☣ Dünya CO2 (Karbondioksit) Salınımı,Enerji Kullanımı ve Etkileri❗

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hoşçakal Dünya: Atmosferdeki Karbon Salınımı Dönüşü Olmayan Düzeye Ulaştı



    Scripps Institution of Oceanography'den yapılan açıklamaya göre 1958'den beri yıllık olarak ölçülen atmosferdeki ortalama karbon düzeyi, milyonda parçacık itibariyle en tehlikeli düzey olan 400 ppm'i kalıcı olarak aşmış durumda.


    Ölçümün yapıldığı ve verilerin analiz edildiği istasyonlardan birisi - Havaii



    Yani burdan geriye dönüş olması neredeyse imkansız... Peki bunun sonuçlar ne olacak? Şurda belirtilenlere göre:




    Peki nedir bu 400 ppm'in önemi?

    Bilim insanları yıllardır atmosferik karbon seviyesinin bu seviyeyi geçmesine izin verirsek, dünyanın geleceği için çok kritik bir döneme gireceğimiz konusunda uyarılar yapıyordu. 2012'de Arktika, bölge bazında bu kırmızı çizgiyi geçen ilk yer oldu. 3 yıl sonra ise ilk defa bir ay boyunca 400 ppm seviyesi düzenli olarak aşıldı. Geçtiğimiz Mayıs ayındaysa gezegenimiz üzerinde 400 ppm değerlerine ulaşmayan tek yer olan Antarktika da bu seviyeye ulaştı.







    Peki bu 400 ppm'in temsil ettiği ''yeni bir kilometre taşı'' kavramı nasıl bir durum?
    Bu kavramı masanın üzerinde duran bir bardak suyla örnekleyebiliriz. Eğer su dökülürse, onu bir daha bardağa doldurmanız mümkün olmaz, tüm yüzeye yayılır. Su bir yere kaybolmamış olsa bile, artık tamamen farklı bir düzene girmiştir.



    Dünya için de bu seviye böyle bir durumu temsil ediyor. Ne kadar kötü veya iyi olacağını bilmesek de, artık dünyamız tamamen farklı olacak bir iklime sahip olma yolunda ilerlemeye başladı ve ne yazık ki bu ilerleme, artık durdurulamaz.



    Peki bu seviyenin düşmeyeceğini nereden biliyoruz?
    Uzun yıllar süren araştırmalar sonucu yıl genelinde en düşük seviyeler hep Eylül ayı sonlarında görülüyordu. Şu anki veriler 401 ppm'i gösteriyor ve Ekim ayı başında bu seviye biraz daha azalırsa bile 400 ppm'in altına inecek kadar büyük bir değişim göstermesi ihtimali sıfıra oldukça yakın.




    Nesil Tükenmeleri Hızla Artması


    İklim değişikliği nedeniyle The Nature Conservancy 'nin yaptığı tahminlere göre 2050 yılına kadar Dünya üzerindeki türlerin %25 'inin neslini tükeneceği söyleniyor.İlk ve en büyük tehlike, türlerin giderek daha hızlı yok olması. Araştırmalara göre, türlerin günümüzdeki yok olma hızı, insanlık ortaya çıkmadan önceki yok olma hızının tam 1000 katı. Bu nedenle günümüzde her yıl 10 bin türün yok olabileceği düşünülüyor.



    Besin Zinciri Bozulması


    Canlıların tükenmesinin sonucunda besin zinciri dengesi tümüyle bozulacak.Örneğin ; Kuzey Kutbu'nda yükselen su sıcaklığının zooplankton,morina,deniz yosunu vb. canlıların yaşamlarını ciddi manada etkileyeceği yönünde.Dolayısıyla bu canlıların etkilenmesi tüm zinciri bozulmasına neden olacaktır.Kutup ayılarının neslininin sonunu getirebilir.Son 50 yılda Alaska ve Batı Kanada genelinde ortalama sıcaklığın yaklaşık 14°C yükseldiği gözlemlenmiştir.



    Yükselen Deniz Seviyesi


    Yakın gelecekte insanlar ve diğer türler arasında katastrofik deniz seviyesindeki değişimlerden etkilenecektir.Isıl genleşme sonucu buzullar eriyeceğinden birçok sahil bölgeleri sular altında kalacatır.2100 yılına kadar sadece ABD 'de 13 milyon insan yükselen su seviyesi yüzünden evlerini kaybetmeleri bekleniyor.Zaten günümüzde su seviyesi yükselmesi başlamış bulunuyor .Hatta Pasifik Okyanusu'nda bu değişimler başladı ve 5 ada yeryüzünden silindi bile.



    Okyanus Asitleşmesi ve Mercan Beyazlaşmaları



    Çevre sağlığında çok önemli barometrelerinden kabul edilen okyanus asitliği su ekosistemini ciddi ölçüde etkilemektedir.Okyanusların havadaki karbondioksidin absorbe etmesi sebebiyle oluşan okyanus asitleşmesi sonucunda okyanus ekosistemi yani deniz altı yaşam sona erebilir.Su sıcaklığı arttıkça mercanlar geniş alanlara yayılmaya eğilim gösteriyorlar bu onların ağarmasına neden oluyor .Bilim adamları bu ağarma olaylarının okyanus ekosistemi üzerinde uzun ömürlü izler bırakacağı kanısında.







    İklim bilimcilerin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre gezegenimizin atmosferindeki CO2 oranının uzun yıllar boyunca bu düzeyin altına düşmesi mümkün görünmüyor. Yapılan ölçümlerden bildiğimiz kadarıyla CO2 düzeyi sanayi devriminden beri düzenli olarak artsa da, yerküre bundan ancak üç ile beş milyon yıl öncesinde bu denli yüksek bir karbondioksit oranına sahip olmuştu.


    Araştırmacılar El Nino gibi doğa olaylarının yarattığı sıcaklık etkisinin bu artışta bir rolü olduğunu söyleseler de asıl etkinin insanların yol açtığı karbon salınımı nedeniyle olduğunu belirtiyorlar.



    Karbon salınımını azaltmaya yönelik uluslararası anlaşmalar açısından dünya liderleri için de önemli bir uyarı olarak değerlendirebileceğimiz bu en yeni tespitin, iklim değişikliğine karşı hepimizin daha da duyarlı olmamıza yardımcı olacağını umuyoruz.


    GÜNCEL VERİLER

    İçeriklere güncel resim ve yazılar eklenecektir.Teşekkürler.



    Kaynaklar:
    Chıp
    ekşisözlük
    http://motherboard.vice.com/re…on-tipping-point-for-good
    https://scripps.ucsd.edu/
    https://www.co2.earth/




  • Maalesef tek evimiz Dünyamıza zarar veriyoruz.Biz o kötü günleri görmeyeceğiz evet ama torunlarımız yada belkide onlarn torunları sıkıntılı bir hayat geçirecekler bizler yüzünden.

  • Bu karbondioksit salınımında özellikle Amerika Kanada'da kişi başına düşen karbondioksit 2 ton.Çin'de çok salınım yapıyor ve arabistan.Bunlar olmasa Dünya şu an çok iyi haldeydi.

  • Bu karbondioksit salınımında özellikle Amerika Kanada'da kişi başına düşen karbondioksit 2 ton.Çin'de çok salınım yapıyor ve arabistan.Bunlar olmasa Dünya şu an çok iyi haldeydi.

    Amerika'da neredeyse kişi başına 1 araba düşüyormuş.Arabistan'da da sudan ucuz olduğu için benzin böyle oluyor işte.Keşke bir an önce bitse şu fosil yakıtlar

  • zaten batılı güçlerde bunu istemiyorlarmı... bir an önce kutupdaki buzulların erimesini ve o buzulların altındaki rezevlerin altında olan bitenin ne olduğunu araştırmak istiyorlar...biliyorsunuzki baltık bölgesinde rus ve abd psikolojik üstünlük kurma çabası hakim bunların temel nedeni enerji sahasını kontrol eltına almak....dünyada iklim değişmiş çok ta umurlarında olmaz

  • zaten batılı güçlerde bunu istemiyorlarmı... bir an önce kutupdaki buzulların erimesini ve o buzulların altındaki rezevlerin altında olan bitenin ne olduğunu araştırmak istiyorlar...biliyorsunuzki baltık bölgesinde rus ve abd psikolojik üstünlük kurma çabası hakim bunların temel nedeni enerji sahasını kontrol eltına almak....dünyada iklim değişmiş çok ta umurlarında olmaz

    Kutuplardaki petrol rezervleri olağan üstüymüş.Bir yerde okumuştum eski çağlardan kalma hastalık virüsleri de kutuplarda olabilir diye donmuş vaziyette.Erime olursa bu ölümcül virüsler de yeniden hayata dönebilir.

  • Kutuplardaki petrol rezervleri olağan üstüymüş.Bir yerde okumuştum eski çağlardan kalma hastalık virüsleri de kutuplarda olabilir diye donmuş vaziyette.Erime olursa bu ölümcül virüsler de yeniden hayata dönebilir.

    o buzulların erimesi insanlığın yaşam şartlarında ciddi tehlike oluşturur...nasıl bir canlıyız biz resmen kendi kendimizin yok olmasına neden oluyoruz....

  • Neye göre paylaşıldı zamanında bilgim yok ama şuan ki Antartika'nın paylaştırılmış haritası.Avustralya 5.8 milyon kilometre kare hak iddiası ile bu alanda başı çekmektedir.
    ''Madrid Çevre Protokolü’ndeki, 2048’e dek Antarktika’nın maden zenginliğine dokunulmama şartı, oradaki madenlerin bu tarihten sonra açılacağına dönük algı oluşturuyor ama hukuksal olarak böyle bir şey yokmuş ''
    (tırnak içindeki cümle internetten alıntıdır)


  • @Kardelen55


    Arkadaşlar 1 sene önce İzlanda turuna gittim. Tur rehberimiz dünyadaki hava kirliliği ve co2 oranının en az olduğu ülkelerden biri İzlanda dedi. Gerçekten ülkenin havası çok temiz.Bu grafikte neden İzlanda'nın doğu şeridini kırmızı olarak göstermiş anlamadım.Co2 neden özellikle İzlanda'da artmış?

  • @JaxTeller34 Hava kirliliği ve havadaki CO2 oranı birbirinden başka konular. Haritaya dikkatli baktığında Afrika'da ki yağmur ormanlarının olduğu bölgede de kırmızı rengin olduğunu göreceksin.Dünyaya başlıca CO2 salınımı yapan ülkeler arasında ABD,Çin ,Avustralya ve Avrupa ülkeleri sayılabilir. Peki neden böyle oluyor dersen, Bunun birçok nedeni var buna hava hareketlenmeleri,rüzgar,jet akımları,volkan patlamaları vb. örnek gösterilebilir. Bu da CO2 yayılımının yapıldığı ülkelerden Dünya'nın tümüne yayılmasıyla sonuçlanıyor.Kurunun yanında yaşda yanıyor yani.

  • yağmur ormanlarında yada ormanların çok olduğu yerlerde co2 salınımı olması kadar doğal birşey olamaz=fotosentez :)


    Bu konuda bilimsel bir açıklamam yok ancak şuna inanırım dünya belli zaman aralıklarıyla kendine reset atar,yine olacaktır..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN