Doğa ve Kış Bağlantısı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • aranızda kuş göçlerini takip eden varmı bilemem ama ben atadan avcı olduğum için çok iyi takip ediyorum . . .
    bu sene bıldırcın göçü çok geç başladı ve 1 buçuk ayda ara ara göçmesi gereken kuşlar büyük sürüler halinde bir anda (2-3 seferde) göç yaptı -
    Turna Kuşları da ( kendi bölgem için konuşuyorum ) bölgemizde her sene 2-3 gün konaklarken konaklamadan gittiler . . .
    Bu sene İstavrit Batı Karadenizde hiç büyümedi desem yeridir hep kıraça boyunda kaldı -Bölgemde Lüfer,Çinekop bu sene yok denecek kadar az boyutları da çok küçük
    bu gecikmeler bana kış ayının soğukların ülkemize geç gireceğini ve marta sarkacağını düşündürüyor - merak ediyorum nasıl bi kış yaşayacağız - Allah milletimiz memleketimiz için en hayırlısını nasip eylesin

  • 9 aralıkforum.havaforum.com/attachment/7551/
    Akçakoca rakım 250-400
    forum.havaforum.com/attachment/7552/forum.havaforum.com/attachment/7555/
    Karadeniz'in bereketli topraklarında, yeşil rengi kışın dahi görmek mümkün. Karayemiş ve yabani erik ağaçları da yapraklar yeşil. Hatta dallardan yabani erik toplamak hala mümkün.
    Bize doğru bilgileri verecek Ağaçlara bakacak olursak;
    IMG_20171209_153653.jpgforum.havaforum.com/attachment/7556/
    forum.havaforum.com/attachment/7559/
    forum.havaforum.com/attachment/7558/forum.havaforum.com/attachment/7557/uzun ömürlü ağaçların, diğerlerinden neden daha tecrübeli ve bilgili oldukları her hallerinden belli görünüyor. Genel gozlemim ormanlar sonbahar modundan çıkmış çoktan kış moduna girmiş görünüyor.
    (1 hafta önce Çekmeköy-Şile arasına bakmıştım. Orada da çam ağaçları haricinde ne varsa hızlı bir bicimde dökülmeye devam ediyordu.)


    Yarın; Bu kışa dair son paylaşımımı Fındık ağaçları üzerinden yapacağım.
    Herkese Çiçekler adedince selamlar saygılar...
    forum.havaforum.com/attachment/7554/

  • @deffoe Hocam, sorunuzun cevabını konu içinde Semih hocamın yorumlarında bulabilirsiniz. Bunu biz üyelerin paylaşımlarıylada kiyaslayabilirsiniz. Semih Hocamızın çok güzel tespitleri var.
    Ben kendi adıma,Ağaçların söylediklerinin tam anlamını çıkarma konusunda net birşey diyemem. Çünkü bu konuda amatörüm, araştırma halindeyim. Yıllar içinde kıyaslama yapmam gerektiğini düşünüyorum.


    Farklı ağaçların, gecelerin uzamasına, yağışa, soğuğa ve sıcağa farklı tepkileri verdikleri görüyorum. Ağaçların verdikleri ürün miktarı da kıyaslama da bir ölçü olabilir. bunları iyi gözlemlemek lazım.


    Birde İlerleyen zamanda Ağaçları dıştan incelemenin dışında farklı birşey denemek istiyorum; yaklaşık 25 yaşında kestiğim Kavak ve Ihlamur ağaçları var. bunların ana gövdesinden bir dilim keserek Halklarını inceleyeceğim. Geçmiş yıllara göre gelişim farkı bulabilirsem buradan yola çıkarak Ağaçların sert geçen kışların öncesinde ve sonrasında nasıl hareket ettiklerine dair bir fikir edinebiliriz. Bunu Orman İşletme Müdürlüğünden aldığımız Gürgen ağaçlarına bakarakta değerlendirebilirim.


    Sistem beklenmeyen boş zamanlarda yüzümüzü döneceğimiz güzel bir konu değilmi?

  • Findik; Her biri milyonlarca çiçek tozu ihtiva eden püsküller sonbahar itibariyle kendini göstererek olgunlaşmaya başlar. Püskül sayısının Az olduğu yıllarda, dişi karanfillerin az olduğu gözlenir. Buna bağlı olarak ürünün daha az miktarda toplandığı gözlenir.
    "Bölgemde", çevremdeki insanlara sorduğumda ve kendi gözlemlerim sonucu "2017" ürünün belirtileri de az görünümdeydi, Buna bağlı olarak fındık olması gerekenden az miktarda toplandı...


    Bugün baktığımda, 2018 Fındık püskül sayısının geçen seneye oranla daha fazla olduğunu gözlemledim.
    Ürünün çok miktarda görüldüğü yıllarda yaşanan kışların diğer yılların aksine -Sert geçme "olasılığının" daha çok olduğu, kar'ın onceki seneye oranla daha fazla yağma potansiyelinin daha yuksek oldugu, geçmiş bazı yıllarda gözledigim bir durumdu.


    Ağaçlarında ihtiyacı bu yönde görünüyor. Bu durumun olma ihtimali gibi olmama ihtimali de az olasılıklada olsa mevcuttur. Kesin bu durum yaşanacak diye bir kanıt yoktur. Sonucu ilerleyen aylarda rapor edeceğim.
    forum.havaforum.com/attachment/7883/forum.havaforum.com/attachment/7882/forum.havaforum.com/attachment/7880/forum.havaforum.com/attachment/7881/

  • Bu sene bize doğa sert kis icin doneler pek vermedi. 2011 sonbahari yada 2016 sonbahari gibi cabuk dokulme sararma olmadi. Yani 2012 yada 2017 gibi surekli soguk tarafta kalabilecegimiz bir sonuc benim adima cikmadi. Bunu hem kendi hemde sizlerin attigi fotograflara bakarak soyluyorum. Daha farkli dusunende olabilir tabi. Suana kadar yasadigimiz donemde bir nevi bunun ispati. Bu demek degilki sistem gelmeyecek. Belki 15 gun soguk tarafta kalicaz ama kisin geneline baktigimizda sert bir kis gecirmeyebiliriz diyor doga. Aralik ayi gibi olur demek istemis. Sicakta olacak sogukta.

  • Bu sene bize doğa sert kis icin doneler pek vermedi. 2011 sonbahari yada 2016 sonbahari gibi cabuk dokulme sararma olmadi. Yani 2012 yada 2017 gibi surekli soguk tarafta kalabilecegimiz bir sonuc benim adima cikmadi. Bunu hem kendi hemde sizlerin attigi fotograflara bakarak soyluyorum. Daha farkli dusunende olabilir tabi. Suana kadar yasadigimiz donemde bir nevi bunun ispati. Bu demek degilki sistem gelmeyecek. Belki 15 gun soguk tarafta kalicaz ama kisin geneline baktigimizda sert bir kis gecirmeyebiliriz diyor doga. Aralik ayi gibi olur demek istemis. Sicakta olacak sogukta.

    belki 87 kışı gibi olur.aralik sonu bu emareler var sanki hocam.herkes 87 kışı deyince mart sistemi aklına gelir ama aslında o kış kar pek yerde durmamış yağmış erimis

  • Eskilerden duyduğum kadarıyla ne kadar doğru yanlış bilemem ama kışın güneş olması havanın kar topluyor anlamına gelirmiş bu da benden olsun

    o kar yağdığı sıra hava bi ara açar ve ve tekrar kapanır yoksa hiç yağış yokken kar topluyor değil o.hem tam anlamıyla hurafe bi kavram

  • Kuşların uçuş durumları da havanın sıcaklık ve soğukluğunu anlamak için önemlidir. Çünkü kuşlar soğuk havalarda daha alçaktan uçarlar. Keçilerin kuyruklarını kısmaları da havanın soğuk olacağına işarettir.
    Ağaçlarda bu konuda önemli bir araçtır. Meşelerin pelitleri çok olursa yağış bol olur. Kavak ağaçları yapraklarını tepesinden dökerse kışın soğuk, alttan yukarı dökerse de kışın ılık geçeceğine yorulur. Ayrıca ayva ve kestane bol olursa kar çok olur der eskiler. Tahminlerle beraber durumu ifade eden sözlere de rastlamak mümkün. Mesela kış gününde havalar normalinden sıcaksa, beklenmeyen bu durum karşısında şöyle bir ifade kullanılır. “Sıcak da tam köpeği gölgeye yatırmalık.”
    İki haftada yılın tamamının tahmini saklı
    Aylık tahminlerde ise ayın durumu çok önemlidir. Bilhassa hilalin görüldüğü ilk günlerde hilalin alt kısmı yukarıya doğru meyilli ve bakıldığında bir çanak şeklinde ise “Bu ay, ayın çanağı dolu, yağış var.” derler. Eğer hilalde bu şekil oluşmamışsa yağış ihtimali yoktur.
    Yıllık tahmine gelecek olursak, eskilerin tabiriyle Alaturka ağustos birde, kullandığımız takvimde ise kimileri 14 ağustostan itibaren kimileri de üç gün atlatıp 17 ağustostan itibaren başlatarak bir tahmin yaparlar. Sabah namazı vaktinde bulutların ilk görüldüğü tarafa bakılır, ocak ayından aralık ayına kadar tahmin yapılmaya çalışılır. Böylece ağustosun sonuna kadar her günü bir aya hasretmek kaydıyla on iki ayın genel bir değerlendirmesi çıkarılmış olunur. Değerlendirme yapılırken bulutların ilk göründüğü yer esas alınır. Bulutlar doğudan ve kuzeyden kabarırsa ay soğuk ve fırtına, batıdan ve güneyden kabarırsa ılık ve yağışlı olur derler. Yıllık tahminleri de genellikle göçebe hayatını devam ettiren yörükler yapar.
    Kuş dalın neresine konmuş?
    Bu tahminler eskilerin hayatını yönlendirmede o kadar etkili olmuştur ki anlatacak olduğumuz hikâye bunu izah etmeye yetecektir. Toroslar’da Akdağlar’ın arasında Rahat Ovası diye bilinen yaylada havalar soğumaya başlamış ama daha göç başlamamıştır. Pekte göç etmeye niyet yok gibidir ancak bir kişi hariç. Şu an ismini bilemediğimiz bir amca ağaçta bir kuş sesi duyar ve kızını çağırır.

