması açısından bir takım zorluklar getiriyor, ancak yaşayacağımız marmara depreminden sonra bence bu bilgi karışıklığı sona erecektir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • maalesef bu bilgi karisikliliginin sonucunu bazilari ogrenemeyecek.

    Sorun degil hocam her vatandasin fay hatti nerede boyu ne derinligi ne gibi bilgileri bilmesini beklemiyoruz, sonuc olarak bilinen sey su 7 uzerinde bir deprem kesin yasayacagiz, en kotusune gore onlem alacagiz almaya calisacagiz. Goremeyen olursada yapacak bir sey yok viruse meydan okuyan millet depremede okur, yani bize birsey olmaz:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN