Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ao'nun negatife inmesi Sibirya kar örtüsünü hızlı bir şekilde artıracak. Özellikle ay sonu ile birlikte mevcut kar örtüsüne ilave olarak aşağıdaki haritada da görülmek üzere hızlı bir şekilde artış bekleniyor. Bu durumun Polar vortex'i bölmeye yetip yetmeyeceğini görücez;



  • Polar vortex bölünürse ne olur hocam?Etkisi nasıl olur bize?

    Troposferik Polar vortex bölünürse Kar örtüsü daha güney enlemlere iner. Böylece Sibirya yüksek basıncı daha güçlü olur. Doğusunda oluşturacağı alçak basınç ile birlikte rosby rüzgarlarında kıvrılma yaratır. Kıvrılan bu rüzgarlar yükseldikçe Stratosferik Polar vortex'e saldırır. Aşınmaya başlayan stratosferik Polar vortex yırtılır ve soguklar aşağıya çöker nispeten sıcak hava yukarı yükselir. Buna Ani stratosferik ısınma denir. Çöken soğuklar Sibirya'ya iner. İniş sırasında sürtünmenin de etkisiyle bir miktar ısınsa da; soğuma yine canavar seviyelerdedir. İyice soğuyan yer seviyesi uygun sinoptik koşullarda batıya doğru hareket eder ve efsane sistemler yaşanır. Geçen sene Avrupa'ya kaçtı. Bize en son 1985'te geldi. Zaten Türkiye'de yakın tarihte ölçülen en düşük sıcaklıklar Şubat 1985'e aittir. 1929 kışı da yukarıda saydığım merhalelerle oldu.

  • ben kar orusunden ziyade kar ortusunun yayilimina bakiyorum. yani kuzeyde az ozaman guneyde daha azdir diye bakmamak lazim. bu sene sibiryanin guneyindeki kar gecen seneye gore daha iyi. bu verinin bizim kis gidisatimiza etkisi yuzde 10. Ama avrupa icin onrmli bi veri.sibiryada yb olmasi karin az abrupada yb olmasi karin o bolgede daha fazla olmasi anlaminada gelir.sirt oluk olayi.


    sibiryanin kuzeyinde sogumada gec basladi.ozellikle arcticte anomali cok yuksek.bunun iyi tarafida şu ;

    kuzeydeki soguklar hapsolmayacak guneye inecek.kuzeyden guneye soguk sicak soguk seklinde olacak.kuzeyde soguk az guneyi daha sicak sonra yine soguk. biraz karisik mevzular.

  • Sistem yavaştan doğuya kaymaya başladı.Kar yağışları 1000 rakım ve üzerinde etkili oldu ve biraz daha olmaya devam edecek batı kesimlerde.Özellikle akşam saatlerinden itibaren doğu kesimlerde yükseklerden gol haberleri almaya başlarız.



  • Aytac