    • Kızım bak bakalım, kuş ağacın altında mı ötüyor yoksa üstünde mi?

    Kızı gider bakar ve kuşun ağacın altında öttüğünü görür, babasına söyler. Bunun üzerine babası:

    • Hava soğuyor kar gelecek hemen göç hazırlığına başlayalım, der.

    Kendisine orada yaşayanlara haber verir. Ama onun dediğine pek kulak asan olmaz.
    Amcanın hazırlıkları tamamlanmış, eşyalar develere yüklenmiştir. Kar bastırmadan yola çıkarlar. Onlar gittikten sonra beklenen kar gelir ama amcanın sözüne kulak tıkayanlar hazırlanmaya bile fırsat bulamazlar ve soğukta çok zarar görürler.
    Son olarak, bu tahminler günümüzde teknolojik usullere göre hiç yapılmıyor zannedilebilir. Ancak özellikle taşrada durum zannedildiği gibi değil. İnsanlar meteorolojik tahminleri ajanslardan takip ediyorlar ama bazen bu tahminler ondan daha çok önem arz ettiği oluyor. Tahminler, yılların verdiği birikim hâlâ birçok insanın hayatına, işlerine yön vermeye bir boşluğu doldurmaya devam ediyor.
    İnsan ve hayat dergisinden alıntıdır.
    Saygılar..

  • Bazı çeşit bitkilerin, ortam sıcaklığı yada gün ışığına maruz kalma zamanıyla oynanarak, mevsiminden önce erken çiçek açılmasının sağlandığını duymustum. Bunu ağaçlara uyarladığımızda; az sayıda bazı ağaçların, güneşi ve sıcak havayı görünce aldanarak çiçek açtığını yada yaprağını geç döktüğünü görebiliriz.
    Aldanarak erken baharı getiren bu ağaçlar ilerideki günlerde eksi derecelere savunmasız bir sekilde yakalanacakları ortadadır...


    Yukarıdaki ağaca baktığımda ilk gördüğüm, sulak verimli bir ortamda, güneşli, sıcak giden bir havalarda kışın geleceğine inanmamış bir ağaç (bizim ılıkçılar gibi :)) Fakat arkasında duran ağaçların görünümüne bakarsak, çoğunluk daha farklı görünüyor.


    Aralık ayının geçen senelere kıyasla biraz farklı oldugunu söyleyebiliriz. Bu kabul edilebilir. Fakat bu duruma bakarak bütün kışı gözümüzde bitirirsek tıpkı bu ağaç gibi aldanmış oluruz.


    Batı Karadeniz için (en azından Düzce icin) şunu söyleyebilirim; Doğa, geçmişte güzel sistemler aldığımız senelerde oluşan belirtilerden farklı bir görünümde değil..
    Geçmiste bu belirtilerin olduğu senelere bakıldığında, güzel sistemleri aldığımız kışların sayısı, almadığımız kışlardan hayli fazla görünüyor. Sadece bu açıdan dahi bakacak olursak; Bu kış güzel sistemler almayacağız diye, şimdiden böyle düşünen varsa hataya düşmüş olur.(şahsi fikrimdir)


    Peki ne olacak bu ılıkçı arkadaşların ve ağaçların hali;
    İlk güzel sistemi aldığımızda, aşağıdaki kedi gibi şaşkın duruma düşecekler. Ona şüphem yok.
    forum.havaforum.com/attachment/10532/

  • @Seyyah
    Bitkilerin yapay koşullardaki davranışları ile ilgili olarak Atatürk çiçeği örneği verilebilir. Bu bitki yaprak rengini günışığı periyotlarına göre kırmızı-yeşil arasında değiştirir. Zannediyorum ki bu davranış bitkilerdeki fotonasti davranışıdır.
    Fotoğraftaki durum aslında Batı Karadeniz kıyılarının kendine özgü ılıman ikliminden kaynaklanıyor. Kıyı ormanlarında kışın yapraksız-çıplak ağaç çok görünmez. Tabii ki paylaştığım fotoğraftaki ağacın ırmak dibinde olmasının katkısı da fazladır. Hatta biraz zorlasam hemen arkasında ırmağın karşısında bir kısmı görülen Erdemir' in ısıl etkisi olduğunu bile iddia edebilirim.