Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bazen keşke tropikal iklime sahip olsak diyorum😀 Sürekli ılık hava,yağmur,oraj . O zamanda kar göremezdik evet ama en azından alışılmış bir düzenimiz olurdu. kar'ı bilmezdik, o yüzden kovalamazdık da. Ülkemi her açıdan çok seven biri olsam da kışın 2-3 kar , diğer mevsimler 2-3 oraj yağmur kovalayalım derken pert oluyoruz. Bu yüzden stabil düzende ılık yağışlı iklimi tercih ederim her türlü

  • 20 Şubata kadar normaller üstü sıcaklık anomalisine devam diyor ECMWF


    05 ŞUBAT-11 ŞUBAT 2M


    05 ŞUBAT-11 ŞUBAT YAĞIŞ




    12 ŞUBAT-18 ŞUBAT 2M


    12 ŞUBAT-18 ŞUBAT YAĞIŞ




    19 ŞUBAT-25 ŞUBAT 2M


    19 ŞUBAT -25 ŞUBAT YAĞIŞ




    26 ŞUBAT-03 MART 2M


    26 ŞUBAT-03 MART YAĞIŞ


    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊

  • Ecmwf cluster topluluğu öngörüsü.Önümüzdeki hafta, ECMWF topluluğu soğuk hava için giderek daha güçlü bir sinyal veriyor.

    264 saat ile 360 saat arası topluluk tahmini Umut verici

  • ECMWF ve GEM tahmin modeli çalışmalarında tutarlı bir şekilde Avrupada yüksek basınç ortaya çıkıyor. 17 Subat ve sonrası icin.


    ECMWF'nin topluluğu geniş ölçüde destekliyor

  • ECMWF ve GEM tahmin modeli çalışmalarında tutarlı bir şekilde Avrupada yüksek basınç ortaya çıkıyor. 17 Subat ve sonrası icin.


    ECMWF'nin topluluğu geniş ölçüde destekliyor

    Abi ne meraklısınız avrupaya yb oturtmaya ocağın yarısı kuru soğuk oldu o yb yüzünden :) :)

  • Grönland'ın sağının son aylarda sürekli negatif anomali vermesi dikkat çekici. Bana AMOC(Gulf Stream) çöküyor gibi geldi ama okyanus bilimcilerin bu konudaki çalışmalarına bakmak lazım. Jet akımlarına ve yer rüzgarına bağlı geçici bir değişim de olabilir.

    http://www.karstenhaustein.com…S_2401_monthly_arctic.png



    Yaklaşık 2 saat önce Science sitesinde AMOC (Atlantik meridyen devrilme sirkülasyonu) bu konu hakkında yeni bir makale yayımlandı. Yayımlanan bu çalışmada AMOC "etkisi yıkıcı olacak" çöküş noktasına yaklaşılma hızı karşısında araştırmacılar şaşırmış, Yani hızlı bir şekilde bu gerçekleşiyor. Bu çöküş çok uzak değil. Bu çöküşün 1 sene sonra mı, 50 sene sonra mı yoksa 100 sene sonra mı olacağına dair tam olarak net bir cevap yok. Fakat bu makalede, dediğim gibi küresel iklimin bilgisayar modellerinde 2.000 yıllık bir süre boyunca değişiklikleri simüle ederek, yavaş bir düşüşün 100 yıldan daha kısa bir süre içinde ani bir çöküşe yol açabileceğini ve felaket sonuçları olabileceğini bulduklarını belirtmişler. Bu AMOC çökmesi yaşanınca Atlantik'teki deniz seviyeleri bazı bölgelerde bir metre yükselecek ve birçok kıyı kentini sular altında bırakacak, Amazon'daki yağışlı ve kurak mevsimler tersine dönecek, Dünyanın dört bir yanındaki sıcaklıklar çok daha düzensiz dalgalanacak, Güney yarımküre daha sıcak olacak, İskandinavya adeta donacak ve Avrupa soğuyacak ve daha az yağış alacak. Bu durumda Avrupa'daki Tarım bitebilir. Kısacası 10 sene sonra da yaşansa, 50 sene sonra da yaşansa bu durumun bir iklim felaketine neden olacağı çok açık...



    Makale linki:

    https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk1189#sec-4





  • Yazları Basra alçağına ve Afrika ataklarına nasıl etkili olur acaba?

