2016 - 2017 Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Arkadaşlar,
    İşlerimden dolayı bu yıl oldukça kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde ve biraz da gecikerek hazırladığım kış tahminimi özetle paylaşmak istiyorum.
    Geçtiğimiz yıl işaretlerini almaya başladığımız ancak kuvveti konusuna o zamanlar kesin bir vurgu yapamadığımız bir La-Nina kışı yaşamak üzere olduğumuz bir çoğunuzun malumudur. Zayıf bir La-Nina senesi olacak 2016 - 2017 kışı için özellikle şubat ayı ile birlikte La - Nina'nın da etkisini (kuvvetini) artıracağını öngörmekteyim. La- Nina kışlarının genel karakteristiğine ek olarak aşağıda belirteceğim değişkenler de kışın genel görünümü hakkında bize ipuçları verecektir.
    Solar aktivitenin bir azalma evresinde olduğu yine birçoğunuz tarafından bilinmekte ve döngünün 2019 yılına kadar bu şekilde azalarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Şu anda hafif doğulu olan tropik bölge stratosferindeki rüzgarların önümüzdeki kış boyunca daha da doğulu olacağının beklentisi içindeyim. Bu durumun yaratacağı etkileri içinde bulunduğumuz enlemlerde kışın daha heyecanlı bir hal alarak kendini gösterdiğini, arctic bölgeden jet akımları vasıtasıyla kuzey - güney yönlü sert salınımlar yaşanmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.
    Kış öncesi tahmincilerin takip ettiği diğer bir değişken de doğu Sibirya kar örtüsüdür. Güncel gözlemler bizlere güzel haberler vermektedir. 1998 yılından beri ilk kez bu kadar hızlı bir örtü yoğunluğunun oluştuğunu ve bunun Orta sibiryaya doğru genişlediğini uydu fotoğraflarından anlaşılmaktadır.
    Tüm bu belirleyici unsurları bir araya getirdiğimizde 2016 -2017 kışının özellikle ülkemizin kuzey bölgeleri açısından doyurucu geçeceğini öngörmekteyim. Burada benim daha önceki açıklamamda da vurguladığım konu Sibirya YB'ının kışın özellikle ikinci yarısında etkisini göstereceğine yönelik olup, Aralık ve Ocak'tan kesinlikle daha iyi bir Şubat beklediğime yöneliktir. Yağış ortalamalarının mevsim normalleri civarında güney ve batıda yer yer bir miktar altında gerçekleşmesini öngörüyorum.
    Hepinize sağlık ve mutluluk dolu bir kış sezonu diliyorurm.
    Sevgi ve Selamlarımla...