  • Yazın bize şiddetli orajlar olarak dönebilir üst seviyenin ani soğuması

    Negatif NAO'dan dolayı bende bunu düşündüm ama atmosferde denge gereği soğuk bir bölgede yoğunlaşırsa sıcaklarda kalan bölgelere daha fazla dağılır.

    İyice Texas'a dönecek gibi o zaman Yaz iklimi :D

    Başları hortum, fırtına, dolu sonrasında aşırı sıcaklar.

  • şu haritaların olduğu sitenin linki var mı acaba? bilen paylaşabilir mi

  • Yazları Basra alçağına ve Afrika ataklarına nasıl etkili olur acaba?

    Sadece yaz ayları için Afrika ve Basra'yıda kapsayan AMOC çöküşünün olası etkileri açısından yapılmış bir çalışma var. Kısacası yaz aylarında Fırtına, şiddetli yağış vb. olaylarının artmasını bekleyebiliriz (1.Görsel). Yıllık bazda baktığımızda toplam yağış miktarları azalabilir.

    Yapılan çalışmada, 2. Görselde AMOC kısa vadede çökerse veya küresel sıcaklıklar ortalamalarda 2.5°C'yi geçtikten sonra AMOC çökerse arasındaki fark gösteriliyor. AMOC kısa vadede çökerse sol sütunda sırasıyla sıcaklık ve yağış rejiminin değişimini görüyoruz. Türkiye daha soğuk ama yağış normallerinde azalma görülüyor. Sağ sütünde ise küresel sıcaklıklar ortalamalarda 2.5°C'yi geçtikten sonra AMOC çökmesi yaşanması durumunda sıcaklık ve yağış rejiminin değişimini görüyoruz. Bu haritalarda ise Türkiye önceki kadar olmasa da yine soğuk ve yağışlarda yine azalma görülüyor. Ayrıca sert kış ve normal/sıcak yaz gibi yani 1 sene içerisindeki sıcaklık dalgalanmalarını düzensiz ve anormal bir şekilde hissedeceğiz gibi duruyor.



    Bu haritalarının bulunduğu çalışmanın linki:

    3. Climate change impacts and their cascading effects: implications for losses and damages | Managing Climate Risks, Facing up to Losses and Damages | OECD iLibrary (oecd-ilibrary.org)






  • Teşekkürler. Musonların zayıflaması iyiymiş. O zaman AMOC'un çöküşünü heyecanla bekliyoruz ^^

  • Modellerin Mart ayı için yağış veri analizleri yayınlanmadı değil mi?

    Mart ayının genel olarak Ülke genelinde normallerin üzerinde sıcaklıklar ile geçmesi bekleniyor.

    Ülkenin doğusunda normaller üzeri olmak üzere genel olarak yağışların normallerde olduğu bir ay bekleniyor.


    Mart-Nisan-Mayıs aylarının ortalamasına baktığımız zaman ise genel olarak mevsim normallerinde ve üzerinde sıcaklıklar ile geçmesi bekleniyor. Yağışlarda ise ülkenin doğusunda ortalamanın üzerinde yağış ile genel olarak ortalamalarda yağışlı geçmesi tahmin ediliyor.




  • Teşekkür ederim. Paylaştığınız veriye göre ülkenin batısı için modeller, kurak bir mevsim öngörüyorlar. Çok kötü bir haber. inşallah değişip yağışlı bir patent yakalarız.

  • Bu kış ne olduysa tüm.olumsuzlukları gördük.

    Kötü dedikçe çok daha kötüleri geldi.

    Herhalde bu kışın şu zamanına kadar olan kısmından daha kötü bir kış olmaz diyeceğim ama onu bile diyemiyorum

  • CFS uzun vadeli Hava Tahmin Modeli tarafından Mart 2024 - Kasım Ayları arasında beklenen Deniz Suyu Sıcaklık Anomalileri


    Mart 2024cfs-mon_01_ssta_global_1.png


    Nisan 2024cfs-mon_01_ssta_global_2.png


    Mayıs 2024cfs-mon_01_ssta_global_3.png


    Haziran 2024cfs-mon_01_ssta_global_4.png


    Temmuz 2024cfs-mon_01_ssta_global_5.png


    Ağustos 2024cfs-mon_01_ssta_global_6.png


    Eylül 2024cfs-mon_01_ssta_global_7.png


    Ekim 2024cfs-mon_01_ssta_global_8.png


    Kasım 2024cfs-mon_01_ssta_global_9.png